2024-05-21

Hústáska, húsos táska maradékból

hustáska, húsos táska

A hústáska, húsos táska maradék húsokból is elkészíthető. Ha van egy húsleves, amiben van még az aprólékból, vagy akár komolyabb húsból is,

és esélyesen senki sem fogyasztja el, akkor érdemes elgondolkodni rajta – nem lenne-e jó másképp hasznosítani.

Jó befűszerezve, összekeverve tojással, vagy tejföllel igazán finom önálló fogást, vagy tartalmas levesbetétet varázsolhatunk asztalunkra.

Elkészíthetjük vásárolt leveles tésztából, de igazán olcsó akkor lesz, ha mi gyúrjuk meg hozzá a tésztát.

Nem kell hozzá sok minden – egy két tojás, pici só, víz, liszt, és finomabb lesz mint a bolti.

A tölteléket ízesíthetjük kedvünkre. Rakhatunsk bele fűszeres paradicsomot, sajttal keverhetjük – ha van otthon. Lehet belereszelni hagymát, vagy fokhagymát.

De mehet bele bors, petrezselyemlevél, zellerlevéllel nagyon finom, és akár a levesből nem csak a húst, hanem a zöldséget is hozzádarálhatjuk – ha van.

Sokkal lágyabb íze lesz, és ha jól fűszerezzük senki nem veszi észre, hogy ez az étel maradékra épült.

A hústáska, húsos táska hozzávalói –

  • maradék hús – legalább 1/4 kg
  • ízlés szerint hagyma
  • pici zsiradék
  • egy-két tojás
  • esetleg tejföl
  • bors
  • fűszerpaprika
  • néhány szál petrezselyemzöl
  • néhány szál zellerzöld
  • esetleg reszelt sajt
  • maradék leveszöldség…

Az étel készítésének menete –

  1. A húslevesből, pörköltből, vagy sülthúsként megmaradt bármilyen húst megdaráljuk, keverünk hozzá egy fej aprított, pirított hagymát, egy -két tojást, borsot, fűszerpaprikát.
  2. Adhatunk bele apróra vágott petrezselyemzöldet, vagy zellerzöldet, de akár reszelt sajtot, leveszöldséget, vagy tejfölt is.
  3. Ami csak van otthon maradékként, és ami harmonizál ízben egymással.
  4. Legfinomabb akkor, ha 1-2 tojással, pici vízzel, sóval, liszttel friss tisztát készítünk. Összegyúrjuk, pihentetjük kicsit, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk,
  5. aztán megtöltjük úgy, mintha derelyét készítenénk. Vagy derelyemetszővel vágjuk el, vagy mint lentebb is említem – kistányér élével.
  6. Persze kés is megteszi, de ez olyan igazán régies. A lényeg, hogy a szélét nyomkodjuk körbe, hogy széjjel ne nyíljon.
  7. Készen vett réteslapra, vagy leveles tésztára is kenhetjük, összesodorjuk, lisztbe mártott kistányér szélével darabokra vágjuk (ujjunkkal is megnyomkodjuk,
  8. nehogy szétnyíljon), lassan forralt húslevesben, vagy tiszta, sós vízben megfőzzük.
  9. Ehetjük levesben betétként, de rakhatunk rá tejfölt, esetleg reszelt sajtot is, Nézzünk szét, s ötleteljünk a szerint – mi van a hűtőnkben.
  10. Ha másnapra is szeretnénk, nyersen tegyük félre, lisztezett tányéron. (Csak egymáshoz ne érjenek, mert tüstént összetapadnak!)