2024-03-28

Káposztás bableves

káposztás bableves

Káposztás bableves – káposztás paszuly – mindkét néven ismert. Rendkívül tartalmas étel – főleg téli, nagy munkák idején főzték az asszonyok.

Sok energiát ad, fehérje, zsiradék, növényi fehérje, ásványi anyagok tetemes mennyiségét tartalmazza.

Bár elkészítése elég sok időt vesz igénybe – érdemes rászánni azt a néhány órát – mert a végeredmény egy csábító illatú, tökéletes ízű falusi finomság lesz.

Hisz mai napig legtöbben a szatmári vidéken készítik, s bizony – rajonganak érte.

A káposztás bableves hozzávalói a következők –

  • 1-1,5 kg savanyú káposzta
  • 1-1,5 kg oldalas – lehetőleg ne legyen túl zsíros, hisz csak főzzük
  • 2-3 disznó köröm – attól függően, hogy első vagy hátsó – természetesen összevágva
  • nagyjából 1/2 kg sonkadarab
  • 1/2 kg fehér bab (ha nincs más – jó a tarka is)
  • esetleg só
  • pici bors
  • 1 evőkanálnyi zsiradék
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • tejföl – ízlés szerint
  • 1 kanál zsiradék
  • egy szép vöröshagyma
  • 1 kanál fűszerpaprika

Az étel elkészítésének menete –

  1. A füstölt sonkát, babot előző este beáztatjuk.
  2. Másnap a sonkáról leszűrjük a vizet, aztán a sonkát a megtisztított, megkapargatott, és feldarabolt körömmel együtt felrakjuk főni. Kuktában is lehet, gyorsabban megy. Nem teszünk hozzá sót, mert esélyesen a sonkától elég sós lesz.
  3. Mikor kész vannak, akkor kiszedjük őket, és ebben a lében megfőzzük majdnem teljesen a babot is, de még ne legyen tökéletes.
  4. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra vágjuk. A zsíron megfuttatjuk. Nagyobb edényben dolgozzunk, mert minden ebbe fog kerülni. Egy fazékra lesz szükség. Mikor már üveges a hagyma, kezd pirulni, akkor rászórjuk a fűszerpaprikát is.
  5. Ekkor aztán mehet rá fellazítva a – szükség esetén kimosott – savanyúkáposzta fele, és az egészet összekeverjük. Erre rárakjuk a körmöt, a feldarabolt sonkát, a kétcsontonként felvágott oldalast és a majdnem teljesen megfőtt babot, majd betakarjuk a maradék káposztával.
  6. Mehet bele akár egy egész csípőspaprika is. Majd jöhet a sonka leve. Ha nem elég a sonkalé, akkor felöntjük még egy kis vízzel is, de ne legyen túl sok rajta. Ez a leves igazándiból nem a léről szól, hanem a tartalomról. Így főzzük teljesen puhára.
  7. Sózni a vége fele kell – mégpedig azért, mert esélyesen a sonka és sonka leve elég ízt ad. Ha nem, akkor pótoljuk.
  8. Amikor elkészült, akkor rántást készítünk. Egy evőkanál zsiradékon megpirítunk lisztet, azt felengedjük egy kis vízzel, és folytonos keverés mellett a leveshez adjuk.
  9. Hagyjuk, hogy felforrjon – aztán elzárjuk. Van, aki tejföllel fogyasztja, van – aki anélkül.