2024-02-22

Kakaós csiga házilag

kakaós csiga

A kakaós csiga az egyik legkedveltebb péksütemény, házi változata reggelire, uzsonnára kitűnő. választás.

Hozzávalók: 

  • 40 dkg liszt
  • 1 lapos kanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojásnak a sárgája
  • 3-4 dkg cukor
  • jó csipetnyi só
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanálnyi zsír

Töltelék: 

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanálnyi kakaó
  • Lekenni – 1 tojásnak a sárgája,
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanálnyi cukor

A kakaós csiga elkészítése:


A tejet fellangyosítjuk a kis cukorral, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, pici lisztet is kavarunk bele, majd felfuttatjuk az élesztőt.


A vajat kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a kakaót is. Kikenjük a tepsit, lehet zsír helyett olajjal is.


Tálban dolgozunk. A langyos lisztet belerakjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojások sárgáját, a vajat és  és az élesztőt,  aztán jó alaposan kidolgozzuk. Ha kell még tej, akkor pótoljuk. Hozzáadjuk a zsírt is, azzal is alaposan kidolgozzuk, ettől lesz szálas, foszlós.


Letesszük pár percre pihenni, de csak annyira, hogy kicsit lazuljon a tészta.


Kiborítjuk lisztezett deszkára, és két cipót formálunk belőle. Ezeket kisodorjuk és egyenként megkenjük a kakaós vaj felével, aztán meg felsodorjuk. 

Ezután jó ujjnyi szeleteket vágunk belőle, és tepsibe helyezzük, oldalát olvasztott zsírral megkenjük.  Nem rakjuk túl közel egymáshoz, így is össze fog kelni, de a zsiradék miatt könnyen szétválasztható lesz.


Hagyjuk egy órát pihenni, majd a végén lekenjük felvert tojássárgával, aztán előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Az illatáról tudni fogjuk, hogy már kisült.


Ha megvagyunk, akkor a maradék tejbe belerakunk egy kanál kristálycukrot, elkeverjük, majd lekenjük a tetejét  cukros tejjel. Egy percre visszarakjuk a sütőbe, így még finomabb lesz. Aztán már kész is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*