Káposztás nokedli
Savanyú káposzta, füstölt hús, kolbász, nokedli, hagyma…. Csodásan komplett, laktató finomság a káposztás nokedli. Nem csoda, ilyen ételt akkor ettek, amikor egész nap kint dolgoztak a hidegben. Kellett a laktató, tápláló étel, amire egy-két pohár bor, vagy boros tea is jól esett.
Azt hinné az ember, hogy ha káposztás, akkor biztos összekeverik az esetleg megpirított káposztával a nokedlit, hozzá egy kis zsír, aztán már kész is. Szerencsére ez nem így van, és nem is készül el félóra alatt, viszont biztos, hogy hamarább fog elfogyni – annyira jó.
A káposztás nokedli hozzávalói a következők –
2 kanálnyi zsír,
1 jókora nagy fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
egy füstölt, főtt csülök húsos-zsíros része, vagy más füstölthús – nagyjából negyed kiló
egy szál füstölt kolbász
1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
néhány babérlevél
1 kiskanálnyi fűszerpaprika
1 kg savanyú káposzta
a nokedlihez 1/2 kg liszt
4 tojás
só
ha szeretjük – tejföl a tetejére
A zsíron üvegesre pirítjuk a megtisztított, és vékonyra szeletelt vöröshagymát.
A csülköt feldaraboljuk, a kolbászt lebőrözzük és felkarikázzuk. Ha a hagyma már szép üveges, akkor ezeket rádobjuk. Megszórjuk borssal, fűszerpaprikával, rárakjuk a babérlevelet, összekeverjük. Ezután jön hozzá a savanyúkáposzta, amit jó ha előtte megkóstolunk. Ha nagyon savanyú, akkor öblítsük ki. Lazán rászórjuk a hagymás, kolbászos csülökre és összekavarjuk. Lefedjük fedővel – és jól összepároljuk.
Míg párolódik, addig elkészítjük a nokedlit. A tojásokat a sóval kikeverjük, hozzáadunk egy kis vizet, majd a lisztet, azzal alaposan összekeverjük, s pótoljuk annyi vízzel, hogy könnyen szaggatható nokedli tésztát kapjunk.
Közben már a vizet felraktuk forrni, kicsit megsózzuk, aztán ha lobogva forr, a magunk technikájával a vízbe szaggatjuk a nokedlit. .
Ha megfőtt leszűrjük – le is öblíthetjük – majd zsírral, zsiradékkal lazán felkeverjük.
Mindenki szed magának nokedlit, erre rakjuk a káposztás húst, és ha szeretjük – tejföllel gazdagítjuk.
Úgy még finomabb, hogyha a káposztát az összekeverés előtt egy kis zsiradékon megpirítjuk. Kap egy kis plusz ízt – de a többi főzés, és fűszerezés ugyanaz akkor is.
Ha tetszett a káposztás nokedli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!