
Az Isler fánk recept eredetileg Ischler-ként volt ismert, majd „átment” Ischli-be, mára pedig leegyszerűsödött, és Isler fánkként ismert.
Ez a tésztaféle Ischl-ből – Ferenc József kedvelt üdülőhelyéből származik. Nem utolsó sorban – itt ismerkedett meg későbbi feleségével Sisi-vel.
Van egy olyan elképzelés, hogy Ferenc József tiszteletére készítették az ottani cukrászok, ám ez nem így van.
A sütemény „mindössze jó 70 éves, az ötvenes években készítették el – igen – Ischl-ben, a Zauner cukrászdában.
Magyarországon először egy szolnoki cukrász sütötte, tojás habbal. Én ezt a receptet hoztam, ugyanis a hatvanas években nálunk, Magyarországon ez volt a közkedveltebb.
Az Isler fánk hozzávalói –
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja (ha nagy, elég lesz fél citrom is)
- 1 evőkanálnyi rum – de helyette lehet cigtromlé
- ha nem áll össze, akkor pici tej
A töltéshez –
- 1 nagy tojásnak a fehérje
- legalább 5-6 dkg cukor
- kis darált dió – 2-3 dkg
- néhány kanálnyi sárgabarack lekvár
A tészta bevonásához
eredetileg csokoládé fondant, nekünk megfelel a csokoládé, gőz fölött 1 kanál olajjal felolvasztva
A sütemény elkészítése –
- 20 dkg lisztből, 10 dkg darált dióval, 15 dkg vajjal, 5dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, 1-2 evőkanál rummal vagy néhány csepp citromlével tésztát gyúrunk.
- Ha valami oknál fogva nem áll össze, akkor adunk hozzá nagyon picurka tejet.
- Nem kell sem élesztő, sem sütőpor – mivel zsíros a tészta, ráadásul a dió is lazít – finom omlós lesz így is.
- Gyorsan dolgozunk az összeállításánál, és lehetőleg minden alapanyag, és használati tárgy hideg legyen. A hirtelen összegyúrás után lerakjuk félórára pihenni.
- Ha az idő letelt, akkor kb. 4-5 mm-esre nyújtjuk, és közepes pohárral, vagy nagyjából 7 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A szúrás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, kicsit hideg helyre rakjuk, és újra kiszúrjuk.
- 140-160 fokon – akár kicsit nyitva hagyva a sütő ajtaját – lényegében szárítjuk, világosra sütjük.
- Ezután kettesével csoportosítunk. Egyik tésztalapot vékonyan megkenjük lekvárral, ne legyen darabos, keverjük meg előtte villával.
- Hagyjuk szikkadni kicsit.
- Közben a tojást verjük fel habverővel a cukorral, ha már kemény a hab, akkor adjuk hozzá a kis diót, kavarjuk össze, és a habból rakjunk az üres tészták belsejére.
- Rakjuk rá a lekváros tésztát lekvárral érintkezve, majd olvasszuk fel egy kanál olajjal gőz fölött a csokoládét, és mindegyik tésztát kenjük le vele.
- Egy kanálkával rakjunk a tetejére, és azt kenjük szét. Nem baj, ha a szélén lecsurog, annál finomabb lesz.
- Csak lekvárral, és csokoládéval is lehet tölteni – tetejét pedig csokis fondanttal, vagy kávés fondanttal vonják be.
- De a most leírt módszer sem megvetendő, nagyon-nagyon finom süteményt készíthetünk a recept felhasználásával.