Juhtúrós palacsinta

juhtúrós palacsinta

A juhtúrós palacsinta nem töltött tésztaféle, hanem kavart. Ha kisütjük – semmi töltés – úgy, magában fogyasztható.

Bár nem olcsó a juhtúró, nem kell hozzá sok, és ha az nincs, akkor tehéntúróval is készíthetjük – az átlagtól jobban megsózva.

Rendkívül laktató étel – egy levessel előtte komplett ebédet összehozhatunk vele.

Van töltött változata is, amit eleve még sütés előtt töltenek, ezt jóval egyszerűbb elkészíteni, és kevesebb a hozzávaló is.

A juhtúrós palacsinta hozzávalói a következők –

  • 10 db palacsintához:
  • 6—8 dkg zsír, vagy olaj
  • 10 dkg juhtúró,
  • 2 db tojás,
  • egy evőkanál apróra vágott kapor,
  • 25 dkg liszt,
  • félliter tej,
  • 2 deciliter tejfel.

A palacsinta elkészítésének módja –

  1. A zsírt, vagy zsiradékot a sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a juhtúrót is. Szétlapogatjuk először, legjobb ha villával megtörjük, aztán átkeverjük.
  2. Könnyebb dolgunk van, ha kicsit mixelünk rajta. Utána jöhet a nagyon apróra vágott kapor, a tejföld, majd apránként a liszt.
  3. Ezzel alaposan kikeverjük, hogy simuljon, aztán már hígíthatjuk is a tejjel.
  4. Így sűrű palacsintatésztát kapunk.
  5. Ha valaminél, ennél a tésztánál tényleg fontos, hogy a palacsintasütő jól fel lehegyen hevítve.
  6. Kevés zsíron, vagy olajon sütjük, lényegében ugyanúgy mint a normál palacsintát. lassú tűznél sütjük meg, de nem takarékon.
  7. Legfinomabb még forrón – főzelék feltétjeként kitűnő.