
Annak idején minden évben készítettünk karácsonyra habkarikát. Nem teljesen átlagos technikával, hisz mama krumplicukrot is rakott bele, ettől a hab tökéletesen kiszikkadt másnapra.
A karácsonyi habkarika recept előírásai szerint viszont – főleg családi ünnepekre – sütött mindig tortát is. Ez lekvárral összeállított piskótalapból, és a tetejére felhalmozott tojáshabból állt.
Tetejét csokimázzal csurgatta le. Másnapig a hideg, nagy szobába bevitte, és az ott szépen kívül-belül megszikkadt.
Mire fogyasztásra került az egész ropogós cukorhab lett. Különlegesen érdekes és finom. Nem esett össze, a habcsók finom, ropogós volt, a torta pedig laza, porhanyós.
Karácsonyi habkarika recept – mi a titok?
A tojáshoz nem kristálycukrot adott, hanem előre megfőzött cukorszirupot. Addig főzte kis vízzel, míg száladzott. És a kristálycukor mellé, mikor még az elegy tartalmazott vizet is, krumplicukrot is rakott bele.
A krumplicukor keményítőt is tartalmaz, ő felelt a biztosabb szikkadásért. Nagyjából fele-fele arányban adagolt mindkét cukorból. .
Mikor a szirup már jó sűrű volt, hólyagosodott – levette a tűzről /takarékon főtt/ majd folytonos kevergetés mellett langyosra, kézmelegre hűtötte.
Aztán ezt az elegyet a már majdnem felvert tojáshabhoz öntötte apránként. Így készült Mama család által legkedveltebb sütije. No meg a habkarika is.
Hisz ugyanezzel a technikával készült karácsonyi habkarikája és habcsókja is azzal a különbséggel, hogy a habzsákból kinyomott karikákat, csókokat előmelegített sütőben nagyon alacsony hőfokon (80 fok körül), résnyire nyitott ajtónál szárította, és utána ott hagyta pihengetni. 🙂 egészen másnapig.
Egyszerre akár több tepsivel is lehet készíteni. 🙂
Persze az még régi – fehér-barna – gáztúzhely volt.
Manapság ha van, akkor légkeverést használunk. A hab masszájában lévő krumplicukor megteszi ami feladata, szárítja a habot, nem hagyja összeesni.
És a végeredmény maga a csoda… Ropogós, és mégis omlós….
A tojáshabot gazdagíthatjuk kókusszal, vagy pld. citrom, narancshéjjal is, de készíthetünk őrölt mogyoró hozzáadásával mogyoró karikát, vagy csókot is.
Ez fokozatosan, lassacskán olvad el a szájban, valamikor régen csók formájában kapható volt az üzletekben, elég drágán, jó ideje eltűnt a polcokról. Hogy aztán újra megjelenjen – kicsit más formában.
Az ízesítő anyag nagyjából a cukor mennyiségével azonos legyen!
Érdemes kipróbálni a karácsonyi habkarika recept javallatait, habcsókot, hagyományos módon ahány tojásfehérje, annyi kanál cukor…. Lassan verődik fel, de a végeredmény mindenért kárpótol…