2024-03-28

Isler fánk recept

Isler fánk recept

Az Isler fánk recept eredetileg Ischler-ként volt ismert, majd „átment” Ischli-be, mára pedig leegyszerűsödött, és Isler fánkként ismert.

Ez a tésztaféle Ischl-ből – Ferenc József kedvelt üdülőhelyéből származik. Nem utolsó sorban – itt ismerkedett meg későbbi feleségével Sisi-vel.

Van egy olyan elképzelés, hogy Ferenc József tiszteletére készítették az ottani cukrászok, ám ez nem így van.

A sütemény „mindössze jó 70 éves, az ötvenes években készítették el – igen – Ischl-ben, a Zauner cukrászdában.

Magyarországon először egy szolnoki cukrász sütötte, tojás habbal. Én ezt a receptet hoztam, ugyanis a hatvanas években nálunk, Magyarországon ez volt a közkedveltebb.

Az Isler fánk hozzávalói –

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja (ha nagy, elég lesz fél citrom is)
  • 1 evőkanálnyi rum – de helyette lehet cigtromlé
  • ha nem áll össze, akkor pici tej

A töltéshez –

  • 1 nagy tojásnak a fehérje
  • legalább 5-6 dkg cukor
  • kis darált dió – 2-3 dkg
  • néhány kanálnyi sárgabarack lekvár

A tészta bevonásához

eredetileg csokoládé fondant, nekünk megfelel a csokoládé, gőz fölött 1 kanál olajjal felolvasztva

A sütemény elkészítése –

  1. 20 dkg lisztből, 10 dkg darált dióval, 15 dkg vajjal, 5dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, 1-2 evőkanál rummal vagy néhány csepp citromlével tésztát gyúrunk.
  2. Ha valami oknál fogva nem áll össze, akkor adunk hozzá nagyon picurka tejet.
  3. Nem kell sem élesztő, sem sütőpor – mivel zsíros a tészta, ráadásul a dió is lazít – finom omlós lesz így is.
  4. Gyorsan dolgozunk az összeállításánál, és lehetőleg minden alapanyag, és használati tárgy hideg legyen. A hirtelen összegyúrás után lerakjuk félórára pihenni.
  5. Ha az idő letelt, akkor kb. 4-5 mm-esre nyújtjuk, és közepes pohárral, vagy nagyjából 7 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. A szúrás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, kicsit hideg helyre rakjuk, és újra kiszúrjuk.
  7. 140-160 fokon – akár kicsit nyitva hagyva a sütő ajtaját – lényegében szárítjuk, világosra sütjük.
  8. Ezután kettesével csoportosítunk. Egyik tésztalapot vékonyan megkenjük lekvárral, ne legyen darabos, keverjük meg előtte villával.
  9. Hagyjuk szikkadni kicsit.
  10. Közben a tojást verjük fel habverővel a cukorral, ha már kemény a hab, akkor adjuk hozzá a kis diót, kavarjuk össze, és a habból rakjunk az üres tészták belsejére.
  11. Rakjuk rá a lekváros tésztát lekvárral érintkezve, majd olvasszuk fel egy kanál olajjal gőz fölött a csokoládét, és mindegyik tésztát kenjük le vele.
  12. Egy kanálkával rakjunk a tetejére, és azt kenjük szét. Nem baj, ha a szélén lecsurog, annál finomabb lesz.
  13. Csak lekvárral, és csokoládéval is lehet tölteni – tetejét pedig csokis fondanttal, vagy kávés fondanttal vonják be.
  14. De a most leírt módszer sem megvetendő, nagyon-nagyon finom süteményt készíthetünk a recept felhasználásával.