Karácsonyi gesztenyés kifli recept
A gesztenyés kifli valójában a mákos-diós omlós kifli tésztájába is tölthető, tölteléke pedig manapság gesztenyemassza, pici cukor, tejszín, tej, vagy vaj. Ez utóbbiak közül valamelyikkel tesszük kenhetővé a masszát. Mennyivel könnyebb dolgunk van, mint nagyanyáinknak – akiknek még a gesztenyét is főzniük kellett….
Ez a tészta is sokáig eltartható, de a gesztenye miatt jobb, ha egy hét alatt elfogy.
Bár a recept tartalmaz tojássárgáját – az simán elhagyható, anélkül is összeáll, és a minősége nem változik. Bár rakunk bele élesztőt, ez csak pici lazításra kell, nem kell megfuttatni, sőt kikeverni sem, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe. Arra azért vigyázzunk, hogy az az 1 dekányi élesztő ne maradjon csomókban. Két kezünk közé fogva jó lisztesen dörzsöljük szét, mintha kezet mosnánk. A lényeg, hogy ne látszódjék külön az élesztő, apró morzsalékossá váljék.
A karácsonyi gesztenyés kifli hozzávalói a következők
a tésztához
35 dkg finomliszt,
1 dkg élesztő,
20 dkg vaj vagy Rama margarin,
2 tojássárga,
1 evőkanál tejföl,
4 dkg porcukor, (elmaradhat)
1 evőkanál rum,
csipetke só;
a töltelékhez
1 csomag gesztenyemassza,
egy kevés tej vagy tejszín, esetleg 4-5 dkg vaj,
1-2 kanál porcukor
1 evőkanál rum, vagy aroma,
a végén porcukorba forgatjuk.
A tésztát az alábbi módon állítjuk össze
A tésztához valókból rétestől keményebb állagú tésztát gyúrunk, legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ha már jobb a tartása lisztezett deszkán elosztjuk 4 csomóba, gombócokat gyúrunk belőlük. Pár percet most is berakjuk a hűtőbe, de ha gyorsan dolgoztunk a gombóccá formálásnál, akkor nincs plusz pihenőre szükség.
Lisztezett deszkán dolgozunk tovább.
Minden gombócot jó nagy, lapostányér méretűvé nyújtunk. Ezt aztán elvágjuk nyolc felé. Függőlegesen, vízszintesen, majd ezeket is felezzük.
A gesztenyét kidolgozzuk. Adunk hozzá kis porcukrot ízlés szerint, kis tejet – kevés kell, vagy tejszínt, esetleg néhány dkg. vajat, valamint egy kanálnyi rumot, vagy aromát – ezzel lazítjuk fel a gesztenyemasszát.
Minden egyes tészta háromszög szélesebb végére gesztenyehalmot rakunk, aztán szépen, szélesrészétől kezdve felsodorjuk. Picit – de csak nagyon picit hajlítunk rajtuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Minden tésztacsomóval ugyanezt megcsináljuk, a végén lesz 32 kis gesztenyés kiflink.
Előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon. Szép világos kifli a cél, hisz utána porcukorba hempergetjük. Gyorsan fognak sülni. 🙂
Ha nem akarjuk porcukorba hempergetni, akkor lekenhetjük tojással is. Ízlés dolga.
Ha tetszett a karácsonyi gesztenyés kifli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!