2024-05-27

Karácsonyi kindli recept

Karácsonyi kindli recept

A karácsonyi kindli nagyon hasonlít a mi bejglinkhez. Ugyanúgy mákkal, és dióval dolgozunk, csak a tészta nem felsodorva lesz, hanem töltve.

Karácsonyi kindli recept hozzávalói

 • 1 kg liszt
 • 40 dkg vaj, vagy nem light margarin
 • 8 dkg porcukor
 • csipet só,
 • esetleg 1 dl fehérbor élesztő futtatáshoz + 2 dl az összedolgozáshoz
 • 2 dkg élesztő
 • négy tojásnak a sárgája
 • 1 citrom leve

A tészta elkészítése a következő módon történik

 1. Egy kiló szitált lisztet 40 dkg vajjal, vagy margarinnal gyorsan elmorzsolunk,
 2. majd 8 dkg porcukrot ( 4 evőkanyálnyi), csipetnyi sót, langyos vízben, vagy borban felfuttatott 2 dkg élesztőt, négy tojásnak a sárgáját, két deci borral, egy kanál citromlé hozzáadásával összedolgozunk.
 3. Fontos, hogy a műveletet gyorsan végezzük és a tésztát néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezt a mennyiséget hat vagy nyolc részre osztjuk és vékonyra kinyújtva megtöltjük.
 4. Hogy melyikből csinálunk többet, vagy akár mindkettőtől egyformán – az már rajtunk, és pénztárcánkon múlik.
  Most nézzük, hogy készül a máktöltelék:
 5. RUDANKÉNT számítunk ekkora adagot: 1 dl vízben fél pohár cukrot és 5 dkg mazsolát felfőzünk, majd bedobjuk az előre megőrölt mákot – 10-12 dkg-ot (természetesen, ahány rudat akarunk tölteni, annyiszor megszorozzuk a fenti mennyiséget).
 6. Ha kihűlt a töltelék citromhéjat reszelünk hozzá. Rendkívül kellemes ízt ad a tésztának, ha előbb gyümölcsízzel megkenjük és arra hintjük, kenjük a tölteléket, melyet még mézzel is meglocsolunk.
 7. Megszórjuk pici szegfűszeggel, cukrozott gyümölccsel…
 8. Diótölteléket szintén RUDANKÉNT számítjuk
 9. Rudanként 15 dkg diót nagyon apróra vagdalva fél pohár vízből, és 10 dkg cukorból készült sziruppal leforrázunk. Hozzáadunk reszelt citromhéjat, cukrozott gyümölcsöt, és mazsolát is – 5 dkg-ot.
 10. A tésztákat kinyújtjuk kis tepsi hosszúra, közepére felhalmozzuk sorban a tölteléket
 11. . Megcsurgatjuk még mézzel. két végén 1 centinyit behajtunk, majd a töltelék tetején áthajtjuk a tésztát, és a hasára állítjuk – hogy az illesztés alulra kerüljön. Ujjunkkal mindkét oldalt szépen benyomogatjuk 2 ujjnyi távolságra, majd lekenjük tojással.
 12. Így a felülete egyfajta karácsonfa mintát vesz fel.
 13. Tepsibe rakjuk, és ott kelesztjük a tésztát még közel félórát, majd előmelegített sütőben – nagyjából 180 fokon – készre sütjük. Ugyanígy járunk el az összes többivel.