
Káposztás bugyelláris – ugye milyen hangzatos név? És nem csak hangzatos – valahogy benne van a kelt tészta puhasága is.
Régen készítették magában is, káposzta, töltelék nélkül, viszont ha van benne valami, akkor lényegesen finomabb, s leves után is megteszi. Amúgy inkább kenyérpótlóként ették.
Egy kis kitérő – tudod, mit jelent a bugyelláris szó? – Bőrből, bársonyból készült, zsákszerű erszényt…. Régen ez volt a pénztárca.
S most nézzük – milyen hozzávalók szükségesek a káposztás bugyelláris készítéséhez!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 30 dkg liszt
- só
- rakhatunk hozzá tojást is, de anélkül is összeáll, sőt még puhább is valamivel
- 2 kanál zsiradék a sütéshez
- 1 fej káposzta a töltelékhez
- só
- bors
- 1 kanál zsiradék a pároláshoz
Elkészítése:
- A káposztát először lereszeljük, aztán a zsiradékon sóval, borssal megpároljuk. Picikét piríthatunk is rajta, mint a káposztás tésztánál – úgy még finomabb lesz.
- Gyorsabb a pirítás, ha adunk hozzá egy kanál cukrot. Az ízén nem változtat, viszont hamarabb karamellizálódik.
Ha kész, akkor letesszük hűlni. - Megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, aztán kedvünk szerint kis sóval megfőzzük. Még melegen megtörjük, aztán várjunk amíg kihűl.
- Ha már nem meleg, akkor kis sóval és a liszttel összegyúrjuk. Ilyenkor rakjuk hozzá a tojást is, ha szükségesnek tartjuk.
- Ha már szép sima a tészta, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk , téglalapokat vágunk belőle. Ezek akkorák legyenek, hogyha majd összehajtjuk őket, akkor négyzet alakúak legyen.
- Egyik oldalára a tésztának káposztát halmozunk, aztán szépen összehajtjuk őket. Oldalát lenyomogatjuk, hogy a töltelék ne találjon utat ki belőle.
- A tepsit kikenjük a fele zsiradékkal, majd sorjába rakjuk őket egymás mellett, nem kell nagyon külön, távol rakni, jobb lesz.
- Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük. Ha az alja már szépen pirul, akkor a tetejét bekenjük a másik fele zsiradékkal, és megfordítjuk egy sütőlapáttal őket, hogy a másik oldal is piruljon.
- Szép, pirosra sütjük.
Tölthetjük amúgy fűszeres krumplival, akár pörköltből, vagy sültből maradt hússal, túróval, gombával, sűrű lekvárral. Amivel csak akarjuk.