Káposztás hús debreceni módra
A káposztás hús debreceni módra – szinte minden finomságot tartalmaz, amit kedvel a magyar. Hús, füstölt hús, káposzta, tejföl…. A végeredmény nagyban hasonlít a toros káposztához, ha leszámítjuk, hogy nemcsak friss, hanem füstölt hússal is készítjük, mégpedig igencsak szép arányban.
A debreceni káposztás hús pedig mit tartalmazna még?
Hát persze, hogy kolbászt. Lehetőleg füstöltet, de azon belül lehet akár sütni való is – mint például a jófajta debreceni. Ha olyat nem kapunk, akkor megteszi a lángolt kolbász is.
A debreceni káposztás hús hozzávalói a következők –
1 kiló sertéslapocka,
1 kiló füstölt oldalas,
2 kiló savanyú káposzta,
3-4 pár debreceni, vagy más – lehetőleg – friss, sütnivaló – de füstölt kolbász
2-3 kanál zsír,
2 darab vöröshagyma,
piros paprika, ízlés szerint
tejföl – szintén ízlés szerint
Elkészítési módja a következő –
A megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről.
Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát. Megkeverjük, födő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, és persze a füstölt húst. Puhára főzzük.
Hozzáadjuk a kolbászt – ha debreceni – akkor száljával, ha más fajta, akkor nagyjából 10 centis darabokban. Főzzük-pároljuk még vele nagyjából negyedórát.
Megkóstoljuk – elég sós-e, aztán ha igen – sok dolgunk már nincs vele.
Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel.
Ha tetszett a káposztás hús debreceni módra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!