
A kakaós cifra kalács egy tej, vagy épp kakaó mellé – tökéletes választás. Amilyen mutatós, annyira finom, és annyira foszlós is.
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, aki sütött már kalácstésztát, ezzel a kalácsfélével is könnyedén megbirkózik.
A kakaós cifra kalács hozzávalói –
- 1/2 kg liszt
- pici só
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 4 evőkanálnyi cukor
- 1 tojás
- 1 tojásnak a sárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 evőkanálnyi kakaópor – ha lehet, akkor jó minőségű
A kalács készítésének módja –
- Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A száraz hozzávalókat (lisztet, cukrot, sót) – a kakaó kivételével- összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást – és összegyúrjuk, a vége felé, amikor már szép sima – hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Sima egynemű tésztává dagasztjuk. Kicsit lelisztezzük, majd letakarva pihenni rakjuk. Langyos helyen kelesztjük duplára.
- Mikor megkelt – kétfelé vágjuk, az egyik feléhez hozzágyúrunk 1 kanál tejjel összekevert 2 kanál kakaót.
- Ezután ismét kicsit pihentetjük.
- A fehér tésztát 3 fele vesszük, kinyújtjuk. A kakaós tésztát 6 fele osztjuk, hosszú rudakat sodrunk belőle, és 2-2 rudat a kinyújtott fehér tésztára teszünk.
- Tehát két rudat a fehér tésztára, és felsodorjuk.
- Másik két rudat a másik kinyújtott fehér tésztára, majd azt is feltekerjük. Jöhet a harmadik fehér tészta, erre is rárakjunk két kakaós rudat, s mint a bejglit, szépen végigtekerjük.
- Mikor már három bejgli formánk van, akkor ezeket összefonjuk, egy tepsibe rakjuk, amit sütőpapírral béleltünk ki, s lerakjuk ismét pihenni langyos helyre.
- Ha már szép, akkor lekenjük felvert tojással, és közepes hőfokon, előmelegített sütőben (180 fok) szép pirosra sütjük. Nagyjából 40-45 perc alatt fog elkészülni.
- Vajat olvasztunk, és megkenjük melegen vele – majd letakarjuk, s hagyjuk hűlni.
Fotó: Vankó Sándorné