2024-03-29

Káposztás bugyelláris recept

Káposztás bugyelláris

Káposztás bugyelláris – ugye milyen hangzatos név? És nem csak hangzatos – valahogy benne van a kelt tészta puhasága is.


Régen készítették magában is, káposzta, töltelék nélkül, viszont ha van benne valami, akkor lényegesen finomabb, s leves után is megteszi. Amúgy inkább kenyérpótlóként ették.


Egy kis kitérő – tudod, mit jelent a bugyelláris szó? – Bőrből, bársonyból készült, zsákszerű erszényt…. Régen ez volt a pénztárca.

S most nézzük – milyen hozzávalók szükségesek a káposztás bugyelláris készítéséhez!

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • rakhatunk hozzá tojást is, de anélkül is összeáll, sőt még puhább is valamivel
  • 2 kanál zsiradék a sütéshez
  • 1 fej káposzta a töltelékhez
  • bors
  • 1 kanál zsiradék a pároláshoz

Elkészítése:

  1. A káposztát először lereszeljük, aztán a zsiradékon sóval, borssal megpároljuk. Picikét piríthatunk is rajta, mint a káposztás tésztánál – úgy még finomabb lesz.
  2. Gyorsabb a pirítás, ha adunk hozzá egy kanál cukrot. Az ízén nem változtat, viszont hamarabb karamellizálódik.
    Ha kész, akkor letesszük hűlni.
  3. Megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, aztán kedvünk szerint kis sóval megfőzzük. Még melegen megtörjük, aztán várjunk amíg kihűl.
  4. Ha már nem meleg, akkor kis sóval és a liszttel összegyúrjuk. Ilyenkor rakjuk hozzá a tojást is, ha szükségesnek tartjuk.
  5. Ha már szép sima a tészta, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk , téglalapokat vágunk belőle. Ezek akkorák legyenek, hogyha majd összehajtjuk őket, akkor négyzet alakúak legyen.
  6. Egyik oldalára a tésztának káposztát halmozunk, aztán szépen összehajtjuk őket. Oldalát lenyomogatjuk, hogy a töltelék ne találjon utat ki belőle.
  7. A tepsit kikenjük a fele zsiradékkal, majd sorjába rakjuk őket egymás mellett, nem kell nagyon külön, távol rakni, jobb lesz.
  8. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük. Ha az alja már szépen pirul, akkor a tetejét bekenjük a másik fele zsiradékkal, és megfordítjuk egy sütőlapáttal őket, hogy a másik oldal is piruljon.
  9. Szép, pirosra sütjük.
    Tölthetjük amúgy fűszeres krumplival, akár pörköltből, vagy sültből maradt hússal, túróval, gombával, sűrű lekvárral. Amivel csak akarjuk.