2024-05-27

5 tartalmas hússaláta recept

Ezek a hússaláta receptek egészségesek, finomak, táplálóak

A hússaláta rendkívül tartalmas, akár önálló fogásként is megállhatják helyüket. Sok hússaláta recept ismert volt már a régi időkben is – az más kérdés, hogy túl gyakran nem készítették – inkább ünnepi alkalmakra.
Szó mi szó – nem olcsók, és lényegesen munkásabbak, mint zöldségből készült társaik.
Viszont új ízeket hozhatnak asztalunkra – az pedig sosem árt, hisz fő a változatosság.

Elsőként egy jó kis bélszínes hússaláta recept

Bélszínsaláta – A bélszínt egészben megsütjük fűszerezve. A sült és kihűlt bélszíncsíkot metéltre vágjuk, és összekeverjük egy pár puhára főtt, ugyancsak metéltre vágott burgonyával, egy fej zellerrel, egy fej petrezselyemgyökérrel és sárgarépával, 1—2 nyers almával, 3—4 kemény tojással, 1—2 hámozott vizes uborkával. Mind-mind vékony csíkokra vágva.


Negyed fej hagymát megreszelünk és ezt is közéje keverjük.


Tálba rakjuk, meglocsoljuk az egészet citromlével. Tatármártást készítünk, melybe apróra vágott snidlinget teszünk.
A mártás egy részével összekeverjük a salátát, a többit a tetejére öntjük.

Egy orosz saláta variáció következik

Néhány sonka szeletet, hideg sült borjúhúst, ecetes uborkát, hideg főtt burgonyát, savanykás, nyers, hámozott almát, 2 – metéltre vágott ecetes uborkával, 2 kapribogyóval és majonézzel.
Tálba rakjuk, kemény tojással, petrezselyemzölddel díszítjük.

Ez a hússaláta recept a húsmaradék hasznosításáról szól

Lengyel saláta – Maradék kifőtt marhahúst apróra vagdalunk. Főtt burgonyát, nyers, savanykás, nem harsogó almát, ecetes uborkát, főtt céklát, főtt zellert finoman felszeletelünk. 2—3 kemény tojás sárgáját elkeverünk olívaolajjal, citromlével, mustárral, sóval és borssal.


Ezt a dresszinget hígabbra hagyjuk, mint a majonézt és ebbe a jó erős pácba keverjük a húst és a többi összetevőt, majd egy időre hideg helyre rakjuk.
A kemény tojások fehérjét apró kockára vágjuk, és tálalás előtt finomra vágott metélőhagymával együtt a tál tetejére szórjuk.

Kevés vadhús kerül asztalunkra, a vadhús saláta marhából is készíthető

Vadhús saláta – Bármely (őz, vadsertés, nyúl stb.) párolt, vagy sült vadhús maradékot ( de persze lehet nem vadhús is) esetleg marhahúst főtt zöldséggel metéltre vagy kockára vágunk, pirított szalonnával és hagymával kissé átpirítjuk, sót, borsot, csíkokra vágott ecetes uborkát, kaprit vegyítünk közé és kihagyjuk hűlni.


Azután 1 kanál olíva olajból , 1 kanál borecetből és 2 deci jó sűrű tejfölből készült öntetbe rakjuk és hideg helyre állítjuk.


Alma és céklaszeletekkel, valamint karikára vágott keménytojással, tisztított és vékony és kápribogyóval díszítve tálaljuk.

És a végére egy vegyes hússaláta recept….

Vegyes hússaláta – 1 kiló borjúcsülökről lefejtett húst vagy sertéslapockát 3 babérlevéllel, egy sárgarépával s egy zellerrel puhára főzünk.
Néhány kiflikrumplit külön megfőzünk.


A húst csikókra, a krumplit, zellert, sárgarépát kockára vágjuk és még azon melegében sózzuk, borsozzuk és két evőkanál finom oliva olajjal megöntözzük.


2 decit veszünk abból a léből, amiben a hús és zöldség főtt, elkeverünk benne egy evőkanál mustárt, kávéskanálnyi reszelt vöröshagymát, egy citrom levét és felének a reszelt héját, finomra vágott kaprit, snidlinget, petrezselyemzöldet – összekeverjük, és a salátára öntjük.


Rakjuk hűtőbe néhány órára – úgy az igazi.

Ezekre a finomságokra aztán tényleg nem lehet azt mondani, hogy szimplán „nyúleleség”. Tartalmasak, finomak – érdemes a hússaláta recept ötleteivel próbálkozni. Egy-egy ünnepi asztal kiegészítőjének is megteszik ezek az ételek.

Fotó: Pixabay