2024-05-23

4 káposztás pogácsa recept

Akár csak a tepertős ez is finom, leveles, fűszeres - csak sokkal olcsóbb.

Finomság olcsóbban.

A hasonló írások közül talán a káposztás pogácsa receptek a legolcsóbbak. Hasonló ízeket érhetünk el velük, mint a tepertős pogácsával, csak sokkal-sokkal olcsóbb, hisz a tepertő manapság aranyárban megy.


Tökéletesen fűszerezhető – olyannyira, hogy borkorcsolyaként is fogyasztható. A férfiak oda lesznek érte…

Lássuk akkor az első káposztás pogácsa receptet!

60 deka káposztát lereszelünk, picit besózzuk, majd kinyomkodjuk – 1 kávéskanálnyi cukorral 1 evőkanálnyi zsíron megpároljuk, kicsit meg is piríthatjuk.
40 dkg lisztet összemorzsolunk 20 deka vajjal, vagy 15 dkg zsírral, belemorzsolunk 1 dkg élesztőt is, hozzáadunk 1 dl tejfölt, sót, és borsot, no meg a már kihűlt pirított káposztát.


Jó alaposan összedolgozzuk, majd letesszük egy negyedórára pihenni.
Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és közepeske pogácsákat szaggatunk belőle.


Tetejét bevagdaljuk , pihenni hagyjuk, majd mielőtt berakjuk a sütőbe lekenjük tojással.
Forró sütőben sütjük, az illata jelzi amikor kész van.


Melegen fantasztikus ízű, de hidegen is fogyasztható. (És úgy a pocakot sem viseli meg)

Nagyon finomnak tűnik, de nézzünk más receptet is!

Ez egy töpörtyűs-káposztás pogácsa lesz.


20 dekányi tepertőt ledarálunk, vagy nagyon apróra vágunk, s szépen eldörzsöljük kézzel liszttel – úgy, mintha margarint, vajat dolgoznánk bele. 40-50 dkg liszttől nem kell több.


Egy deci tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt s a lisztes tepertőhöz adjuk. Megy hozzá meg 1 mokkáskanálnyi bors, 1 tojás, só egy jókora csipetnyi, és legalább egy féldeci fehérbor. Ekkor összegyúrjuk az egészet, és alaposan kidolgozzuk, hogy a lehetőségekhez képest a legsimább legyen. Letesszük pihenni hideg helyre fél órát, de lehet akár több is.


Ez alatt az idő alatt fogunk egy viszonylag kis káposztát, apróra vágjuk, vagy lereszeljük, és egy kanál zsírral megpirítjuk. Adhatunk hozzá pici cukrot is, úgy gyorsabban pirul. No meg persze bors és só hozzá kötelező, másképp édes lesz.


Ha megpirult, akkor hagyjuk kihűlni, majd a hideg helyen pihenő tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a káposztával, és összehajtogatjuk. Letesszük pihenni negyedórára, majd ismét kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra.


Pogácsaszaggatóval közepes tésztákat szúrunk, bevagdaljuk a tetejét, s letesszük pár percre pihenni immár a tepsibe. Mielőtt a sütőbe rakjuk megkenjük tojás sárgájával, s forró sütőben szép pirosra sütjük.

Ez a recept hasonló, de mégis vannak apró különbségek…

Finom, mint a töpörtyűs pogácsa és sokkal olcsóbb!
Fél kiló liszthez fogjuk adni az egy deci tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt.


Hozzáadunk sót, néhány kanál tejfölt, 1 evőkanál tejfölt s kigyúrjuk úgy, hogy rétestészta állagú legyen.
Lerakjuk pihenni, mehet be a hűtőbe.


Fogunk egy kb. kilós káposztát, külső levelét leszedjük, lereszeljük, vagy apróra vágjuk, és megpirítjuk zsíron sóval-borssal. Lehűtjük.


A tésztát pihenő után kinyújtjuk, rákenjük a káposzta harmadát, összehajtjuk, pihentetjük, majd megint kezdődik minden elölről, és rákenjük a káposzta második harmadát. Újra nyújtás, majd az utolsó harmad – egy kis pihenő után. Hajtogatás, pihenés – s utána az utolsó nyújtás ujjnyi vastagra.


Kedvünk szerinti méretű pogácsákat szaggatunk, beirdaljuk őket, lekenjük tojással, s kis pihenő után mehet be sülni a forró sütőbe.
Kiváló sörkorcsolya.

Jó lenne egy egyszerűbb variáció is!

Millió változata van, de minimális különbségekkel.


Hozzávaló:

  • egy kiló fejeskáposzta
  • fél kiló liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1,5 dkg élesztő (nagyjából)
  • 1 tojás
  • bors

A káposztát lereszeljük és megpirítjuk majd annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz Nagyjából a harmada, fele lesz. Nem kell keménynek lennie, hisz ez megy majd a tészta tetejére.


A többi lisztet a zsírral, a tojással és az élesztővel (amelyet kis langyos tejjel felkavarunk – futtatni nem kell) összegyúrjuk.


A káposztás lisztet a tészta közepére helyezzük és belesodorjuk és összehajtogatjuk Ezt háromszor megismételjük, de akkor már káposzta nélkül.
Közben mindig negyed-negyed órát pihentetjük hűtőben .


Az utolsó pihenés után kinyújtjuk, s szaggatóval közepes pogácsákat szúrunk.
Tojással megkenjük és forró sütőben sütjük.

A káposztás pogácsa kevesebb zsírt tartalmaz, mint a tepertős, sok-sok rostot, jó fűszeres – lényegesen egészségesebb mint nagy testvér változata. Érdemes kipróbálni. Az ára pedig magáért beszél….

Fotó: Pixabay