
Ha valami debreceni sütemény, akkor bizony ez ténylegesen az. A kálvinista mennyország egy túrós-habos csoda, de türelem kell az elkészítéséhez.
Nagyon régi tésztaféléről beszélünk – annyira régiről, hogy az egykori kollégiumi diákok is fogyaszthatták – persze ha szerencséjük volt.
A kálvinista mennyország hozzávalói a következők –
- 1, 2 kg liszt,
- 2 tojás,
- kevés só,
- 6 dkg zsír,
- 6 dkg vaj,
- 16 dkg cukor.
Töltelék:
- 1,5 kg túró,
- 4-5 tojás,
- 20 dkg mazsola,
- 5 dkg vaj,
- 20 dkg cukor (ez viszont lehet több is)
- 1/2 liter tejföl
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 8 dkg cukor,
- kevés só,
- egy késhegynyi szódabikarbóna
- és egy kis citromhéj.
Elkészítése a következő módon történik –
- A lisztből, tojásból, sóból, lekváros derelyének megfelelő tésztát gyúrunk, majd kinyújtás után derelyemetszővel kb 4×4 cm méretű kockákat vágunk ki belőle.
- Ezt a tésztát aztán lobogó sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk, hogy össze ne ragadjanak. Szűrőn lecsurgatjuk, hogy víz ne maradjon közte.
- A zsírt és a vajat öszszeolvasztjuk és forrón a tésztára öntjük. A leöntött tésztát a cukorral megédesítjük.
- A 20 dkg lisztből, 6 dkg vajból, 1 tojásból, 4 dkg cukorból, kevés sóból a késhegynyi szódabikarbónából,
- a citrom reszelt héjából és egy kanál tejfölből porhanyós tésztát készítünk. A tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, hogy egy 2és fél literes formából kilógjon.
- A formát fagyos zsírral kikenjük és a kinyújtott tésztát beleegyengetjük, úgy hogy ki ne szakadjon és a széle kint lógjon pár centire.
- A 120 dkg túróból, 2 tojásból, 20 dkg mazsolából, 4 dkg vajból, 8 dkg cukorból jól összedolgozott tölteléket készítünk.
- A formába tett bundába a főtt tésztából egy sort rakunk, arra egy sor elkészített túrót teszünk. Aztán ismét egy sor tésztát és ezt addig ismételjük, míg a forma be nem telik.
- Az összerakott tészta tetejére ráöntjük a 4 deci öreg, jó sűrű tejfölt és a bunda szélét ráhajtogatjuk, hogy a tészta sehol ki ne maradjon.
- Forró sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük. Tésztástálra tesszük és vaníliás cukorral meghintjük. Még melegen, de nem forrón tálaljuk.
- Manapság szokás a tetejére tojáshabot is rakni, s azzal megpirítani. Ki – hogyan szeretné….