Káposztás halleves

Háromszéki káposztás halleves

Első hallomásra a káposztás halleves furcsa összetételnek tűnik. Pedig ha belegondolunk a két éz nem is áll egymástól olyan távol. Sőt – esélyesen ki is egészítik egymást.

Hogy bátrabban lehessen fogyasztani – ez a leves szálkás halat nem tartalmaz. Bár az is igaz, hogy a harcsa nem olcsó mulatság, ám manapság semmi sem az.

Elvileg ez az adag 4 személynek elég levesként – első fogásként – egyszeri fogyasztásra. Persze akiknél nagyobb az étvágy, azoknál többre van szükség. És nyilván azok is nagyobb adagot főznek, akik maguk fogják a halat .

A káposztás halleves hozzávalói –

  • 25 dkg harcsa,
  • 20 dkg pontyikra,
  • 25 dkg savanyú káposzta,
  • 1 átlagos vöröshagyma,
  • 2-3 dkg vaj,
  • 1 jó evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl, – egy kispoharas megteszi
  • só,
  • 5 szem bors, – esetleg őrölt is jó
  • pirospaprika teáskanálnyi,
  • 2 babérlevél,
  • csombor(borsikafű)

Elkészítési módja a következő –

  1. A káposztát hideg vízben kimossuk, ha túl hosszúak a szálak, akkor rövidebbre daraboljuk – hisz kanállal fogjuk enni. Felrakjuk főni nagyjából 1,2 liternyi vízben.
  2. Ha felforrt, akkor sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, csombort, és a borsot – kedvünk szerinti minőségben.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, és jó apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a levesünkhöz. Főzés közben ezt a fajta levest fedjük, forrástól számítva takarékon főzzük nagyjából fél órát.
  4. Most adjuk hozzá az ikrát, és tovább főzzük. A harcsahúst felkockázzuk, ha más szálka nélküli halunk van, az is tökéletes.
  5. A lényeg, hogy ne tengeri hal legyen, mert más az ízük. A felkockázott halat a vajban megfuttatjuk, picit pirítunk rajta. Megszórjuk sóval, paprikával – majd az egészet a leveshez adjuk.
  6. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a leveshez – ezzel sűrítjük – majd még néhány percig főzzük, hogy a liszt nyers íze elmenjen. 10 százalékos ecettel savanyíthatunk rajta, de a citrom is megteszi.
  7. A legjobb melegen, mint minden hallé.