
Gyümölcskenyeret régen is készítettek, legfeljebb más összetevőkkel. Manapság citromhéjat, narancshéjat, mazsolát rakunk bele – többek között – akkoriban a ház körül található gyümölcsök „győztek”.
Persze a gyümölcskenyér recept kifejezetten ünnepek előtt lett elő véve, év közben ilyen gazdag sütemény nem készült 100 éve, de még 50-60 éve sem. Nem volt rá „keret”….
Tojás szinte minden háznál akadt, liszt, cukor szintén. Dió az udvarok, kertek nagy részében volt, mandula jóval több helyen termett, mint manapság. és bátrabban használták a fűszereket is, mint a szegfűszeget, fahéjat, gyömbért.
Manapság ez utóbbiakat valahogy mellőzzük is ennél a süteménynél, pedig érdemes legalább egyszer kipróbálni velük.
Nézzük, milyen összetevőkkel kell számolnunk a gyümölcskenyér recept előírásai szerint
Hozzávalók:
- 7 tojás,
- 7 evőkanál cukor,
- 8 evőkanál liszt,
- 2 kávéskanál sütőpor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- fűszerek (őrölve): fahéj, gyömbér, szegfűszeg – ha szeretjük
- 2 evőkanál méz,
- 2 evőkanál kakaópor – ez utóbbit mi el szoktuk hagyni.
Belevalók:
mazsola, narancshéj, citromhéj, szárított vagy friss gyümölcsök (dió, alma, mandula, és bármi, ami jól esik)
Bár nem gyümölcs, de mi darabosra tört csokoládét is szoktunk belerakni – kifejezetten az étcsokoládé a jó.
Most pedig a sütemény elkészítési módja következik
- A tojásokat a cukorral alaposan felverjük, hozzáadjuk a lisztet szitán, vagy szűrőn átszűrve, a fűszereket, sütőport, szódabikarbónát, majd a gyümölcsöket.
- Ha rakunk bele narancshéjat, akkor a narancs levét esetleg bele is lehet csavarni.
- Mikor minden benne van, formába öntjük (tetszés szerintibe), és előmelegített sütőben fóliával letakarva fél órát sütjük.
- Tűpróbával állapítjuk meg, hogy jó-e. Fontos, hogy ugyanúgy, mint a piskótánál eleinte ne nyitogassuk az ajtaját, mert összeeshet a tészta.