Káposztás fánk
A káposztás fánk a szegényebb időszak tésztaféléje, dúsítottak mindent – amennyire csak lehetett, hogy az ételek laktatóbbak legyenek. E süteményt fogyasztották édesen, sósan – és tésztájából – kicsit keményebbre készítve hamis tepertős pogácsát is sütöttek, rendesen megfűszerezve.
A benne lévő rostok miatt aztán aki fogyasztott belőle – lényegesen későbben lett éhes, mintha csak egyszerű, „mezei” fánkot evett volna.
A káposztás fánk hozzávalói a következők –
3/4 kg káposzta,
4 dkg cukor,
5 dkg zsír,
3/4 kg liszt,
3 dkg élesztő,
kb 1 deciliter tej,
3 db tojássárgája,
1 deciliter tejföl,
5 dkg vaj,
5 dkg cukor,
só,
zsír, vagy olaj a kisütéshez
A tésztaféle összeállítása a következő –
A gyalult, vagy reszelt gyengén megsózott káposztát kicsit kinyomkodunk, majd zsírban szép pirosbarnára pirítjuk s ízesítjük cukorral és törött borssal.
Félretesszük, míg a tészta elkészül.
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, belerakjuk a kimért langyos liszt közepébe, a mélyedésbe öntjük – s annyi lisztet keverünk hozzá, hogy híg kovászunk legyen. Aztán habosra kavarjuk a vajat, cukrot, az egyenként, óvatosan hozzáadott tojássárgákkal és tejföllel. Beleöntjük a megkelt kovászhoz s a tésztát jól elkeverjük fakanállal. Addig verjük, míg hólyagos nem lesz, és a táltól, kanáltól elválik.
A tésztát fellangyosított tejjel lágy fánktészta sűrűségűre kell kiverni, majd ez már jó – utoljára a pirított káposztát szépen elvegyítve beleverjük a tésztába.
Letakarva, kétszer akkorára kelesztjük, majd lisztezett deszkára öntve fánkszaggatóval kiszaggatjuk hagyományos módon, és letakarva a deszkát, újra megkelesztjük.
Meleg zsírban, tetejével lefelé fordítva, első oldalát fedő alatt, másodikat fedő nélkül lassú lángon szalagosra és pirosra sütjük, mint a rendes fánkot szokás. Utána lehetőleg papírtörlőre rakjuk, majd ha jól lecsöpögött, akkor tálon felhalmozzuk, és meghintjük porcukorral. Feltéve, ha édesen szeretjük. Teljesen sósan is készíthetjük, de a kelesztéshez kell egy kis sukor.
Ha tetszett a káposztás fánk recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!