
Ajándékba sok-sok régi tapasztalat
A kalács sütés titkainak elsajátítása lényeges momentum volt egy jövőbeli háziasszony számára. Ezek a titkok lényegében tízparancsolatnak számítottak. Kötelező volt betartani, hogy a sütés igazán sikert hozzon.
Ott álltak a kis leánykák édesanyjuk, nagymamájuk mellett és figyelték minden rezdülésüket.
Már kis korban kaptak egy darabka tésztát, hogy ők is dagasszák, nyújtsák, segédkeztek a töltelékek elkészítésénél, a kalács kenésénél, ott voltak a sütésnél, s izgatottan figyelték mikor készül el a finomság.
Mire felnőttek, már mindent tudtak ahhoz, hogy ők is tökéletes kelt tésztát készíthessenek. Ráadásul a kalács tészta készítés tudománya egyben felkészítés volt a kenyérsütés tökéletesítésére is, hisz az is asszonyi munka volt a régi időkben.
Nézzük akkor mitől lesz igazán jó ez a finomság!
- Az alapanyagoknak mindig melegnek kell lenni. Nem forrónak, csak konyhamelegnek. És minden egyes használati tárgynak, ami érintkezés a készülő tésztával.
- Lényeges, hogy a lisztet átszitáljuk. Ez a régi időkben a szennyeződések kiszűrésére korlátozódott főleg, mára már másodlagos – ellenben a szitálástól a szemek közé levegő férkőzik, ezáltal a tésztánk könnyebb lesz. Ami ugye egy kel tésztánál nagyon fontos.
- A kalács sütésről szóló receptekben nagyon nagy részt ott a tojás. Egyszer próbáld ki anélkül, csak a teteje kenéséhez használd. Meg fogsz lepődni, mennyire lazább, mennyire finomabb.
- Ha azt akarod, hogy másnap is puha legyen még a tészta, akkor ne csak összeállításnál használj zsiradékot, hanem amikor már kidolgoztad a tésztát akkor is.
- Kilónként nem is keveset kell beledagasztani, legalább egy deci olajat, vagy ennek megfelelő zsírt, valamivel több margarint – de még véletlenül sem ligh-ot, mert akkor a tésztánk vizes, nyúlós, rossz lesz.
- Csak sütőmargarint, vagy kockamargarint használjunk. Ettől az utómunkától lesz laza, foszlós kalácsunk. Így elkészítve a tésztánk még 2-3 nap múlva is puha lesz.
- Nem szabad túlkeleszteni a kalácsot, pont elég ha duplájára nő, utána dolgozhatunk vele. Ha megtöltöttük, sütésre előkészítettük akkor is elég 10-20 perc pihenő, aztán mehet a sütőbe.
Még egy apróság – már konkrétan a sütéshez:
Vagy lapos alumínium-, vagy hagyományos pléhtepsit használj a sütéséhez. A zománcozott tepsikben valahogy keményebb lesz.
Ha ezeket a tapasztalatokat betartod – a kalács sütés eredményes lesz.
Fotó: Pixabay