
Első hallomásra a káposztás halleves furcsa összetételnek tűnik. Pedig ha belegondolunk a két éz nem is áll egymástól olyan távol. Sőt – esélyesen ki is egészítik egymást.
Hogy bátrabban lehessen fogyasztani – ez a leves szálkás halat nem tartalmaz. Bár az is igaz, hogy a harcsa nem olcsó mulatság, ám manapság semmi sem az.
Elvileg ez az adag 4 személynek elég levesként – első fogásként – egyszeri fogyasztásra. Persze akiknél nagyobb az étvágy, azoknál többre van szükség. És nyilván azok is nagyobb adagot főznek, akik maguk fogják a halat .
A káposztás halleves hozzávalói –
- 25 dkg harcsa,
- 20 dkg pontyikra,
- 25 dkg savanyú káposzta,
- 1 átlagos vöröshagyma,
- 2-3 dkg vaj,
- 1 jó evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl, – egy kispoharas megteszi
- só,
- 5 szem bors, – esetleg őrölt is jó
- pirospaprika teáskanálnyi,
- 2 babérlevél,
- csombor(borsikafű)
Elkészítési módja a következő –
- A káposztát hideg vízben kimossuk, ha túl hosszúak a szálak, akkor rövidebbre daraboljuk – hisz kanállal fogjuk enni. Felrakjuk főni nagyjából 1,2 liternyi vízben.
- Ha felforrt, akkor sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, csombort, és a borsot – kedvünk szerinti minőségben.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, és jó apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a levesünkhöz. Főzés közben ezt a fajta levest fedjük, forrástól számítva takarékon főzzük nagyjából fél órát.
- Most adjuk hozzá az ikrát, és tovább főzzük. A harcsahúst felkockázzuk, ha más szálka nélküli halunk van, az is tökéletes.
- A lényeg, hogy ne tengeri hal legyen, mert más az ízük. A felkockázott halat a vajban megfuttatjuk, picit pirítunk rajta. Megszórjuk sóval, paprikával – majd az egészet a leveshez adjuk.
- A tejfölt kikeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a leveshez – ezzel sűrítjük – majd még néhány percig főzzük, hogy a liszt nyers íze elmenjen. 10 százalékos ecettel savanyíthatunk rajta, de a citrom is megteszi.
- A legjobb melegen, mint minden hallé.