Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Ír gulyás recept

Mi, magyarok – valahogy úgy képzeljük, hogy ha gulyásról beszélünk, azt csak mi főzhetjük. És biztos, ír nincs, vagy ha van, akkor marhából készül, hisz azért gulyás. Ki tudna még csak megközelítőleg is hasonló ételt főzni, ezt mi találtuk fel és kész.

Van egy ír étel, egy gulyás amit bizony ők főznek a legjobban. Ráadásul – minő „borzalom” – nem is marhából fő, sőt….. még csak nem is disznóból, hanem birkából.

Birkából, amit mi magyarok eléggé hanyagolunk. Nem nagyon szeretjük, mert mellékíze van, mert valahogy más az íze, mint a megszokott húsoknak.

De hogy mondjak egy kellemetlen hírt – bizony az írek is készítik saját gulyásukat marhából is…. És első ránézésre nem sok különbség van a kettő között.

De nézzük, hogy mégis mi….!

Az ír gulyás hozzávalói –

1 kg birkacomb vagy marhaszeg

sárgarépa 3-4 szál

petrezselyem gyökér 2 szál

bors

1 mokkáskanálnyi kakukkfű

ugyanannyi bazsalikom

3-4 burgonya

néhány szál petrezselyemzöld

1 teáskanálnyi majoránna

3 szép szelet bacon

1 kanál zsír

2 db vöröshagyma

1/2 liter húsleves, de ha nincs, akkor leveskockával elkészített is megteszi.

Az étel elkészítésének menete

Először előkészítjük a húst. Ez annyit tesz, hogy amennyire lehet zsírtalanítjuk, majd felkockázzuk.

Aztán egy fazékban felhevítjük a zsírt, közben felkockázzuk a szalonnát, beledobjuk, és megpirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a szalonnadarabkákat kivesszük, és a húst zsírra dobjuk. A zsírban nem pároljuk, hanem pirítjuk. Szép barnásra.

Egy másik edényt is előveszünk. Megtisztítjuk a krumplit, sárgarépát, petrezselymet, sárgarépát. Ezeket utána megmossuk, és mindegyiket felkarikázzuk. A zöldséget rétegekben a szalonnával és a hússal az edénybe rakjuk. Nem kell túlzásba vinni, egy réteg hús, egy réteg zöldség, vagy max a duplája – pont elegendő.

Ekkor ráöntjük a húslevest, rászórunk kakukkfüvet, és szép lassan, tötyögve, mint egy jó húsételt – fedő alatt puhára főzzük. Először persze teljes lángon, aztán mikor már forr, akkor takarékon főzzük lefedve.

Innentől kezdve addig főzzük, amíg meg nem puhul teljesen, de akár egy kicsit tovább is. Korától függően beletelhet 1-3 órába is. De minél idősebb a birka, annál erőteljesebb ízű lesz az ételünk. Valamit valamiért….

Ha tetszett az ír gulyás recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed! Fotó: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük