
A gesztenyés kifli valójában a mákos-diós omlós kifli tésztájába is tölthető, tölteléke pedig manapság gesztenyemassza, pici cukor, tejszín, tej, vagy vaj.
Ez utóbbiak közül valamelyikkel tesszük kenhetővé a masszát.
Mennyivel könnyebb dolgunk van, mint nagyanyáinknak – akiknek még a gesztenyét is főzniük kellett….
Ez a tészta is sokáig eltartható, de a gesztenye miatt jobb, ha egy hét alatt elfogy.
Bár a recept tartalmaz tojássárgáját – az simán elhagyható, anélkül is összeáll, és a minősége nem változik.
Bár rakunk bele élesztőt, ez csak pici lazításra kell, nem kell megfuttatni, sőt kikeverni sem, egyszerűen belemorzsoljuk a lisztbe.
Arra azért vigyázzunk, hogy az az 1 dekányi élesztő ne maradjon csomókban. Két kezünk közé fogva jó lisztesen dörzsöljük szét, mintha kezet mosnánk. A lényeg, hogy ne látszódjék külön az élesztő, apró morzsalékossá váljék.
A karácsonyi gesztenyés kifli hozzávalói a következők
a tésztához
- 35 dkg finomliszt,
- 1 dkg élesztő,
- 20 dkg vaj vagy Rama margarin,
- 2 tojássárga,
- 1 evőkanál tejföl,
- 4 dkg porcukor, (elmaradhat)
- 1 evőkanál rum,
- csipetke só;
a töltelékhez
- 1 csomag gesztenyemassza,
- egy kevés tej vagy tejszín, esetleg 4-5 dkg vaj,
- 1-2 kanál porcukor
- 1 evőkanál rum, vagy aroma,
- a végén porcukorba forgatjuk.
A tésztát az alábbi módon állítjuk össze
- A tésztához valókból rétestől keményebb állagú tésztát gyúrunk, legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük. Ha már jobb a tartása lisztezett deszkán elosztjuk 4 csomóba, gombócokat gyúrunk belőlük.
- Pár percet most is berakjuk a hűtőbe, de ha gyorsan dolgoztunk a gombóccá formálásnál, akkor nincs plusz pihenőre szükség.
- Lisztezett deszkán dolgozunk tovább.
- Minden gombócot jó nagy, lapostányér méretűvé nyújtunk. Ezt aztán elvágjuk nyolc felé. Függőlegesen, vízszintesen, majd ezeket is felezzük.
- A gesztenyét kidolgozzuk. Adunk hozzá kis porcukrot ízlés szerint, kis tejet – kevés kell, vagy tejszínt, esetleg néhány dkg. vajat, valamint egy kanálnyi rumot, vagy aromát – ezzel lazítjuk fel a gesztenyemasszát.
- Minden egyes tészta háromszög szélesebb végére gesztenyehalmot rakunk, aztán szépen, szélesrészétől kezdve felsodorjuk. Picit – de csak nagyon picit hajlítunk rajtuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Minden tésztacsomóval ugyanezt megcsináljuk, a végén lesz 32 kis gesztenyés kiflink.
- Előmelegített sütőben sütjük, 180 fokon. Szép világos kifli a cél, hisz utána porcukorba hempergetjük. Gyorsan fognak sülni. 🙂
- Ha nem akarjuk porcukorba hempergetni, akkor lekenhetjük tojással is. Ízlés dolga.