2024-05-23

A húsokról általában

A húsokról általában elmondható, hogy nem csak finomak, hanem rendkívül táplálóak is.

Fontos a frissesség, tisztaság, odafigyelés…

Bár a cikkben kitérek néhány húsfajtára – a jótanácsok főleg általánosságban értendők. A húsokról általában azt mondhatjuk el, hogy nem csak élelmiszernek, de „élvezeti cikknek” is – legalábbis a nótórius húsfogyasztók szerint.


Magyarországon a legkedveltebb húsok egyike, de nyugodtan kimondhatjuk – a legkedveltebb hús…. a sertés. Annak ellenére, hogy a marhából ízletesebb és változatosabb étrendet lehet kialakítani.

Hogy aztán melyik az egészségesebb – azon el lehet vitatkozni. Van aki szerint, van aki szerint az.
Hogy jó minőségű ételt tegyünk az asztalra ahhoz néhány jó tanácsot nem árt betartani, pár alapvető dolgot pedig megismerni.

A húsokról általában hogy ismerszik meg, hogy frissek?


Színéről, állagáról, illatáról.


Színe rózsaszín, vagy bordós-barnás, nincsenek rajta ezüstös, zöldbe hajló foltok, tartása kemény, nem nyálkás, hanem kicsit tapadós vizes a bevonata. Illata pedig illat és nem kellemetlen.


Boltban esélyesen néhány napja vágott húst kapunk, és ezzel semmi gond, mert a frissen vágott keményebb, nehezen fő meg, több vele a vesződség, ráadásul még vizesebb is.


Ha a hús színéről sejtjük, hogy idősebb állattal van dolgunk, akkor mossuk le, majd kenjük be ecettel, s hagyjuk így állni. Az ecet puhít, főzés után az íze már nem fog érződni.


A húsokat ne tartsuk sokáig vízben. Helyes megoldás az, ha felhasználás előtt lemossuk, majd előkészítjük, szeleteljük, daraboljuk, s újabb mosást kihagyva készre készítjük.


Ha szeleteket vágunk, akkor a hártyáktól tisztítsuk meg a húst, mert az összekapja.


Ha rántott húst készítünk találjuk meg az arany középutat. Az sem jó, ha túl vastag a szelet, viszont a hártyavékonyra klopfolt meg szétroncsolódhat.

Figyeljünk arra, hogy nyers hús feldolgozásához használt eszközöket azonnal mossuk el mosogatószerrel.

Ne rakjuk le szennyezetten még véletlenül se a késeket, mert elfelejtődik az elmosása, vagy valaki véletlenül pont azzal szel le egy kenyeret – és kész a baj. Komoly betegséget lehet összeszedni egy kis felületességgel.

Sültek készítésénél sertésnél jó megoldás, ha egy éjszakára 3 %-os sós vízben hagyjuk húst. Tökéletes lesz a sózása, utána már pluszt nem igényel.

Párolásnál finomabb eredményt kapunk, ha először a húsokat forró zsiradékban kisütjük, s utána pároljuk kevés vízben.

Mindenféle sült húsnál alaptétel, hogy a zsírban sütés puhább, és omlósabb húst eredményez.

Plusz bónusz hozzá a pecsenyezsír. Hisz egy szelet kenyérrel, egy kis savanyúsággal felséges étellel gazdagodunk.

A húsokról általában elmondható, hogy változatosabbá, tartalmasabbá teszi étkezésünket – egy mákszemnyi odafigyeléssel.

Fotó: Pixabay