
Savanyú káposzta, füstölt hús, kolbász, nokedli, hagyma…. Csodásan komplett, laktató finomság a káposztás nokedli.
Nem csoda, ilyen ételt akkor ettek, amikor egész nap kint dolgoztak a hidegben. Kellett a laktató, tápláló étel, amire egy-két pohár bor, vagy boros tea is jól esett.
Azt hinné az ember, hogy ha káposztás, akkor biztos összekeverik az esetleg megpirított káposztával a nokedlit, hozzá egy kis zsír, aztán már kész is.
Szerencsére ez nem így van, és nem is készül el félóra alatt, viszont biztos, hogy hamarább fog elfogyni – annyira jó.
A káposztás nokedli hozzávalói a következők –
- 2 kanálnyi zsír,
- 1 jókora nagy fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- egy füstölt, főtt csülök húsos-zsíros része, vagy más füstölthús – nagyjából negyed kiló
- egy szál füstölt kolbász
- 1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
- néhány babérlevél
- 1 kiskanálnyi fűszerpaprika
- 1 kg savanyú káposzta
- a nokedlihez 1/2 kg liszt
- 4 tojás
- só
- ha szeretjük – tejföl a tetejére
Elkészítése:
- A zsíron üvegesre pirítjuk a megtisztított, és vékonyra szeletelt vöröshagymát.
- A csülköt feldaraboljuk, a kolbászt lebőrözzük és felkarikázzuk. Ha a hagyma már szép üveges, akkor ezeket rádobjuk. Megszórjuk borssal, fűszerpaprikával, rárakjuk a babérlevelet, összekeverjük.
- Ezután jön hozzá a savanyúkáposzta, amit jó ha előtte megkóstolunk. Ha nagyon savanyú, akkor öblítsük ki. Lazán rászórjuk a hagymás, kolbászos csülökre és összekavarjuk. Lefedjük fedővel – és jól összepároljuk.
- Míg párolódik, addig elkészítjük a nokedlit. A tojásokat a sóval kikeverjük, hozzáadunk egy kis vizet, majd a lisztet, azzal alaposan összekeverjük, s pótoljuk annyi vízzel, hogy könnyen szaggatható nokedli tésztát kapjunk.
- Közben már a vizet felraktuk forrni, kicsit megsózzuk, aztán ha lobogva forr, a magunk technikájával a vízbe szaggatjuk a nokedlit. .
- Ha megfőtt leszűrjük – le is öblíthetjük – majd zsírral, zsiradékkal lazán felkeverjük.
- Mindenki szed magának nokedlit, erre rakjuk a káposztás húst, és ha szeretjük – tejföllel gazdagítjuk.
- Úgy még finomabb, hogyha a káposztát az összekeverés előtt egy kis zsiradékon megpirítjuk. Kap egy kis plusz ízt – de a többi főzés, és fűszerezés ugyanaz akkor is.