
Az indiáner-indusfánk magyar süteményspecialitás, legalábbis magyar ember megbízásából, de Bécsben született.
Egy ott élő, dúsgazdag magyar arisztokrata, gróf Pálffy Ferdinand, a Theater an der Wien intendánsa azon gondolkodott, hogyan tehetné újra népszerűvé, ismertté színházát, melynek közönsége egyre fogyott.
Arra az elhatározásra jutott, hogy meghív egy Európában turnézó indiai bűvészt.
A szemfényvesztő fölléptetése a színházban meglehetősen szokatlan eseménynek számított. Pálffy utasította szakácsát is, hogy készítsen olyan süteményt, amely jellegében az indusra emlékeztet.
A sütemény megszületett, a bűvész föllépése előtt minden néző ingyen kapott egyet belőle.
A színház előkelő látogatóinak nagyon tetszett a gesztus, ízlett a sütemény — ettől kezdve újra megkedvelte a közönség a színházat , ám nem sokáig, hisz 1826-ban lényegében csődbe ment.
Letartóztatástól félbe Pozsonyba vette az irányt, ahol jó ideig bujkálni kényszerült. az „Indianer” pedig népszerű lett Bécsben. Innen került át az Osztrák—Magyar Monarchia más országaiba, így hozzánk is, de a neve mindenhol „indiáner” maradt.
Amúgy Pálffy Ferdinánd a művészeti élet ismert alakja volt. Jó kapcsolatot ápolt Beethovennel, Schuberttel.
Úgyhogy ez a sütemény nagyjából 200 éves múltra tekinthet vissza, bár 1930-as években is leírták hogy 100 éves, és még az 1980-as években is ugyanott tartottak korban….
Az indiáner-indus fánk hozzávalói a következők:
- 20 darabhoz:
- 6db tojás,
- 12 dkg (5 púpozott evőkanál) cukor,
- 13 dkg (6 púpozott evőkanál) liszt,
Elkészítése az alábbi módon történik:
1. A sütőt begyújtjuk, közepes lángon 15 percig melegítjük.
2. A sütőtepsit papírral kibéreljük.
3. A tojássárgákat a fehérjétől elválasztjuk.
4. A tojássárgáját a fele cukorral simára keverjük.
3. A tojásfehérjét a másik rész kristálycukorral kemény habbá verjük, majd fakanállal óvatosan hozzákeverjük a lisztes péphez, végül apránként beleszórva elkeverjük benne a lisztet is. Fontos, hogy ne keverjük sokáig, mert összetörjük a habot.
6. A tepsire evőkanállal, vagy nyomózsákkal óvatosan magas félgömböket púpozunk. A halmok között kis helyet hagyunk, ugyanis sütéskor megnőnek.
7. Azonnal sütőbe tesszük. A sütő ajtaján pici rést hagyunk, hogy a gőzök gyorsabban távozzanak.
6. Az indiánért közepes lángon sütjük. 10 perc után a hőt takarékra állítjuk.
9. Teljes kihűlésig a tepsiben hagyjuk.
10. Utána közepét kiskanállal kivájjuk, alját egyenesre levágjuk. A másik felét ráillesztjük és sütőpapírra sorba rakjuk.
11. Csokoládét, vagy tortabevonót gőz felett kézmelegre felpuhítjuk, majd a sorba rakott fánkokat csurgatva bevonjuk.
12. Amikor ez megdermedt, akkor a fánk „kalapját” levágjuk, üregét erősen vaníliás tejszínnel megtöltjük.
Jobb módszer, ha elvágtuk a fánkokat és kikapartuk, akkor egyúttal le is csurgatjuk csokoládéval. Amit felülre szánunk, annak a tetejét egy az egyben, amit alulra – az alját már levágtuk egyenesbe, annak csak az oldalát forgatjuk bele. Mikor a csokoládé megdermed, akkor könnyen tölthető.