
A kapros-túrós béles – egy kifejezetten különleges sütemény. Pusztán azért, mert a legtöbb ember nem tudja elképzelni édesen.
Mert igen – édes finomságról van szó – aki még nem próbálta, nem is gondolhatja, milyen jól megfér a túró a kaporral cukor társaságában. Tökéletesen kiegészítik egymást. Nagy rajongó tábora van, vannak, akik a túrós palacsintát is kaporral készítik. Csak nem tévednek tán….!
Ha nem vagyunk biztosak a fogadtatásban, akkor egyszer – átlagos, mezei túrós béles készítésekor egy részét hozzuk össze így.
A kapros túrósbéles hozzávalói:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1-2 dl tej az élesztő futtatásához
- 2 dl tej a tészta dagasztásához
- 1 kávéskanál cukor az élesztő futtatásához
- 2 evőkanálnyi a tésztába
- 1 tojás a kenéshez,
- egy dl olaj a dagasztáshoz, vagy 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- 1/2 dl olaj a tészta kenéséhez
- egy kávéskanál só
A túrós töltelékhez
- jókora csomag kapor jó apróra vágva,
- 2 tojás
- 6 kanál cukor
- 60 dkg túró, mégpedig a zsíros fajtából, nem göbös,száraz hanem az az igazi… Piacon levelesként emlegetik – vagy szárazabb – tejföllel felkeverve
A kapros túrós-béles elkészítési módja:
- Egy-két deci tejben cukorral, pici liszttel felkavarva felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet beleszitáljuk egy tálba – fontos, hogy laza legyen a tésztánk, és azt így érhetjük el a legjobban. Nem gond, ha nincs szita, egy szűrő is megteszi, vagy akár egy gyümölcsmosó.
- Minden összetevőnk, és minden használati tárgyunk konyha hőmérsékletű legyen.
- A liszthez adjuk a sót, 4 evőkanálnyi cukrot, és a tejet, sót, elkezdjük összedolgozni, közben pedig hozzáadjuk az olajat, vagy vajat.
- Jól kidagasztjuk. Hogy kézzel, vagy géppel, az már rajtunk múlik. Ha már szép sima, akkor még egy parányi zsiradékot dolgozzunk bele, mert akkor lesz az igazi.
- Lehet az olaj, vaj, zsír, a lényeg, hogy utólag kerüljön bele, így lesz igazi a kelt tésztánk. Gyönyörű sima tészta kerekedik belőle. Ekkor aztán megszórjuk liszttel, és letakarva pihentetjük, hogy megkeljen.
- Közben elkészítjük a tölteléket. Megtisztítjuk, és jó rendesen megmossuk a kaprot, alaposan felvágjuk, szép apróra. Ha rakoncátlankodik a deszkán, akkor egy picurka sóval szórjuk meg, de épp csak egy leheletnyivel. Mindjárt nem fog össze-vissza ugrálni.
- A tojásokat hozzákeverjük a cukorral a kaporhoz, és az egész elegyet a túróhoz.
- Ha végképp idegenkedünk a kapros tölteléktől, természetesen lehet vaníliás túróval is készíteni, aki azt szereti, annak az a tökéletes. De próbáljuk meg a tészta felé, harmadát így elkészíteni. Esélyesen lesz rajongója a fogyasztók között.
- Vagy egyben, vagy két részletben kinyújtjuk a tésztát lisztezett – de nem agyonlisztezett – deszkán, szép lazán, és 10 x 10-es kockákat vágunk belőle.
- Ebből a mennyiségből nagyjából 20-25 db bélesünk lesz. Mindegyik közepére helyezünk egy-egy kanálnyi tölteléket úgy, hogy mindegyikbe jusson, és a tetejét össze is lehessen csípni.
- A töltelék alá egy picurka búzadarát is szórhatunk, akkor biztos nem ázik el a tészta. Töltés után szemközti csúcsait szépen összecsípjük, mondhatom úgy is, hogy
- mind a négyet összecsípjük. Egy tojásnak a sárgáját felverjük és lekenjük vele a béleseket.
- Előmelegített sütőben sütjük negyedórás pihentetés után a tésztát 180-200 fokon. Sütés után a tepsiben hagyjuk, hogy kihüljön, majd megszórhatjuk porcukorral. Persze ez nem fontos.