Karácsonyi fonott kalács

Karácsonyi fonottkalács recept

Mint minden kelt tésztánál – a karácsonyi fonott kalács készítésénél is nagyon fontos, hogy minden alapanyagunk langyos legyen.

Sőt – ne csak az alapanyagok, hanem a használati tárgyak is. A tál, amiben dagasztunk, a deszka, amin nyújtjuk.

No és persze nem árt, ha a konyha is szobahőmérsékletű. Így nem érhet kudarc bennünket.

Hideg környezetben lassan ugyan lassan megkél a tészta, ellenben nem lesz olyan puha. Márpedig mindenki karácsony estéjén tökéletes dolgokat akar feladni az asztalra.

A kalácsot el lehet készíteni természetesen mazsola nélkül is – így az ünnep alatt változatosabban lehet falatozni belőle. Nálunk még sós ételekhez is simán megy.

Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a karácsonyi fonott kalács elkészítéséhez!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 1 dkg só,
  • 15 dkg porcukor,
  • 18 dkg vaj,
  • 2 tojássárgája,
  • citrom reszelt héja,
  • 4 dkg élesztő,
  • 20 dkg mazsola,
  • tej.

Elkészítési módja a következő!

  1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben megkelesztjük, beleöntjük a langyos lisztbe, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a citrom héját,
    sót.
  2. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy galuska tésztánál valamivel sűrűbb masszát kapjunk. Jól kidolgozzuk, közben beledagasztjuk a mazsolát is.
  3. Lerakjuk kelni. Addig pihentetjük langyos helyen letakarva, míg duplájára nem kel.
  4. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk az előzőleg megkelesztett tésztát. Tetszés szerinti mennyiségű ágakat sodrunk belőle, majd összefonjuk.
  5. A kizsírozott tepsiben még kelni hagyjuk, tojássárgájával és esetleg kristálycukorral meghintjük.
  6. Először forró sütőbe rakjuk (200-220 fok), majd mérsékelt tűzön átsütjük(180 fok). Ha esetleg túl gyorsan sül a teteje – rakjunk fölé alufóliát, hogy megvédje.

Fotó: Pixabay