4 húsos pite recept

4 husos-pite-recept

Húsos pite recept – régen azt hittem, ha húsos pite, akkor nyilván hasonló a tésztája, mint az almás-, vagy túrós pitének. Aztán párom nagyszülei tisztázták a dolgot – ugyanis az ő kedvencük volt.


Tésztája általában vajas tészta volt, ez tökéletesen szigetel a zsíros töltelék alatt, nem is túl vastag, hagyja érvényesülni a húst.


Lehet készíteni fagyasztottból, készen vett vajastésztából, és akár összedobhatjuk otthon is, abban még a zsiradék mennyiségét is tudjuk kontrollálni.

Egy könnyű levessel jó második fogás is hústartalma miatt, de akár adhatunk mellé salátát is, így tökéletesen rendben lesz a fogás – persze ha nem eszünk belőle kiló szám….

Most négy húsos pite recept kerül terítékre. Van közte rétestészta, s kelt tészta alapú. Ki-ki válasszon közülük kedve, s ízlése szerint. Az ízesítés, fűszerezés pedig nagyrészt úgyis egyéni…


Általában a pitéknél főtt hússal dolgozunk. Ennek az az oka, hogy jóval omlósabb a töltelék, mintha a darált húst pirítanánk, párolnánk. Márpedig egy pite akkor jó, ha omlós….

Elsőnek egy rétestésztás húsos pite recept következik.

Fél kiló sertéscombot és fél kiló fehérpecsenyét megsózunk, puhára párolunk és húsdarálón megdaráljuk.


Egy szikkadt zsemlét felvágva langyos tejben megáztatunk, jól kicsavarjuk, és a hús közé morzsoljuk. Rakunk bele még 3—4 evőkanállal a párolt hús levéből, egy egész nyers tojást, ízlés szerint borsot, majoránnát és jól összekeverjük.

Ezzel a masszával fogjuk tölteni a réteslapot.


Fél kg. lisztből finom rétestésztát gyúrunk(használjunk helyette kész réteslapot).


Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk, kissé megszárítjuk és akkora nagyságú lapokra hajtjuk össze, amekkora a tepsink.
Egyik felét zsírral jól kikent tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, és a tészta másik felével leborítjuk.


Zsírral bekenjük, vagy olvasztottal megcsurgatjuk, majd forró sütőben barna pirosra megsütjük, kockákra vágjuk és melegen fogyasztjuk.

Következő recept szintén rétestésztás változat

Jó darab borjúsültet finomra vágunk és elkeverünk 2 kanál tejfellel, 3 tojássárgájával, sóval, borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd végül a 3 tojás habjával.


Egy tepsit kibélelünk sós rétes tésztával és rákenjük a tölteléket.


A tetejére is rakunk tésztát, melyet aztán megcsurgatunk olvasztott zsírral.
Tojással megkenjük, megsütjük és nagy kockákra vágjuk.

Most egy kelt tésztás húsos lepény recept következik –

Két deka élesztőből kovászt készítünk, fél kg lisztet, negyed kg vajat, egy egész tojást s egynek a sárgáját, három deciliter tejfölt, egy citrom levét, sót, és a megkelt kovászt összeállítjuk, kidagasztjuk simaságig, s két cipót készítünk belőle.


Az egyiket kinyújtva tepsibe, vagy sütő pléhre tesszük.


Erre a következő tölteléket kenjük: Sült húst megpárolunk bő, hagymás zsírban, bőségesen fűszerezzük, majd kicsit átpirítjuk. Ha kihűl vagy megdaráljuk, vagy apróra vágjuk, majd pár kanál sűrű tejfölt teszünk bele. Ezt aztán összekeverjük, és a tésztára kenjük.


A másik cipót szintjén kinyújtjuk és a húsra ráborítjuk. Megszurkáljuk villával, aztán lassú tűznél, szép pirosra sütjük. Segíthetjük a pirulását, ha a szurkálás előtt a lepényt megkenjük tojássárgával.
Négyszögletes darabokra vágva melegen tálaljuk.

Ismét egy rétestészta alapú recept jön

Kifőtt marhahúsból készítjük. 75 deka lisztből, 12 deka vajból, 10 deka zsírból, egy tojássárgájából, két egész tojásból, és tejfölből hogy rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, elnyújtjuk, kétfelé vágjuk. Egyik felét a tepsibe igazítjuk. (Közepes méretű)


A kifőtt marhahúst megdaráljuk, egy kanál zsírban hagymát sütünk, de a hagymát kivesszük belőle.


A húst a hagymával ízesített zsírba beletesszük, sóval, borssal, majoránnával megdinszteljük, majd lerakjuk hűlni.
Ha kihűlt hét tojássárgáját, citromlevet és kevés reszelt citromhéjat rakunk bele.


A hét tojásfehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a húsos masszával, s azt a tepsiben lévő lapra kenjük. Lefedjük a tészta másik felével, megkenjük tojássárgájával – villával lyukakat ejtünk rajta, és szép pirosra sütjük.