
Mint minden kelt tésztánál – a karácsonyi fonott kalács készítésénél is nagyon fontos, hogy minden alapanyagunk langyos legyen.
Sőt – ne csak az alapanyagok, hanem a használati tárgyak is. A tál, amiben dagasztunk, a deszka, amin nyújtjuk.
No és persze nem árt, ha a konyha is szobahőmérsékletű. Így nem érhet kudarc bennünket.
Hideg környezetben lassan ugyan lassan megkél a tészta, ellenben nem lesz olyan puha. Márpedig mindenki karácsony estéjén tökéletes dolgokat akar feladni az asztalra.
A kalácsot el lehet készíteni természetesen mazsola nélkül is – így az ünnep alatt változatosabban lehet falatozni belőle. Nálunk még sós ételekhez is simán megy.
Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a karácsonyi fonott kalács elkészítéséhez!
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 1 dkg só,
- 15 dkg porcukor,
- 18 dkg vaj,
- 2 tojássárgája,
- citrom reszelt héja,
- 4 dkg élesztő,
- 20 dkg mazsola,
- tej.
Elkészítési módja a következő!
- Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben megkelesztjük, beleöntjük a langyos lisztbe, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a citrom héját,
sót. - Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy galuska tésztánál valamivel sűrűbb masszát kapjunk. Jól kidolgozzuk, közben beledagasztjuk a mazsolát is.
- Lerakjuk kelni. Addig pihentetjük langyos helyen letakarva, míg duplájára nem kel.
- Lisztezett gyúrótáblára borítjuk az előzőleg megkelesztett tésztát. Tetszés szerinti mennyiségű ágakat sodrunk belőle, majd összefonjuk.
- A kizsírozott tepsiben még kelni hagyjuk, tojássárgájával és esetleg kristálycukorral meghintjük.
- Először forró sütőbe rakjuk (200-220 fok), majd mérsékelt tűzön átsütjük(180 fok). Ha esetleg túl gyorsan sül a teteje – rakjunk fölé alufóliát, hogy megvédje.
Fotó: Pixabay