
Karácsonyra kókuszcsók? A tojásfehérje maradék feldolgozására tökéletes, ráadásul nem csak praktikus készíteni, de csábítóan finom is.
Karácsony környékén annyit sütkérezünk, és annyiféle recepttel dolgozunk, hogy előbb-utóbb ott állunk majd akárhány tojásfehérjével, amit azért jó lenne nem kidobni.
Nem is kell, erre még véletlenül sincs szükség, hisz csodálatos csókokat lehet belőle készíteni.
Az én kedvencem a mogyorós, no de a kókuszost sem vetem meg….
Fontos, hogyha sütjük – akkor szárítsuk – kifejezetten alacsony hőfokon. Mert akkor jön ki igazán a kókusz rendkívül kellemes íze, s nem szól bele semmi pirult rész sem – ha szinte ugyanolyan fehér marad, mint amikor a sütőbe raktuk.
Jó, persze ez nem igaz, nagyon enyhe drapp színt kap – de még a fehér kategóriából. Éleinek, széleinek sem kell barnásnak lennie.
Ha azt szeretnénk, hogy a csók biztosan száraz legyen, a cukor egy részét helyettesítsük pici vízzel felolvasztott, és sűrűre főzött krumplicukorral. Ám a szárítási folyamatot így sem takarékoskodhatjuk meg.
A karácsonyi kókuszcsók hozzávalói a következők –
- 1 tojásnak a fehérje
- 5 dkg porcukor, vagy cukor, vagy részben krumplicukor
- 5 dkg kókuszreszelék
A finomság elkészítési módja a következő
- Az igazság az, hogy ennyiből nem érdemes sütni, mert nagyon gyorsan elfogy.
- Ha van 3-4 tojásunk nyugodtan használjuk fel erre a célra – rakhatunk a kókusz helyett mogyorót, vagy diót is – a lényeg, hogy ne pár darabot készítsünk, mert pillanatok alatt fogy.
- A tojásfehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük. A hab legyen annyira kemény, hogy ne simuljon a tálba, hanem úgy nézzen ki, mint például a kemény tejszínhab – ahhoz hasonló. Ekkor beleszórjuk a kókuszt apránként, közben kevergetve.
- Ha ezzel megvagyunk kanállal, zacskóból, vagy nyomózsákból halmokat rakunk a tepsiben lévő sütőpapírra.
- Sütése közelebb áll a szárításhoz, 120-140 fokos sütőben készítjük, és így is 10-15 perc alatt lesz kész. Elején nem bolygatjuk – akkor jó, amikor éppen elkezd az alja picit barnulni.
- Süthetjük amúgy résnyire nyitva hagyott ajtóval is, így kicsit lassúbb a folyamat, viszont a szárítás biztosabb.
Ha minden tojásfehérjéhez 1 kávéskanálnyi mézet is rakunk – akkor még különlegesebb, még ünnepibb ízt kapunk. De e nélkül is nagyon finom….