Káposztás hús

káposztás hús

A káposztás hús nagyon hasonlít a toroskáposztához, de mégis markáns különbségek vannak. Hisz a toroskáposztánál legtöbben nem adnak paprikát a káposztához, hanem a lepirítás adja meg a színét.

No és nem dolgozunk füstölt hússal. Viszont ami plusz ízt a torosnál a lepirítás ad, itt pótolja a füstölt íz.

Manapság a savanyú káposztát nem árt kimosni, valahogy nagyon savanyúra sikerednek.

És a füstölt oldalas csontját is ki lehet szedni főzés után, és akkora kockákra vágni, mint amekkorára daraboltuk a sertéslapockát. Valahogy jobban fogyasztható lesz.

A káposztás hús hozzávalói a következők

  • 1/2 kiló sertéslapocka, 
  • 1/2 kiló füstölt oldalas, 
  • egy kiló savanyú káposzta, 
  • 1 kanál zsír, 
  • 1 darab vöröshagyma, 
  • piros paprika, 
  • tejföl

Az étel elkészítésének menete a következő

  1.  A füstölt oldalast előző este beáztatjuk, hogy sósságából veszítsen, és puhuljon. Másnap a megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről. 
  2. Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát. 
  3. Megkeverjük, fedő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, a füstölt húst, és puhára főzzük. A káposztát ha szükséges, akkor utána ízesítjük.
  4. Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel.