Karácsonyi barack recept

Karácsonyi barack recept

A barack recept különleges, ünnepi, bár mai napig sok helyütt lakodalmakra készítik, különlegessége miatt igazi karácsonyi finomság is lehet, hisz rendkívül mutatós.


Az ünnepi asztal dísze lehet, hirtelenjében ránézve olyan, mintha egy egész halom barackot tálaltunk volna fel a téli zimankó kellős közepén. Főleg gyerekek körében arathat így nagy sikert.

Bár egy átlag tésztafélétől több munkát igényel, ám bőven megéri a fáradságot, ha beszámítjuk az általa nyert dicséreteket….

A karácsonyi barack recept hozzávalói a következők –

Tészta –

  • 1 cs.vaníliás cukor,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 dl tej,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 tojás,
  • 40 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • fél dl étolaj
  • krémhez-
  • 20 dkg vaj, 1
  • 6 dkg porcukor,
  • 3 evőkanál baracklekvár,
  • 3 evőkanál kakaó,
  • 1 rumaroma

A díszítéshez piros és zöld ételfesték vagy aroma,
kristálycukor,
és egy kis ág bukszus, vagy mentalevél – valami ami zöld, és nem csípős

A sütemény elkészítési módja a következő –

  1. Egy tálba beleteszünk két evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a margarint, kristálycukrot, vaníliás cukrot, tojást, tejet, és az egészet alaposan kikeverjük.
    A sütőport a lisztbe szórjuk, és a krémmel összegyúrjuk.
  2. Nagy gombócot készítünk belőle, és két órára félretesszük pihenni.
    Kiolajozzuk a tepsit.
  3. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, és a sütőlapra helyezzük.
    Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Ezután kihűtjük, és teáskanállal kikaparjuk mindegyik kis pogácsa belsejét.
    Tölteléket készítünk.
  5. A vajat a porcukorral kikeverjük. Egy kisebb lábosba teszünk három evőkanál vizet és ugyanannyi lekvárt. Ezt kicsit összemelegítjük, de csak kicsit, hogy a lekvár a vízben feloldódjon, de ne legyen forró.
  6. A margarinos cukorba beleöntjük a kikapart tésztát, a kakaót és a rumaromát, majd a lekváros vízzel alaposan kikeverjük.
    A fél pogácsákat ezzel a krémmel megtöltjük, majd egyet-egyet összeragasztunk.
  7. Tetejüket ételfestékkel, vagy aromával átkenjük, kristálycukorba forgatjuk, és bukszus, vagy menta levelet szúrunk bele, hogy még mutatósabb legyen.