Kapros-túrós béles

kapros-túrós béles sütemény

A kapros-túrós béles – egy kifejezetten különleges sütemény. Pusztán azért, mert a legtöbb ember nem tudja elképzelni édesen.

Mert igen – édes finomságról van szó – aki még nem próbálta, nem is gondolhatja, milyen jól megfér a túró a kaporral cukor társaságában. Tökéletesen kiegészítik egymást. Nagy rajongó tábora van, vannak, akik a túrós palacsintát is kaporral készítik. Csak nem tévednek tán….!

Ha nem vagyunk biztosak a fogadtatásban, akkor egyszer – átlagos, mezei túrós béles készítésekor egy részét hozzuk össze így.

A kapros túrósbéles hozzávalói:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1-2 dl tej az élesztő futtatásához
  • 2 dl tej a tészta dagasztásához
  • 1 kávéskanál cukor az élesztő futtatásához
  • 2 evőkanálnyi a tésztába
  • 1 tojás a kenéshez,
  • egy dl olaj a dagasztáshoz, vagy 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin
  • 1/2 dl olaj a tészta kenéséhez
  • egy kávéskanál só

A túrós töltelékhez

  • jókora csomag kapor jó apróra vágva,
  • 2 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 60 dkg túró, mégpedig a zsíros fajtából, nem göbös,száraz hanem az az igazi… Piacon levelesként emlegetik – vagy szárazabb – tejföllel felkeverve

A kapros túrós-béles elkészítési módja:

  1. Egy-két deci tejben cukorral, pici liszttel felkavarva felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet beleszitáljuk egy tálba – fontos, hogy laza legyen a tésztánk, és azt így érhetjük el a legjobban. Nem gond, ha nincs szita, egy szűrő is megteszi, vagy akár egy gyümölcsmosó.
  3. Minden összetevőnk, és minden használati tárgyunk konyha hőmérsékletű legyen.
  4. A liszthez adjuk a sót, 4 evőkanálnyi cukrot, és a tejet, sót, elkezdjük összedolgozni, közben pedig hozzáadjuk az olajat, vagy vajat.
  5. Jól kidagasztjuk. Hogy kézzel, vagy géppel, az már rajtunk múlik. Ha már szép sima, akkor még egy parányi zsiradékot dolgozzunk bele, mert akkor lesz az igazi.
  6. Lehet az olaj, vaj, zsír, a lényeg, hogy utólag kerüljön bele, így lesz igazi a kelt tésztánk. Gyönyörű sima tészta kerekedik belőle. Ekkor aztán megszórjuk liszttel, és letakarva pihentetjük, hogy megkeljen.
  7. Közben elkészítjük a tölteléket. Megtisztítjuk, és jó rendesen megmossuk a kaprot, alaposan felvágjuk, szép apróra. Ha rakoncátlankodik a deszkán, akkor egy picurka sóval szórjuk meg, de épp csak egy leheletnyivel. Mindjárt nem fog össze-vissza ugrálni.
  8. A tojásokat hozzákeverjük a cukorral a kaporhoz, és az egész elegyet a túróhoz.
  9. Ha végképp idegenkedünk a kapros tölteléktől, természetesen lehet vaníliás túróval is készíteni, aki azt szereti, annak az a tökéletes. De próbáljuk meg a tészta felé, harmadát így elkészíteni. Esélyesen lesz rajongója a fogyasztók között.
  10. Vagy egyben, vagy két részletben kinyújtjuk a tésztát lisztezett – de nem agyonlisztezett – deszkán, szép lazán, és 10 x 10-es kockákat vágunk belőle.
  11. Ebből a mennyiségből nagyjából 20-25 db bélesünk lesz. Mindegyik közepére helyezünk egy-egy kanálnyi tölteléket úgy, hogy mindegyikbe jusson, és a tetejét össze is lehessen csípni.
  12. A töltelék alá egy picurka búzadarát is szórhatunk, akkor biztos nem ázik el a tészta. Töltés után szemközti csúcsait szépen összecsípjük, mondhatom úgy is, hogy
  13. mind a négyet összecsípjük. Egy tojásnak a sárgáját felverjük és lekenjük vele a béleseket.
  14. Előmelegített sütőben sütjük negyedórás pihentetés után a tésztát 180-200 fokon. Sütés után a tepsiben hagyjuk, hogy kihüljön, majd megszórhatjuk porcukorral. Persze ez nem fontos.