Juhtúrós palacsinta
A juhtúrós palacsinta nem töltött tésztaféle, hanem kavart. Ha kisütjük – semmi töltés – úgy, magában fogyasztható. Bár nem olcsó a juhtúró, nem kell hozzá sok, és ha az nincs, akkor tehéntúróval is készíthetjük – az átlagtól jobban megsózva.
Rendkívül laktató étel – egy levessel előtte komplett ebédet összehozhatunk vele.
Van töltött változata is, amit eleve még sütés előtt töltenek, ezt jóval egyszerűbb elkészíteni, és kevesebb a hozzávaló is.
A juhtúrós palacsinta hozzávalói a következők –
10 db palacsintához:
6—8 dkg zsír, vagy olaj
10 dkg juhtúró,
2 db tojás,
egy evőkanál apróra vágott kapor,
25 dkg liszt,
félliter tej,
2 deciliter tejfel.
A palacsinta elkészítésének módja –
A zsírt, vagy zsiradékot a sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a juhtúrót is. Szétlapogatjuk először, legjobb ha villával megtörjük, aztán átkeverjük. Könnyebb dolgunk van, ha kicsit mixelünk rajta. Utána jöhet a nagyon apróra vágott kapor, a tejföld, majd apránként a liszt. Ezzel alaposan kikeverjük, hogy simuljon, aztán már hígíthatjuk is a tejjel.
Így sűrű palacsintatésztát kapunk.
Ha valaminél, ennél a tésztánál tényleg fontos, hogy a palacsintasütő jól fel lehegyen hevítve. Kevés zsíron, vagy olajon sütjük, lényegében ugyanúgy mint a normál palacsintát. lassú tűznél sütjük meg, de nem takarékon.
Legfinomabb még forrón – főzelék feltétjeként kitűnő.
Ha tetszett a juhtúrós palacsinta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek – úgy Retrográd oldalunkon a helyed