2024-05-23

Hűtőben kelt lángos receptje

Hűtőben kelt sajtos, tejfölös lángos

A lángos gyakori vendége konyhánknak. Sokféle változata ismert. Sima, krumplis, káposztás, kefires, egy hétig süthető, no és a hűtőben kelt lángos.

Ez a lángos aludttejjel készül (vagy joghurttal), de természetesen tejjel is bedagasztható. Az aludttejtől lazább, puhább lesz, mint minden kelt tészta.

Hozzávalók:

 • 1 kg liszt
 • 6 dl aludttej
 • 5 dkg élesztő
 • 1 kávéskanálnyi cukor
 • 1 evőkanálnyi só
 • 2-3 tojás – mérettől függően

És persze zsiradék – a sütéséhez

Kelt lángos elkészítése:

 1. Az aludttejből elveszünk egy decilitert. Hozzákeverjük a cukrot, és az élesztőt. Nem felfuttatjuk, hanem pusztán arra törekszünk, hogy jól elázzon benne, ne legyenek benne csomós, száraz részek.
 2. Ha ez megtörtént, akkor jöhet az összedolgozás.
 3. A lisztből egy jó marékkal félrerakunk a deszka és a kelesztő edény szórására.
 4. A többi lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a megázott élesztőt, no és a többi aludttejet is, és jó alaposan bedagasztjuk, kidolgozzuk.
 5. Ha már szép, sima a tészta, a kezünkről, és a dagasztó edényről is leválik, akkor egy tálat kilisztezünk, és belerakjuk az egészet.
 6. A hűtőben fogjuk pihentetni letakarva. Akár este is elkészíthetjük, aztán másnap pedig sütjük. Nagyjából 4-5 óra ejtőzés után készül el.
 7. Ha már szépen megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd az egész tésztából nagyjából 15 cipócskát formázunk. Ezeket a cipókat is félórát pihentetjük, majd bő zsiradékban kihúzogatva kisütjük.
 8. Akkor lesz szép a lángos, hogyha mindegyik cipót vizes kézzel vékonyra húzunk. Így hólyagos lesz, ropogós. Legfinomabb tejfölösen, sajtosan.