
A káposztás tepertős pogácsa recept legalább 100 éves, nagyanyáink is készítették. Hasznos dolog, ha takarékoskodni akarunk a tepertővel, ami mostanság nem olcsó mulatság – még akkor sem, ha mi sütjük ki.
Jó fűszeres, ezért a férfiak nagy kedvence lehet, borkorcsolyának, sörkorcsolyának kiváló. De a sok édes sütemény után, közben, helyett a hölgyek is elégedetten fogyaszthatják.
Elkészítése kicsit munkásabb, mint a sima tepertős pogácsának, viszont különleges íze megéri a fáradságot, és pótolja a teljes tepertős pogácsát. Sőt – kap egy kis pikáns ízt is a pirított káposztától.
A káposztás tepertős pogácsa hozzávalói a következők
- 1/2 kg tepertő
- 50-60 dkg liszt
- 4-5 dkg élesztő
- 1 tojás sárgája
- törött bors,
- só
- 1 dl fehérbor
- 1 kg káposzta tisztítatlanul, pirítatlanul
- egy kanálnyi sertészsír
- só
- bors a káposztához
- 1 tojás a teteje kenéséhez
A tészta összeállítása az alábbi módon történik
- Jó disznó- vagy libatepertőt finomra megvágunk a nyújtótáblán,, vagy megdarált, aztán ezt eldörzsöljük kéz közt annyi liszttel, amennyit a tepertő zsírossága felvesz.
- Teszünk bele egy kevés élesztőt, (nem kell futtatni, csak szétmorzsolni pici liszttel),egy tojás sárgáját, egy kis törött borsot, sót és egy kicsi pohárka fehér bort.
- Ezt a masszát azután jól kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni nagyjából tíz percre.
- Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd ismét összehajtjuk, s újból pihentetjük egy ideig.
- A pihentetések idején a lereszelt káposztát megpároljuk, majd megpirítjuk egy kanál zsíron, sózva, borsozva. Nagyon jót gesz az ízének, ha barnásra pirítjuk, mint a jófajta káposztás tésztának.
- A tésztát pihenés után kinyújtjuk, majd a káposztát rákenjük és ismét az előbbi módszer szerint összehajtva pihentetjük.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor újból kinyújtjuk az addig hidegen tartott tésztát, mégpedig ujjnyi vastagra. Megkenjük tojással, beirdaljuk szépen, majd pedig kiszaggatjuk mindig odaigazgatva a szaggatóhoz, hogy ne legyen hulló tésztánk. Ne kelljen újból összegyúrni, nyújtani, szaggatni.
- Meleg sütőben, 180-200 fokon sütjük, mint a zsíros tésztákat általában – szép pirosra.
Igazán étvágygerjesztő. - Minden benne van, ami a magyar gyomornak kívánatos.