Kakaspörkölt csuszával
A kakaspörkölt csuszával, méghozzá túrós csuszával igazi roma eledel – ami persze nem jelenti azt, hogy a magyarok ne szeretnék. Annyi a különbség, hogy néhány fűszert másképp használnak, jóval lecsósabban főznek, és még a magyaroktól is jobban kedvelik a csípős ízeket.
Nem szokás elaprózni ezt az ételt, már csak azért sem, mert egy kakas jó néhány kiló – úgyhogy népes családot jól lakathat.
A kakaspörkölt csuszával hozzávalói –
Egy szép, méret3es, vén kakas – az öreg kakasnak sokkal markánsabb lesz az íze
Rengeteg vöröshagyma – ez azt jelenti, hogyha a kakas mondjuk 3 kilós tisztítva, akkor legalább fél kiló legyen a hagyma tisztítva, de ettől is több lehet
kiló húsonként 1 evőkanálnyi fűszerpaprika, melynek egy része lehet csípős is
kiló húsonként 1 szép, méretes zöldpaprika, és 1 paradicsom is
csípős paprika 1 cső legalább
zsír, vagy olaj annyi kanállal, ahány kilós a kakas
fél kiló csusza tészta, – az a fajta, amit lebbencsnek is használunk
fél kiló zsíros, vagy félzsíros túró – sovány ehhez az ételhez nem való
egy nagy doboz tejföl – de az aztán a nagyon nagy….
30-35 dkg füstölt szalonna, ami lehet húsos is, azzal csak jobb lesz
Az étel elkészítésének menete –
A hagymát apróra vágjuk, majd üvegesre pároljuk, a paprikát belerakjuk, és egyből a feldarabolt kakast, minden részével együtt. Megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük. Ha elfő a szaftja, akkor pótoljuk vízzel. Olyan lassan főzzük, mint a jó húslevest. Ha már majdnem jó, akkor megborsozzuk, hozzájöhet még a máj, ekkor adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, vagy lecsót, és az apróra felvágott csípős paprikát. Addig főzzük utána már csak, mint ha lecsót sütnénk.
Közben felraktuk a sós vizet forrni, ha már lobog, akkor belerakjuk a csuszatésztát, és puhára főzzük. Közben a szalonnát felszeleteljük, csíkozzuk, majd kockára vágjuk, és kisütjük. Ha kisült, akkor kivesszük a zsírból. Közben megfőtt a tészta, leszűrjük, majd leöblítjük, utána a szalonnazsírból keverünk bele egy kicsit. a túrót felkeverjük a tejföllel, sózzuk, majd lazán belekeverjük a tésztába.
Együtt tálaljuk. Alul a csusza, tetejére pedig a pörkölt… Rendkívül laktató étel, és még hogy laktató – nagyon finom. Általában pillanat alatt elfogy.
Ha tetszett a kakaspörkölt csuszával recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!