
A kaporleves nem közismert első fogás. Pedig aki szereti ezt az alapízt savanyúságban, vagy káposztán, esetleg tésztafélében – ezzel is könnyen megbarátkozik.
A zsenge kapor rendkívül egészséges, ráadásul olyan, mintha tányérunkba költözne a tavasz. Valahogy megidézi a napsütéses évszakok ízeit.
Ehetjük tojással, levesgyönggyel, akár egy kis sajtot is reszelhetünk a tetejére, van aki rizst főz bele – éppen csak néhány szemet. De akár pár szem krumpli is elképzelhető benne.
A kaporleves hozzávalói a következők :
1 csomag kapor
- 1evőkanálnyi zsiradék
- 1 evőkanál liszt
- 2 leveskocka – ha több kaporral készítjük, akkor erre nincs szükség
- 1 liter víz
- 2 szép tyúktojás
- 2 dl savanykás tejföl
- só
- pici cukor – nagyon finoman kiegészíti a kapor ízét
Elkészítési módja a következő –
- A kaprot átnézzük, megmossuk, aztán jó apróra vágjuk. Ha ugrálna a deszkán, akkor egy picurkát megsózzuk, onnantól feladja a mozgolódást.
- Ezután elkészítjük a rántást. A zsiradékot felhevítjük egy kisebb fazékban, majd beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk úgy, hogy a kaprot is megfuttatjuk benne, és még a rántásban megpároljuk.
- Ezután feleresztjük a vízzel, vagy ha van húslevessel, esetleg a vízhez rakhatunk leveskockát. Jöhet a forralás, nagyjából 5 perc alatt a felforrástól számítva elkészül.
- A kaprot finomra megvágjuk.
- 3 dkg zsiradékból és egy evőkanál lisztből készült rántást készítünk, majd beledobjuk az aprózott kaprot, s a rántásban kevés ideig pároljuk.
- Feleresztjük hús- vagy csontlével, ha nincs akkor jöhet a 2 leveskocka 1 liter vízzel, felforraljuk, majd forrástól számítva jó öt percig főzzük.
- Most egy kicsit dúsítunk rajta. Kikeverjük a tejfölt a tojással, majd rakunk hozzá egy kicsit a kapros levesből. Összekavarjuk, aztán a keveréket folytonos kutyulgatás mellett visszaöntjük a fazékba. Még tűzforrón végezzük ezt a műveletet – s ezzel el is készültünk.
Hogy mivel fogyasztjuk a levest – az már rajtunk áll.