
Vagy egyik, vagy másik. A kakaós-fahéjas csiga gyermekkorunk kedvence. Iskolába menet sokan vásárolták tízóraira, vagy a sulibüfében.
Édes kényeztetés volt ez a szürke iskolai hétköznapokban. A fahéjas ízre különlegesebb, a kakaós viszont csokisabb. Kinek-kinek vagy az egyik, vagy a másik jött be jobban.
Nem bonyolult amúgy elkészíteni sem házilag, márpedig a friss, illatos házi sütés mindennél többet ér.
A kakaós-fahéjas csiga hozzávalói:
- 30-30 dkg rétes- és finomliszt,
- 2 tojássárga,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 dkg élesztő, tej,
- 1 evőkanál cukor,
- csipetnyi só
a töltelékhez
- 5 + 5 dkg vaj,
- 3evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaó
- süléskor – 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 dl tej
- a tepsi kikenéséhez zsír, vagy helyette sütőpapír
A tészta összeállításának módja:
- A tésztához az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, egy kevés sóval meg annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
- A végén a megolvasztott vajat is beledagasztjuk, és a tésztát a duplájára kelesztjük.
- Kelés után kisujjnyi vastag, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. majd a felolvasztott vaj meg margarin keverékével megöntözzük, és a porcukorral meg a kakaóval, vagy fahéjjal megszórjuk.
- Szorosan összegöngyöljük, éles késsel másfél centi vastagra szeleteljük, és lapjukkal lefelé egy kizsírozott (vagy sütőpapírral bélelt), közepes nagyságú tepsire egymás mellé fektetjük.
- Amikor már átsült, de még nem piros, az egészet a forró tej és vaníliás cukor keverékével meglocsoljuk, úgy pirítjuk meg. —- Nagyon-nagyon finom….