2024-03-29

Retro kakaós-fahéjas csiga

Kakaós-fahéjas csiga sütemény

Vagy egyik, vagy másik. A kakaós-fahéjas csiga gyermekkorunk kedvence. Iskolába menet sokan vásárolták tízóraira, vagy a sulibüfében.

Édes kényeztetés volt ez a szürke iskolai hétköznapokban. A fahéjas ízre különlegesebb, a kakaós viszont csokisabb. Kinek-kinek vagy az egyik, vagy a másik jött be jobban.

Nem bonyolult amúgy elkészíteni sem házilag, márpedig a friss, illatos házi sütés mindennél többet ér.

A kakaós-fahéjas csiga hozzávalói:

  • 30-30 dkg rétes- és finomliszt,
  • 2 tojássárga,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 3 dkg élesztő, tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • csipetnyi só

a töltelékhez

  • 5 + 5 dkg vaj,
  • 3evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • süléskor – 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 dl tej
  • a tepsi kikenéséhez zsír, vagy helyette sütőpapír

A tészta összeállításának módja:

  1. A tésztához az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, egy kevés sóval meg annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
  2. A végén a megolvasztott vajat is beledagasztjuk, és a tésztát a duplájára kelesztjük.
  3. Kelés után kisujjnyi vastag, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. majd a felolvasztott vaj meg margarin keverékével megöntözzük, és a porcukorral meg a kakaóval, vagy fahéjjal megszórjuk.
  4. Szorosan összegöngyöljük, éles késsel másfél centi vastagra szeleteljük, és lapjukkal lefelé egy kizsírozott (vagy sütőpapírral bélelt), közepes nagyságú tepsire egymás mellé fektetjük.
  5. Amikor már átsült, de még nem piros, az egészet a forró tej és vaníliás cukor keverékével meglocsoljuk, úgy pirítjuk meg. —- Nagyon-nagyon finom….