2024-05-27

Kapros-túrós galuska

kapros túrós galuska étel

A kapros túrós galuska valójában köret, méghozzá rendkívül tartalmas. Fantasztikus kiegészítője a paprikás húsételeknek, zöldséges mártásoknak. De akár egy tejfeles öntettel, kis szalonnadarabkákkal tökéletes második fogás is.

Sajnos, manapság a túró rendkívül drága, esélyesen ha készítünk is – lényegesen kisebb adagot, mint az itt leírt. Vagy pedig ünnepi fogás mellé adhatjuk, nagyon feldobja az amúgy is különleges menüt.

Persze nem fontos hozzá félzsíros, vagy zsíros túró – elkészíthető sovány, száraz túróból is, a lényeg, hogy törjük át – úgy egyrészt könnyebben dolgozhatunk vele, másrészt egyenletesen eloszlik a galuskákban, és persze a végeredmény is finomabb.

A kaprot pedig ne sajnáljuk, és sózzuk is ízlés szerint – úgy jönnek ki igazán az ízek.

A kapros túrós galuska hozzávalói:

  • 1 kg túró,
  • fél kg liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 3 db tojás,
  • 1 csokor kapor,
  • 5 dkg zsír,
  • só ízlés szerint

A galuska elkészítési módja:

Először is a túrót lehetőleg átnyomjuk burgonyanyomón. Amennyiben nincs, akkor próbálkozzunk szitán, vagy kicsit nagyobb fém szűrőn áttörni. Ha erre sincs lehetőség, akkor rakjuk rá a tejfölt, és mixerrel törjük össze az egészet.

Ezután – ha nem mixeltük, akkor most megy bele a tejföl, a tojás, só, liszt.

A kaprot megmossuk, és jó apróra vágjuk. Amennyiben nem akaródzik neki a deszkán maradni, úgy egy árnyalatnyit sózzuk meg, így nem fog ugrálni.

A kaprot is a lisztes keverékhez tesszük, és az egészet összedolgozzuk. Jó alaposan, hogy nagyjából sima tésztát kapjunk.

Felrakunk forrni vizet egy nagy fazékba, megsózzuk. Aztán mikor már lobogva forr, akkor deszkáról, vagy nokedli szaggatóval a galuskákat beszaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére, utána még 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük, vagy szűrővel kiszedjük a vízből, leöblítjük hirtelen, kirázzuk belőle a vizet, és lábasba téve zsírt rakunk rá, amivel átkavarjuk.

Pörköltökhöz, paprikáshoz, mint a képen is látható harcsapaprikáshoz – tökéletes köret, de magában – egy kis tejföllel, szalonna töpörtyűvel is csodálatos eledel.