
Hogy miért csoda bejgli a neve? Mert egyszerűen fantasztikus az íze, különleges az összetétele. S minthogy csoda, nem is készítünk belőle egy regimentet. Csoda ritkán adatik meg, ízlelgetni, kóstolgatni kell.
Ez a fajta bejgli nem egyfajta töltelékes, hanem a két rúdból az egyik ilyen, a másik olyan. Konkrétan füge, vagy mazsola a „ludas”.
Hogy akkor nagyon édes? Ugyan… tévedés. Ha belegondolsz, hogy a mondjuk mákos bejgliben milyen is a mazsola – hát édes-savanykás. Nagyon üdítő, kifejezetten finom.
Ennél a sütinél is így működik ez, ha egy az egyben tölteléknek használjuk.
A fügét meg picit savanykásítjuk a citromlével – ennek íze mámorítóan finom.
Ezt a receptet keresztapám felesége készítette, aki Lengyelországból származott.
Nem hiszem, hogy lengyel étel lenne, inkább azzal függött össze, hogy mindenféle déli dologhoz könnyebben hozzájutott, mint más akkoriban, lévén gebinesként dolgozott.
A csoda bejgli hozzávalói a következők –
- 2 szép tojás sárgája + 1 kicsi a kenéshez
- 1/4 kg liszt
- 1/4 kg. megfőtt áttört krumpli
- 6 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- másfél evőkanál cukor
- 1-2 dl tej
Füge töltelékhez –
- 25 dkg füge
- citromlé
Mazsola töltelékhez
- 20 dkg mazsola
- reszelt bio citromhéj
A tészta elkészítése a következő módon történik
- Kezdjük először a fügével. Felrakjuk annyi vízben főni, hogy a víz éppen ellepje. Megfőzzük benne puhára, utána letesszük hűlni.
- Ha nagyjából kihűlt, akkor vagy húsdarálón átdaráljuk kétszer, vagy mixerrel felpuhítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, citromlevet ízlésünk szerint. Mehet bele rendesen, ugyanis a füge elég édes.
- A mazsola töltelékkel ugyanígy járunk el annyi különbséggel, hogy azt nem feltétlenül kell megfőzni.
Külön tálkában lerakjuk őket – várnak a nagy jelenésre. - Ha ezzel elkészültünk, akkor a megfőtt krumplit jól áttörjük, összemorzsoljuk a vajjal, liszttel, majd belerakjuk a már felfuttatott élesztőt, cukrot, maradék tejet, és még a két tojás sárgáját is.
- Ezt alaposan kidolgozzuk, két részre vágjuk, formázzuk, majd lerakjuk pihenni egy félórára.
- Pihenés után kinyújtjuk egyenként női ujj vastagra – majd mehet rá a töltelék, szétkenjük rajta a citromhéjas fügét, vagy a mazsolát.
- Felsodorjuk ugyanúgy, mint egy átlagos bejglit, kikent tepsibe, vagy sütőpapírral béleltbe rakjuk. Lekenjük a maradék tojássárgájával, majd fél óra pihenés után még egyszer átkenjük – aztán mehet a sütőben.
- Közepes hőfokon nagyjából fél órát sütjük – de az illata majd árulkodik.
Tömény, különleges finomság…
Fotó: Magyar Kukta