
A juhtúrós palacsinta nem töltött tésztaféle, hanem kavart. Ha kisütjük – semmi töltés – úgy, magában fogyasztható.
Bár nem olcsó a juhtúró, nem kell hozzá sok, és ha az nincs, akkor tehéntúróval is készíthetjük – az átlagtól jobban megsózva.
Rendkívül laktató étel – egy levessel előtte komplett ebédet összehozhatunk vele.
Van töltött változata is, amit eleve még sütés előtt töltenek, ezt jóval egyszerűbb elkészíteni, és kevesebb a hozzávaló is.
A juhtúrós palacsinta hozzávalói a következők –
- 10 db palacsintához:
- 6—8 dkg zsír, vagy olaj
- 10 dkg juhtúró,
- 2 db tojás,
- egy evőkanál apróra vágott kapor,
- 25 dkg liszt,
- félliter tej,
- 2 deciliter tejfel.
A palacsinta elkészítésének módja –
- A zsírt, vagy zsiradékot a sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a juhtúrót is. Szétlapogatjuk először, legjobb ha villával megtörjük, aztán átkeverjük.
- Könnyebb dolgunk van, ha kicsit mixelünk rajta. Utána jöhet a nagyon apróra vágott kapor, a tejföld, majd apránként a liszt.
- Ezzel alaposan kikeverjük, hogy simuljon, aztán már hígíthatjuk is a tejjel.
- Így sűrű palacsintatésztát kapunk.
- Ha valaminél, ennél a tésztánál tényleg fontos, hogy a palacsintasütő jól fel lehegyen hevítve.
- Kevés zsíron, vagy olajon sütjük, lényegében ugyanúgy mint a normál palacsintát. lassú tűznél sütjük meg, de nem takarékon.
- Legfinomabb még forrón – főzelék feltétjeként kitűnő.