
A karácsonyi kindli nagyon hasonlít a mi bejglinkhez. Ugyanúgy mákkal, és dióval dolgozunk, csak a tészta nem felsodorva lesz, hanem töltve.
Karácsonyi kindli recept hozzávalói
- 1 kg liszt
- 40 dkg vaj, vagy nem light margarin
- 8 dkg porcukor
- csipet só,
- esetleg 1 dl fehérbor élesztő futtatáshoz + 2 dl az összedolgozáshoz
- 2 dkg élesztő
- négy tojásnak a sárgája
- 1 citrom leve
A tészta elkészítése a következő módon történik
- Egy kiló szitált lisztet 40 dkg vajjal, vagy margarinnal gyorsan elmorzsolunk,
- majd 8 dkg porcukrot ( 4 evőkanyálnyi), csipetnyi sót, langyos vízben, vagy borban felfuttatott 2 dkg élesztőt, négy tojásnak a sárgáját, két deci borral, egy kanál citromlé hozzáadásával összedolgozunk.
- Fontos, hogy a műveletet gyorsan végezzük és a tésztát néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezt a mennyiséget hat vagy nyolc részre osztjuk és vékonyra kinyújtva megtöltjük.
- Hogy melyikből csinálunk többet, vagy akár mindkettőtől egyformán – az már rajtunk, és pénztárcánkon múlik.
Most nézzük, hogy készül a máktöltelék: - RUDANKÉNT számítunk ekkora adagot: 1 dl vízben fél pohár cukrot és 5 dkg mazsolát felfőzünk, majd bedobjuk az előre megőrölt mákot – 10-12 dkg-ot (természetesen, ahány rudat akarunk tölteni, annyiszor megszorozzuk a fenti mennyiséget).
- Ha kihűlt a töltelék citromhéjat reszelünk hozzá. Rendkívül kellemes ízt ad a tésztának, ha előbb gyümölcsízzel megkenjük és arra hintjük, kenjük a tölteléket, melyet még mézzel is meglocsolunk.
- Megszórjuk pici szegfűszeggel, cukrozott gyümölccsel…
- Diótölteléket szintén RUDANKÉNT számítjuk
- Rudanként 15 dkg diót nagyon apróra vagdalva fél pohár vízből, és 10 dkg cukorból készült sziruppal leforrázunk. Hozzáadunk reszelt citromhéjat, cukrozott gyümölcsöt, és mazsolát is – 5 dkg-ot.
- A tésztákat kinyújtjuk kis tepsi hosszúra, közepére felhalmozzuk sorban a tölteléket
- . Megcsurgatjuk még mézzel. két végén 1 centinyit behajtunk, majd a töltelék tetején áthajtjuk a tésztát, és a hasára állítjuk – hogy az illesztés alulra kerüljön. Ujjunkkal mindkét oldalt szépen benyomogatjuk 2 ujjnyi távolságra, majd lekenjük tojással.
- Így a felülete egyfajta karácsonfa mintát vesz fel.
- Tepsibe rakjuk, és ott kelesztjük a tésztát még közel félórát, majd előmelegített sütőben – nagyjából 180 fokon – készre sütjük. Ugyanígy járunk el az összes többivel.