Kálvinista mennyország

Kálvinista mennyország

Ha valami debreceni sütemény, akkor bizony ez ténylegesen az. A kálvinista mennyország egy túrós-habos csoda, de türelem kell az elkészítéséhez.

Nagyon régi tésztaféléről beszélünk – annyira régiről, hogy az egykori kollégiumi diákok is fogyaszthatták – persze ha szerencséjük volt.

A kálvinista mennyország hozzávalói a következők –

  • 1, 2 kg liszt,
  • 2 tojás,
  • kevés só,
  • 6 dkg zsír,
  • 6 dkg vaj,
  • 16 dkg cukor.

Töltelék:

  • 1,5 kg túró,
  • 4-5 tojás,
  • 20 dkg mazsola,
  • 5 dkg vaj,
  • 20 dkg cukor (ez viszont lehet több is)
  • 1/2 liter tejföl

  • 20 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 4 tojás,
  • 8 dkg cukor,
  • kevés só,
  • egy késhegynyi szódabikarbóna
  • és egy kis citromhéj.

Elkészítése a következő módon történik –

  1. A lisztből, tojásból, sóból, lekváros derelyének megfelelő tésztát gyúrunk, majd kinyújtás után derelyemetszővel kb 4×4 cm méretű kockákat vágunk ki belőle.
  2. Ezt a tésztát aztán lobogó sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk, hogy össze ne ragadjanak. Szűrőn lecsurgatjuk, hogy víz ne maradjon közte.
  3. A zsírt és a vajat öszszeolvasztjuk és forrón a tésztára öntjük. A leöntött tésztát a cukorral megédesítjük.
  4. A 20 dkg lisztből, 6 dkg vajból, 1 tojásból, 4 dkg cukorból, kevés sóból a késhegynyi szódabikarbónából,
  5. a citrom reszelt héjából és egy kanál tejfölből porhanyós tésztát készítünk. A tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, hogy egy 2és fél literes formából kilógjon.
  6. A formát fagyos zsírral kikenjük és a kinyújtott tésztát beleegyengetjük, úgy hogy ki ne szakadjon és a széle kint lógjon pár centire.
  7. A 120 dkg túróból, 2 tojásból, 20 dkg mazsolából, 4 dkg vajból, 8 dkg cukorból jól összedolgozott tölteléket készítünk.
  8. A formába tett bundába a főtt tésztából egy sort rakunk, arra egy sor elkészített túrót teszünk. Aztán ismét egy sor tésztát és ezt addig ismételjük, míg a forma be nem telik.
  9. Az összerakott tészta tetejére ráöntjük a 4 deci öreg, jó sűrű tejfölt és a bunda szélét ráhajtogatjuk, hogy a tészta sehol ki ne maradjon.
  10. Forró sütőbe tesszük és szép pirosra sütjük. Tésztástálra tesszük és vaníliás cukorral meghintjük. Még melegen, de nem forrón tálaljuk.
  11. Manapság szokás a tetejére tojáshabot is rakni, s azzal megpirítani. Ki – hogyan szeretné….