Karácsonyi borleves

karácsonyi borleves

Ha valami ünnepi, akkor a borleves az…Karácsonykor legtöbb háztartásban ez a finomság, vagy halászlé kerül az ünnepi asztalra.

Ami valljuk be – egyáltalán nem csoda, hisz bort sem fogyaszt minden nap az átlagember, hát még abból készült levest. Kifejezetten különleges napra való fogás – s mi lenne az, ha a karácsony nem….?

A karácsonyi borleves hozzávalói a következők –

  • 1 liter fehér bor
  • 1/2 liter víz
  • 10 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1-2 citrom
  • 1 rúd fahéj,
  • 10 db szegfűszeg
  • 1 kávéskanálnyi liszt – ha liszt helyett tejszínt használunk, finomabb lesz a leves

A leves elkészítésének módja –

  1. A citrom héját nagyon vékonyan lehámozzuk, a fahéjat kicsit összenyomjuk, és nagyjából egy pohár vízben 10 percig főzzük. Majd ezután leszűrve a levet hozzáöntjük a borhoz, s a maradék vizet is hozzáadjuk.
  2. A bort felforraljuk.
  3. Előveszünk egy akkora lábast, vagy fazekat, amire a habüstöt rá tudjuk rakni. Feltöltjük vízzel és felforraljuk. Persze csak annyira van szükség, amire gond nélkül ráállíthatjuk a habüstöt.
  4. A lényeg, hogy a habüstben lévők csak gőzön főjenek.
  5. Még mielőtt felraknánk melegedni, a tojásokat felütjük, és a cukorral, liszttel, vagy tejszínnel habverővel alaposan kikeverjük, hogy szép sima legyen. Ekkorra esélyesen a borunk felforrt, így aztán viszonylag magasról, vékony sugárban beleöntjük a tojásokhoz úgy, hogy közben folytonosan, alaposan keverjük.
  6. Ekkor a habüstöt felrakjuk gőz fölé, s a levest habverővel verjük addig, míg levesünk szép habos nem lesz.
  7. Ha ez megtörtént, akkor levesszük a tűzről, még egy percig keverjük, verjük – majd tálaljuk.

Másik elkészítési módja – és persze van még sok… – szerinti hozzávalók

  • 1 liter száraz fehérbor,
  • 2 pohár víz
  • 4 darab fahéj
  • 15 szegfűszeg
  • 5-6 tojás – mérettől függően
  • 4 evőkanálnyi cukor
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 liter tejföl – szerintem a tejszín jobb, de mindenki maga dönti el
  1. Beleöntjük egy fazékba a bort és a vizet, fűszerezzük, belerakjuk a fahéjakat, a szegfűszeget, és felforraljuk.
  2. Aztán a tojásokat egyenként felütjük, egy tálba tesszük, beleszórjuk a vaníliát és a kristálycukrot, és jó habosra keverjük elektromos habverővel.
  3. Hozzá adagoljuk a tejfölt is, és még tovább habosítjuk. 
  4. Aztán a forró boros levet vékony sugárban beleöntjük a tejfölös-tojásos masszába viszonylag magasról. 
  5. Majd egyből  vissza a másik edénybe magasról, oda-vissza néhányszor – nem habverővel habosítjuk innen odatöltve játszadozunk – s közben, ha jó magasról töltjük és vékonyan, akkor a leves „magától” jó habos lesz. Ráadásul nem csomósodik, nem fog a tojás sem kicsapódni.
  6. A végén kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges pótoljuk a cukrot.