
Hogy miért diós-mákos patkó? Hogy miért patkó? A dió, a mák a szerencsehozó volt egykor, így került a karácsonyi asztalra.
És hogy miért patkó, mikor egyenes? Manapság igen. De régen sütéskor patkó alakúra formálták.
Jó pár receptje ismeretes, elég választani belőlük. De az igazság az, hogy gyakorló konyhatündérek ragaszkodnak a jól bevált receptjeikhez.
Nézzük a diós-mákos patkó elkészítéséhez milyen hozzávalókra lesz szükség!
Tészta:
- 1,5 dl tejföl,
- 20 g élesztő,
- 1 tojás
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- porcukor,
- csipet só
Most pedig lássuk az elkészítését!
A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat, vagy margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
Így készítsd a töltelékeket!
Diótöltelék hozzávalói:
- 5 dkg mazsola 3 dl rumba áztatva
- 1 vaníliarúdnak a kikapart belseje,
- 30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve,
- 40 dkg darált dió
- A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.
Máktöltelék hozzávalói:
- 5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva
- 20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva,
- 20 dkg darált mák
Elkészítése:
- A cukros vizet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, a citrom reszelt héját és levét, langyosra hűtjük.
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon fél centi vastag téglalapokra nyújtjuk. - Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 5 cipóval is.
- Megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy egy kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg).
- Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével, és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszúrkáljuk, hogy ne repedjen szét.
- Előmelegített sütőben sütjük kb 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Jól tűri a mélyhűtést is.