2024-05-23

Karácsonyi kókuszcsók recept

Karácsonyi kókuszcsók recept

Karácsonyra kókuszcsók? A tojásfehérje maradék feldolgozására tökéletes, ráadásul nem csak praktikus készíteni, de csábítóan finom is.


Karácsony környékén annyit sütkérezünk, és annyiféle recepttel dolgozunk, hogy előbb-utóbb ott állunk majd akárhány tojásfehérjével, amit azért jó lenne nem kidobni.

Nem is kell, erre még véletlenül sincs szükség, hisz csodálatos csókokat lehet belőle készíteni.


Az én kedvencem a mogyorós, no de a kókuszost sem vetem meg….


Fontos, hogyha sütjük – akkor szárítsuk – kifejezetten alacsony hőfokon. Mert akkor jön ki igazán a kókusz rendkívül kellemes íze, s nem szól bele semmi pirult rész sem – ha szinte ugyanolyan fehér marad, mint amikor a sütőbe raktuk.

Jó, persze ez nem igaz, nagyon enyhe drapp színt kap – de még a fehér kategóriából. Éleinek, széleinek sem kell barnásnak lennie.


Ha azt szeretnénk, hogy a csók biztosan száraz legyen, a cukor egy részét helyettesítsük pici vízzel felolvasztott, és sűrűre főzött krumplicukorral. Ám a szárítási folyamatot így sem takarékoskodhatjuk meg.

A karácsonyi kókuszcsók hozzávalói a következők –

 • 1 tojásnak a fehérje
 • 5 dkg porcukor, vagy cukor, vagy részben krumplicukor
 • 5 dkg kókuszreszelék

A finomság elkészítési módja a következő

 1. Az igazság az, hogy ennyiből nem érdemes sütni, mert nagyon gyorsan elfogy.
 2. Ha van 3-4 tojásunk nyugodtan használjuk fel erre a célra – rakhatunk a kókusz helyett mogyorót, vagy diót is – a lényeg, hogy ne pár darabot készítsünk, mert pillanatok alatt fogy.
 3. A tojásfehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük. A hab legyen annyira kemény, hogy ne simuljon a tálba, hanem úgy nézzen ki, mint például a kemény tejszínhab – ahhoz hasonló. Ekkor beleszórjuk a kókuszt apránként, közben kevergetve.
 4. Ha ezzel megvagyunk kanállal, zacskóból, vagy nyomózsákból halmokat rakunk a tepsiben lévő sütőpapírra.
 5. Sütése közelebb áll a szárításhoz, 120-140 fokos sütőben készítjük, és így is 10-15 perc alatt lesz kész. Elején nem bolygatjuk – akkor jó, amikor éppen elkezd az alja picit barnulni.
 6. Süthetjük amúgy résnyire nyitva hagyott ajtóval is, így kicsit lassúbb a folyamat, viszont a szárítás biztosabb.
  Ha minden tojásfehérjéhez 1 kávéskanálnyi mézet is rakunk – akkor még különlegesebb, még ünnepibb ízt kapunk. De e nélkül is nagyon finom….