
A káposztás hús nagyon hasonlít a toroskáposztához, de mégis markáns különbségek vannak. Hisz a toroskáposztánál legtöbben nem adnak paprikát a káposztához, hanem a lepirítás adja meg a színét.
No és nem dolgozunk füstölt hússal. Viszont ami plusz ízt a torosnál a lepirítás ad, itt pótolja a füstölt íz.
Manapság a savanyú káposztát nem árt kimosni, valahogy nagyon savanyúra sikerednek.
És a füstölt oldalas csontját is ki lehet szedni főzés után, és akkora kockákra vágni, mint amekkorára daraboltuk a sertéslapockát. Valahogy jobban fogyasztható lesz.
A káposztás hús hozzávalói a következők
- 1/2 kiló sertéslapocka,
- 1/2 kiló füstölt oldalas,
- egy kiló savanyú káposzta,
- 1 kanál zsír,
- 1 darab vöröshagyma,
- piros paprika,
- tejföl
Az étel elkészítésének menete a következő
- A füstölt oldalast előző este beáztatjuk, hogy sósságából veszítsen, és puhuljon. Másnap a megmosott füstölt oldalast külön 1-2 órán át főzzük. Ha puhulni kezd, levesszük a tűzről.
- Nagyobb lábosban zsírt olvasztunk, beleszórjuk a kockára vágott hagymát, megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a szintén kockára vágott lapockát.
- Megkeverjük, fedő alatt zsírjára pároljuk, ezután fölöntjük a füstölt hús levével, beletesszük a megmosott savanyú káposztát, a füstölt húst, és puhára főzzük. A káposztát ha szükséges, akkor utána ízesítjük.
- Úgy az igazi, ha tálalás előtt a káposztás húst nyakon öntjük tejföllel.