
Karácsonyi férfitorta – valahogy előre sejteti, hogy nem hagyományos süteményről lesz szó, hanem valami húsos-fűszeres a megoldás.
Nem véletlen, hisz a férfiak általában azt a tésztafélét kedvelik, amire jól csúszik a sör is.
Manapság valahogy hasonló süteményeket átlag háztartásban nem sütnek. Lehet torta, édes süti, sós aprósütemény, esetleg pogácsa, no de hogy a férfiak kedvére külön, saját ízlés szerint elkészített torta – ugyan már….!
De meglepetésként – s főleg ha sokan érkeznek az erősebb nemből vendégségbe – egy-egy meglepetést nem árt bedobni. No, erre jó ez a recept.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a karácsonyi férfitora elkészítéséhez!
- Fél kg liszt,
- fél liter tej,
- hat tojássárgája,
- 25 deka sonka,
- három darab ajóka,
- nyolc deka kaviár,
- hat darab szardínia,
- néhány sült csibemáj (1/2 kg legalább – eredetileg libamájjal készült),
- 35 deka vaj,
- néhány darab keménytojás
- két deka élesztő
Most pedig következik az egyáltalán nem olcsó torta elkészítése…
- Fél kg lisztet 10 deka vajat, három tojássárgát, sót, élesztőt a langyos tejjel hozzáadva finom lágy tésztára kidolgozunk.
- Azután egy akkora tortaformáiba tesszük, hogy félig se legyen tele és előbb vajjal jól kikenjük.
- Most addig hagyjuk kelni, míg a forma tele kel. Megsütjük szép gyöngén, hogy ki ne száradjon és ha kihűlt, elvágjuk, hogy négy egyenlő lapot nyerjünk.
- A vajat habosra kikeverjük s az első lapot megkenjük vele. A tetejére tesszük a szálkájától megszabadított szardiniákat, rá egy lapot és azt is megkenjük vajjal.
- Rátesszük a sonka felét finomra vagdalva. A következő lapot a sült csibemájakkal, vagy libamájjal, de szitán áttörjük előbb, vagy mixeljük. Esetleg májpástétommal kenjük meg.
- Azt a lapot, ami erre jön azt ismét vajjal és a három darab megtört ajókával(szardella) kenjük meg.
- Tetejét vékonyan áthúzzuk a megmaradt vajjal, félbevágott tojásokat ültetünk rá, vagdalt sonkával beszórjuk.
- Tetejére három főtt tojássárgát törünk át szitán, körül kaviárból pici halmocskákat rakunk, esetleg sült csibemáj, vagy libamájdarabkákat, ez teljesen fantáziánktól függ. Asztalra téve, mint más tortát, de vastagabb cikkekre vágjuk. Sörhöz, borhoz igen jó. Itatja magát…