Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Káposztás hús debreceni módra

A káposztás hús debreceni módra – szinte minden finomságot tartalmaz, amit kedvel a magyar. Hús, füstölt hús, káposzta, tejföl…. A végeredmény nagyban hasonlít a toros káposztához, ha leszámítjuk, hogy nemcsak friss, hanem füstölt hússal is készítjük, mégpedig igencsak szép arányban.

A debreceni káposztás hús pedig mit tartalmazna még?

Hát persze, hogy kolbászt. Lehetőleg füstöltet, de azon belül lehet akár sütni való is – mint például a jófajta debreceni. Ha olyat nem kapunk, akkor megteszi a lángolt kolbász is.

A debreceni káposztás hús hozzávalói a következők –

1 kiló sertéslapocka, 

1 kiló füstölt oldalas, 

2 kiló savanyú káposzta, 

3-4 pár debreceni, vagy más – lehetőleg – friss, sütnivaló – de füstölt kolbász

2-3 kanál zsír, 

2 darab vöröshagyma,

piros paprika, ízlés szerint 

tejföl – szintén ízlés szerint

Elkészítési módja a következő –

A megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről. 

Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát. Megkeverjük, födő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, és persze a füstölt húst. Puhára főzzük. 

Hozzáadjuk a kolbászt – ha debreceni – akkor száljával, ha más fajta, akkor nagyjából 10 centis darabokban. Főzzük-pároljuk még vele nagyjából negyedórát.

Megkóstoljuk – elég sós-e, aztán ha igen – sok dolgunk már nincs vele.

Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel. 

Ha tetszett a káposztás hús debreceni módra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük