Káposztás fánk

Káposztás fánk

A káposztás fánk a szegényebb időszak tésztaféléje, dúsítottak mindent – amennyire csak lehetett, hogy az ételek laktatóbbak legyenek.

E süteményt fogyasztották édesen, sósan – és tésztájából – kicsit keményebbre készítve hamis tepertős pogácsát is sütöttek, rendesen megfűszerezve.

A benne lévő rostok miatt aztán aki fogyasztott belőle – lényegesen későbben lett éhes, mintha csak egyszerű, „mezei” fánkot evett volna.

A káposztás fánk hozzávalói a következők –

  • 3/4 kg káposzta,
  • 4 dkg cukor,
  • 5 dkg zsír,
  • 3/4 kg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • kb 1 deciliter tej,
  • 3 db tojássárgája,
  • 1 deciliter tejföl,
  • 5 dkg vaj,
  • 5 dkg cukor,
  • só,
  • zsír, vagy olaj a kisütéshez

A tésztaféle összeállítása a következő –

  1. A gyalult, vagy reszelt gyengén megsózott káposztát kicsit kinyomkodunk, majd zsírban szép pirosbarnára pirítjuk s ízesítjük cukorral és törött borssal.
  2. Félretesszük, míg a tészta elkészül.
  3. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, belerakjuk a kimért langyos liszt közepébe, a mélyedésbe öntjük – s annyi lisztet keverünk hozzá, hogy híg kovászunk legyen.
  4. Aztán habosra kavarjuk a vajat, cukrot, az egyenként, óvatosan hozzáadott tojássárgákkal és tejföllel.
  5. Beleöntjük a megkelt kovászhoz s a tésztát jól elkeverjük fakanállal. Addig verjük, míg hólyagos nem lesz, és a táltól, kanáltól elválik.
  6. A tésztát fellangyosított tejjel lágy fánktészta sűrűségűre kell kiverni, majd ez már jó – utoljára a pirított káposztát szépen elvegyítve beleverjük a tésztába.
  7. Letakarva, kétszer akkorára kelesztjük, majd lisztezett deszkára öntve fánkszaggatóval kiszaggatjuk hagyományos módon, és letakarva a deszkát, újra megkelesztjük.
  8. Meleg zsírban, tetejével lefelé fordítva, első oldalát fedő alatt, másodikat fedő nélkül lassú lángon szalagosra és pirosra sütjük, mint a rendes fánkot szokás.
  9. Utána lehetőleg papírtörlőre rakjuk, majd ha jól lecsöpögött, akkor tálon felhalmozzuk, és meghintjük porcukorral. Feltéve, ha édesen szeretjük.
  10. Teljesen sósan is készíthetjük, de a kelesztéshez kell egy kis cukor.