
Káposztás bableves – káposztás paszuly – mindkét néven ismert. Rendkívül tartalmas étel – főleg téli, nagy munkák idején főzték az asszonyok.
Sok energiát ad, fehérje, zsiradék, növényi fehérje, ásványi anyagok tetemes mennyiségét tartalmazza.
Bár elkészítése elég sok időt vesz igénybe – érdemes rászánni azt a néhány órát – mert a végeredmény egy csábító illatú, tökéletes ízű falusi finomság lesz.
Hisz mai napig legtöbben a szatmári vidéken készítik, s bizony – rajonganak érte.
A káposztás bableves hozzávalói a következők –
- 1-1,5 kg savanyú káposzta
- 1-1,5 kg oldalas – lehetőleg ne legyen túl zsíros, hisz csak főzzük
- 2-3 disznó köröm – attól függően, hogy első vagy hátsó – természetesen összevágva
- nagyjából 1/2 kg sonkadarab
- 1/2 kg fehér bab (ha nincs más – jó a tarka is)
- esetleg só
- pici bors
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- 2 evőkanálnyi liszt
- tejföl – ízlés szerint
- 1 kanál zsiradék
- egy szép vöröshagyma
- 1 kanál fűszerpaprika
Az étel elkészítésének menete –
- A füstölt sonkát, babot előző este beáztatjuk.
- Másnap a sonkáról leszűrjük a vizet, aztán a sonkát a megtisztított, megkapargatott, és feldarabolt körömmel együtt felrakjuk főni. Kuktában is lehet, gyorsabban megy. Nem teszünk hozzá sót, mert esélyesen a sonkától elég sós lesz.
- Mikor kész vannak, akkor kiszedjük őket, és ebben a lében megfőzzük majdnem teljesen a babot is, de még ne legyen tökéletes.
- A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A zsíron megfuttatjuk. Nagyobb edényben dolgozzunk, mert minden ebbe fog kerülni. Egy fazékra lesz szükség. Mikor már üveges a hagyma, kezd pirulni, akkor rászórjuk a fűszerpaprikát is.
- Ekkor aztán mehet rá fellazítva a – szükség esetén kimosott – savanyúkáposzta fele, és az egészet összekeverjük. Erre rárakjuk a körmöt, a feldarabolt sonkát, a kétcsontonként felvágott oldalast és a majdnem teljesen megfőtt babot, majd betakarjuk a maradék káposztával.
- Mehet bele akár egy egész csípőspaprika is. Majd jöhet a sonka leve. Ha nem elég a sonkalé, akkor felöntjük még egy kis vízzel is, de ne legyen túl sok rajta. Ez a leves igazándiból nem a léről szól, hanem a tartalomról. Így főzzük teljesen puhára.
- Sózni a vége fele kell – mégpedig azért, mert esélyesen a sonka és sonka leve elég ízt ad. Ha nem, akkor pótoljuk.
- Amikor elkészült, akkor rántást készítünk. Egy evőkanál zsiradékon megpirítunk lisztet, azt felengedjük egy kis vízzel, és folytonos keverés mellett a leveshez adjuk.
- Hagyjuk, hogy felforrjon – aztán elzárjuk. Van, aki tejföllel fogyasztja, van – aki anélkül.