2024-03-29

Karácsonyi gesztenyés kifli recept

Gesztenyés kifli

A gesztenyés kifli valójában a mákos-diós omlós kifli tésztájába is tölthető, tölteléke pedig manapság gesztenyemassza, pici cukor, tejszín, tej, vagy vaj.

Ez utóbbiak közül valamelyikkel tesszük kenhetővé a masszát.

Mennyivel könnyebb dolgunk van, mint nagyanyáinknak – akiknek még a gesztenyét is főzniük kellett….

Ez a tészta is sokáig eltartható, de a gesztenye miatt jobb, ha egy hét alatt elfogy.

Bár a recept tartalmaz tojássárgáját – az simán elhagyható, anélkül is összeáll, és a minősége nem változik.

Bár rakunk bele élesztőt, ez csak pici lazításra kell, nem kell megfuttatni, sőt kikeverni sem, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe.

Arra azért vigyázzunk, hogy az az 1 dekányi élesztő ne maradjon csomókban. Két kezünk közé fogva jó lisztesen dörzsöljük szét, mintha kezet mosnánk. A lényeg, hogy ne látszódjék külön az élesztő, apró morzsalékossá váljék.

A karácsonyi gesztenyés kifli hozzávalói a következők

a tésztához

  • 35 dkg finomliszt,
  • 1 dkg élesztő,
  • 20 dkg vaj vagy Rama margarin,
  • 2 tojássárga,
  • 1 evőkanál tejföl,
  • 4 dkg porcukor, (elmaradhat)
  • 1 evőkanál rum,
  • csipetke só;

a töltelékhez

  • 1 csomag gesztenyemassza,
  • egy kevés tej vagy tejszín, esetleg 4-5 dkg vaj,
  • 1-2 kanál porcukor
  • 1 evőkanál rum, vagy aroma,
  • a végén porcukorba forgatjuk.

A tésztát az alábbi módon állítjuk össze

  1. A tésztához valókból rétestől keményebb állagú tésztát gyúrunk, legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ha már jobb a tartása lisztezett deszkán elosztjuk 4 csomóba, gombócokat gyúrunk belőlük.
  2. Pár percet most is berakjuk a hűtőbe, de ha gyorsan dolgoztunk a gombóccá formálásnál, akkor nincs plusz pihenőre szükség.
  3. Lisztezett deszkán dolgozunk tovább.
  4. Minden gombócot jó nagy, lapostányér méretűvé nyújtunk. Ezt aztán elvágjuk nyolc felé. Függőlegesen, vízszintesen, majd ezeket is felezzük.
  5. A gesztenyét kidolgozzuk. Adunk hozzá kis porcukrot ízlés szerint, kis tejet – kevés kell, vagy tejszínt, esetleg néhány dkg. vajat, valamint egy kanálnyi rumot, vagy aromát – ezzel lazítjuk fel a gesztenyemasszát.
  6. Minden egyes tészta háromszög szélesebb végére gesztenyehalmot rakunk, aztán szépen, szélesrészétől kezdve felsodorjuk. Picit – de csak nagyon picit hajlítunk rajtuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  7. Minden tésztacsomóval ugyanezt megcsináljuk, a végén lesz 32 kis gesztenyés kiflink.
  8. Előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon. Szép világos kifli a cél, hisz utána porcukorba hempergetjük. Gyorsan fognak sülni. 🙂
  9. Ha nem akarjuk porcukorba hempergetni, akkor lekenhetjük tojással is. Ízlés dolga.