Káposztás nokedli

Káposztás nokedli

Savanyú káposzta, füstölt hús, kolbász, nokedli, hagyma…. Csodásan komplett, laktató finomság a káposztás nokedli.

Nem csoda, ilyen ételt akkor ettek, amikor egész nap kint dolgoztak a hidegben. Kellett a laktató, tápláló étel, amire egy-két pohár bor, vagy boros tea is jól esett.

Azt hinné az ember, hogy ha káposztás, akkor biztos összekeverik az esetleg megpirított káposztával a nokedlit, hozzá egy kis zsír, aztán már kész is.

Szerencsére ez nem így van, és nem is készül el félóra alatt, viszont biztos, hogy hamarább fog elfogyni – annyira jó.

A káposztás nokedli hozzávalói a következők –

  • 2 kanálnyi zsír,
  • 1 jókora nagy fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • egy füstölt, főtt csülök húsos-zsíros része, vagy más füstölthús – nagyjából negyed kiló
  • egy szál füstölt kolbász
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
  • néhány babérlevél
  • 1 kiskanálnyi fűszerpaprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • a nokedlihez 1/2 kg liszt
  • 4 tojás
  • ha szeretjük – tejföl a tetejére

Elkészítése:

  1. A zsíron üvegesre pirítjuk a megtisztított, és vékonyra szeletelt vöröshagymát.
  2. A csülköt feldaraboljuk, a kolbászt lebőrözzük és felkarikázzuk. Ha a hagyma már szép üveges, akkor ezeket rádobjuk. Megszórjuk borssal, fűszerpaprikával, rárakjuk a babérlevelet, összekeverjük.
  3. Ezután jön hozzá a savanyúkáposzta, amit jó ha előtte megkóstolunk. Ha nagyon savanyú, akkor öblítsük ki. Lazán rászórjuk a hagymás, kolbászos csülökre és összekavarjuk. Lefedjük fedővel – és jól összepároljuk.
  4. Míg párolódik, addig elkészítjük a nokedlit. A tojásokat a sóval kikeverjük, hozzáadunk egy kis vizet, majd a lisztet, azzal alaposan összekeverjük, s pótoljuk annyi vízzel, hogy könnyen szaggatható nokedli tésztát kapjunk.
  5. Közben már a vizet felraktuk forrni, kicsit megsózzuk, aztán ha lobogva forr, a magunk technikájával a vízbe szaggatjuk a nokedlit. .
  6. Ha megfőtt leszűrjük – le is öblíthetjük – majd zsírral, zsiradékkal lazán felkeverjük.
  7. Mindenki szed magának nokedlit, erre rakjuk a káposztás húst, és ha szeretjük – tejföllel gazdagítjuk.
  8. Úgy még finomabb, hogyha a káposztát az összekeverés előtt egy kis zsiradékon megpirítjuk. Kap egy kis plusz ízt – de a többi főzés, és fűszerezés ugyanaz akkor is.