Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Káposztás bugyelláris recept

Káposztás bugyelláris – ugye milyen hangzatos név? És nem csak hangzatos – valahogy benne van a kelt tészta puhasága is.
Régen készítették magában is, káposzta, töltelék nélkül, viszont ha van benne valami, akkor lényegesen finomabb, s leves után is megteszi. Amúgy inkább kenyérpótlóként ették.


Egy kis kitérő – tudod, mit jelent a bugyelláris szó? – Bőrből, bársonyból készült, zsákszerű erszényt…. Régen ez volt a pénztárca.

S most nézzük – milyen hozzávalók szükségesek a káposztás bugyelláris készítéséhez!

Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg liszt

rakhatunk hozzá tojást is, de anélkül is összeáll, sőt még puhább is valamivel
2 kanál zsiradék a sütéshez
1 fej káposzta a töltelékhez

bors
1 kanál zsiradék a pároláshoz

A káposztát először lereszeljük, aztán a zsiradékon sóval, borssal megpároljuk. Picikét piríthatunk is rajta, mint a káposztás tésztánál – úgy még finomabb lesz.
Gyorsabb a pirítás, ha adunk hozzá egy kanál cukrot. Az ízén nem változtat, viszont hamarabb karamellizálódik.
Ha kész, akkor letesszük hűlni.
Megmossuk, megtisztítjuk a krumplit, aztán kedvünk szerint kis sóval megfőzzük. Még melegen megtörjük, aztán várjunk amíg kihűl.
Ha már nem meleg, akkor kis sóval és a liszttel összegyúrjuk. Ilyenkor rakjuk hozzá a tojást is, ha szükségesnek tartjuk.
Ha már szép sima a tészta, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk , téglalapokat vágunk belőle. Ezek akkorák legyenek, hogyha majd összehajtjuk őket, akkor négyzet alakúak legyen.
Egyik oldalára a tésztának káposztát halmozunk, aztán szépen összehajtjuk őket. Oldalát lenyomogatjuk, hogy a töltelék ne találjon utat ki belőle.
A tepsit kikenjük a fele zsiradékkal, majd sorjába rakjuk őket egymás mellett, nem kell nagyon külön, távol rakni, jobb lesz.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük. Ha az alja már szépen pirul, akkor a tetejét bekenjük a másik fele zsiradékkal, és megfordítjuk egy sütőlapáttal őket, hogy a másik oldal is piruljon.
Szép, pirosra sütjük.
Tölthetjük amúgy fűszeres krumplival, akár pörköltből, vagy sültből maradt hússal, túróval, gombával, sűrű lekvárral. Amivel csak akarjuk.

Ha tetszett a káposztás bugyelláris recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra, vagy Retrográd oldalunk Retro receptek menüjébe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük