Káposztás tepertős pogácsa

Káposztás tepertős pogácsa

A káposztás tepertős pogácsa recept legalább 100 éves, nagyanyáink is készítették. Hasznos dolog, ha takarékoskodni akarunk a tepertővel, ami mostanság nem olcsó mulatság – még akkor sem, ha mi sütjük ki.


Jó fűszeres, ezért a férfiak nagy kedvence lehet, borkorcsolyának, sörkorcsolyának kiváló. De a sok édes sütemény után, közben, helyett a hölgyek is elégedetten fogyaszthatják.

Elkészítése kicsit munkásabb, mint a sima tepertős pogácsának, viszont különleges íze megéri a fáradságot, és pótolja a teljes tepertős pogácsát. Sőt – kap egy kis pikáns ízt is a pirított káposztától.

A káposztás tepertős pogácsa hozzávalói a következők

  • 1/2 kg tepertő
  • 50-60 dkg liszt
  • 4-5 dkg élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • törött bors,
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kg káposzta tisztítatlanul, pirítatlanul
  • egy kanálnyi sertészsír
  • bors a káposztához
  • 1 tojás a teteje kenéséhez

A tészta összeállítása az alábbi módon történik

  1. Jó disznó- vagy libatepertőt finomra megvágunk a nyújtótáblán,, vagy megdarált, aztán ezt eldörzsöljük kéz közt annyi liszttel, amennyit a tepertő zsírossága felvesz.
  2. Teszünk bele egy kevés élesztőt, (nem kell futtatni, csak szétmorzsolni pici liszttel),egy tojás sárgáját, egy kis törött borsot, sót és egy kicsi pohárka fehér bort.
  3. Ezt a masszát azután jól kidolgozzuk, majd lerakjuk pihenni nagyjából tíz percre.
  4. Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd ismét összehajtjuk, s újból pihentetjük egy ideig.
  5. A pihentetések idején a lereszelt káposztát megpároljuk, majd megpirítjuk egy kanál zsíron, sózva, borsozva. Nagyon jót gesz az ízének, ha barnásra pirítjuk, mint a jófajta káposztás tésztának.
  6. A tésztát pihenés után kinyújtjuk, majd a káposztát rákenjük és ismét az előbbi módszer szerint összehajtva pihentetjük.
  7. Ha ezzel megvagyunk, akkor újból kinyújtjuk az addig hidegen tartott tésztát, mégpedig ujjnyi vastagra. Megkenjük tojással, beirdaljuk szépen, majd pedig kiszaggatjuk mindig odaigazgatva a szaggatóhoz, hogy ne legyen hulló tésztánk. Ne kelljen újból összegyúrni, nyújtani, szaggatni.
  8. Meleg sütőben, 180-200 fokon sütjük, mint a zsíros tésztákat általában – szép pirosra.
    Igazán étvágygerjesztő.
  9. Minden benne van, ami a magyar gyomornak kívánatos.