Káposztás hús debreceni módra

Káposztás hús étel

A káposztás hús debreceni módra – szinte minden finomságot tartalmaz, amit kedvel a magyar. Hús, füstölt hús, káposzta, tejföl….

A végeredmény nagyban hasonlít a toros káposztához, ha leszámítjuk, hogy nemcsak friss, hanem füstölt hússal is készítjük, mégpedig igencsak szép arányban.

A debreceni káposztás hús pedig mit tartalmazna még?

Hát persze, hogy kolbászt. Lehetőleg füstöltet, de azon belül lehet akár sütni való is – mint például a jófajta debreceni.

Ha olyat nem kapunk, akkor megteszi a lángolt kolbász is.

A debreceni káposztás hús hozzávalói a következők:

  • 1 kiló sertéslapocka, 
  • 1 kiló füstölt oldalas, 
  • 2 kiló savanyú káposzta, 
  • 3-4 pár debreceni, vagy más – lehetőleg – friss, sütnivaló – de füstölt kolbász
  • 2-3 kanál zsír, 
  • 2 darab vöröshagyma,
  • piros paprika, ízlés szerint 
  • tejföl – szintén ízlés szerint

A káposztás hús elkészítési módja a következő:

  1. A megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről. 
  2. Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát. 
  3. Megkeverjük, födő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, és persze a füstölt húst. Puhára főzzük. 
  4. Hozzáadjuk a kolbászt – ha debreceni – akkor száljával, ha más fajta, akkor nagyjából 10 centis darabokban. Főzzük-pároljuk még vele nagyjából negyedórát.
  5. Megkóstoljuk – elég sós-e, aztán ha igen – sok dolgunk már nincs vele.
  6. Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel.