Karácsonyi kocsonya

Karácsonyi kocsonya

Hogy miért karácsonyi kocsonya a recept neve? Mert egy évben sokszor készítettünk „mezei” kocsonyát, ez viszont kicsit ünnepibb volt.

Természetesen nem egy kilóból készítettük, készítjük – a hozzávalók felszorzandók. Ha több a hús, több a zöldség, fűszer, minden. És persze a víz is.

Ez nem jelenti azt persze, hogy a vizet is egyenes arányosan fel kell szorozni. Elég, ha a húst jócskán eltakarja, fölötte nagyjából 10 centivel ér.

A hosszú főzés során meglepően sok gőz keletkezik, s ezzel fogyatkozik a kocsonyalevünk.

Készíthetjük a kocsonyát kuktában is, az esetben nagyjából másfél óra alatt elkészül, de ha igazán jót akarunk enni, akkor érdemes rászánni az időt. Végtére is, míg a tűzhelyen tötyög bármi mással foglalatoskodhatunk.

Nézzük a karácsonyi kocsonya hozzávalóit –

  • 1 kg kocsonyahús (fej,l áb, farok, bőrke)
  • 20 dkg nyers füstölt hús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál só, (a füstölt miatt, aztán majd meglátjuk)
  • néhány szem egész bors
  • 1/2 cseresznyepaprika – ha szeretik az enyhe csípőset
  • 15 dkg leves zöldség – ez is ízlés kérdése

Elkészítésének mikéntje –

  1. A kocsonyahúst nagyon alaposan megtisztítjuk, kefével átmossuk, ha kell akár a gázon perzselünk még rajta, de vigyázzunk, hogy a körmét nehogy megégessük, mert nagyon rossz íze lesz az egész kocsonyánknak.
  2. Utána megmossuk megint a húst, és lobogó vízzel leforrázzuk. Hagyjuk pár percig állni, majd leöntjük róla a vizet, újra átmossuk a hús, majd nagyjából 2 és fél liter vízzel felrakjuk főni. Ha felforrt, akkor leszedjük egy tálkába a habját.
  3. Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát is letisztítjuk – nem kell megtörni, s belerakjuk a levesbe.
  4. Ekkor adjuk hozzá a szemes borsot, és ha rakunk bele cseresznyepaprikát is. Fedőt rakhatunk rá, de csak rézsútosan, hogy a fölösleges gőz el tud távozni.
  5. A víz felforrása után teljesen levesszük a hőforrást, csak annyira melegítsen, hogy gyöngyözve forrjon a lé.
  6. Közben megkóstoljuk, ha kell utána sózzuk, még a vége előtt legalább egy órával.
  7. Akkor jó a kocsonyahús, ha már alányúlva magától kezdenek kiválni a csontok. A húsokat kiszedjük, és kicsontozzuk az egészet.
  8. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy a zsír feljöjjön a tetejére, és egy-két összehajtogatott, többrétegű papírtörlővel felitatjuk róla.
  9. Utána szitán, vagy sűrű anyagon keresztül átszűrjük a levet, és kedvünk szerinti tányérba, vagy tálkákba rakjuk – szépen, egyformán elosztva a húst és levét – vagy családtagjaink ízlése szerint.
  10. Hideg helyre rakjuk, ha jól sikerült, akkor 3-4 óra alatt biztos megdermed. Fölösleges hozzá zselatin, így az íze is finomabb.
  11. Ha már nagyjából megdermedt, akkor a tetejére szórhatunk fűszerpaprikát, de akár egy kis borsot is.
  12. A zöldséget felaprítva akár bele is rakhatjuk – de nem fontos. Nyersen elfogyasztjuk, vagy valami ételhez felhasználjuk.

Fotó: szekelyfalat.ro