Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Kaporleves recept

A kaporleves nem közismert első fogás. Pedig aki szereti ezt az alapízt savanyúságban, vagy káposztán, esetleg tésztafélében – ezzel is könnyen megbarátkozik.

A zsenge kapor rendkívül egészséges, ráadásul olyan, mintha tányérunkba költözne a tavasz. Valahogy megidézi a napsütéses évszakok ízeit.

Ehetjük tojással, levesgyönggyel, akár egy kis sajtot is reszelhetünk a tetejére, van aki rizst főz bele – éppen csak néhány szemet. De akár pár szem krumpli is elképzelhető benne.

A kaporleves hozzávalói a következők –

1 csomag kapor

egy evőkanálnyi zsiradék
1 evőkanál liszt
2 leveskocka – ha több kaporral készítjük, akkor erre nincs szükség
1 liter víz
2 szép tyúktojás
2 dl savanykás tejföl

pici cukor – nagyon finoman kiegészíti a kapor ízét

Elkészítési módja a következő –

A kaprot átnézzük, megmossuk, aztán jó apróra vágjuk. Ha ugrálna a deszkán, akkor egy picurkát megsózzuk, onnantól feladja a mozgolódást.

Ezután elkészítjük a rántást. A zsiradékot felhevítjük egy kisebb fazékban, majd beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk úgy, hogy a kaprot is megfuttatjuk benne, és még a rántásban megpároljuk.

Ezután feleresztjük a vízzel, vagy ha van húslevessel, esetleg a vízhez rakhatunk leveskockát. Jöhet a forralás, nagyjából 5 perc alatt a felforrástól számítva elkészül.

A kaprot finomra megvágjuk.
3 dkg zsiradékból és egy evőkanál lisztből készült rántást készítünk, majd beledobjuk az aprózott kaprot, s a rántásban kevés ideig pároljuk.
Feleresztjük hús- vagy csontlével, ha nincs akkor jöhet a 2 leveskocka 1 liter vízzel, felforraljuk, majd forrástól számítva jó öt percig főzzük.

Most egy kicsit dúsítunk rajta. Kikeverjük a tejfölt a tojással, majd rakunk hozzá egy kicsit a kapros levesből. Összekavarjuk, aztán a keveréket folytonos kutyulgatás mellett visszaöntjük a fazékba. Még tűzforrón végezzük ezt a műveletet – s ezzel el is készültünk.

Hogy mivel fogyasztjuk a levest – az már rajtunk áll.

Ha tetszett a kaporleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük