Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Hűtőben kelt lángos

A lángos gyakori vendége konyhánknak. Sokféle változata ismert. Sima, krumplis, káposztás, kefires, egy hétig süthető, no és a hűtőben kelt lángos.

Ez a lángos aludttejjel készül (vagy joghurttal), de természetesen tejjel is bedagasztható. Az aludttejtől lazább, puhább lesz, mint minden kelt tészta.

Ugyanúgy fogyasztható, mint minden más lángos – simán sósan, fokhagymával, tejföllel, sajttal, vagy akár…. Uram bocsá’…. lekvárral.

A hűtőben kelt lángos hozzávalói a következők –

1 kg liszt

6 dl aludttej

5 dkg élesztő

1 kávéskanálnyi cukor

1 evőkanálnyi só

2-3 tojás – mérettől függően

És persze zsiradék – a sütéséhez

Elkészítési módja a következő –

Az aludttejből elveszünk egy decilitert. Hozzákeverjük a cukrot, és az élesztőt. Nem felfuttatjuk, hanem pusztán arra törekszünk, hogy jól elázzon benne, ne legyenek benne csomós, száraz részek.

Ha ez megtörtént, akkor jöhet az összedolgozás.

A lisztből egy jó marékkal félrerakunk a deszka és a kelesztő edény szórására.

A többi lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a megázott élesztőt, no és a többi aludttejet is, és jó alaposan bedagasztjuk, kidolgozzuk.

Ha már szép, sima a tészta, a kezünkről, és a dagasztó edényről is leválik, akkor egy tálat kilisztezünk, és belerakjuk az egészet. A hűtőben fogjuk pihentetni letakarva. Akár este is elkészíthetjük, aztán másnap pedig sütjük. Nagyjából 4-5 óra ejtőzés után készül el.

Ha már szépen megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd az egész tésztából nagyjából 15 cipócskát formázunk. Ezeket a cipókat is félórát pihentetjük, majd bő zsiradékban kihúzogatva kisütjük.

Akkor lesz szép a lángos, hogyha mindegyik cipót vizes kézzel vékonyra húzunk. Így hólyagos lesz, ropogós. Legfinomabb tejfölösen, sajtosan.

Ha tetszett a hűtőben kelt lángos recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük