
A káposztás hús debreceni módra – szinte minden finomságot tartalmaz, amit kedvel a magyar. Hús, füstölt hús, káposzta, tejföl….
A végeredmény nagyban hasonlít a toros káposztához, ha leszámítjuk, hogy nemcsak friss, hanem füstölt hússal is készítjük, mégpedig igencsak szép arányban.
A debreceni káposztás hús pedig mit tartalmazna még?
Hát persze, hogy kolbászt. Lehetőleg füstöltet, de azon belül lehet akár sütni való is – mint például a jófajta debreceni.
Ha olyat nem kapunk, akkor megteszi a lángolt kolbász is.
A debreceni káposztás hús hozzávalói a következők:
- 1 kiló sertéslapocka,
- 1 kiló füstölt oldalas,
- 2 kiló savanyú káposzta,
- 3-4 pár debreceni, vagy más – lehetőleg – friss, sütnivaló – de füstölt kolbász
- 2-3 kanál zsír,
- 2 darab vöröshagyma,
- piros paprika, ízlés szerint
- tejföl – szintén ízlés szerint
A káposztás hús elkészítési módja a következő:
- A megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről.
- Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát.
- Megkeverjük, födő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, és persze a füstölt húst. Puhára főzzük.
- Hozzáadjuk a kolbászt – ha debreceni – akkor száljával, ha más fajta, akkor nagyjából 10 centis darabokban. Főzzük-pároljuk még vele nagyjából negyedórát.
- Megkóstoljuk – elég sós-e, aztán ha igen – sok dolgunk már nincs vele.
- Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel.