2024-05-23

Régimódi húsleves

Christo felvétele tökéletesen visszaadja a jó húsleves valódi énjét.

Igazi jó húsleves ritkán fő a konyhában – inkább csak ünnepi alkalmakra. A hétvégi levesek nagy része inkább zöldségleves. . Zöldség több, hús kevesebb – egy-két kocka úgyis segít.


Régen a levesre nagy gondot fordítottak, a benne főtt hús szinte második fogás volt a mártással, tormával. De az is igaz, hogy a húsleves átlag hétvégéken inkább tyúkból, galambból, esetleg sertésből készült.

De nézzük, mi a jó húsleves titka!

Hozzávalók

 • 1 kg marhahús
 • 1 kg csont – esetleg velőscsont
 • 1/2 kg sárgarépa, petrezselyem
 • néhány csiperke gomba
 • kis fej zeller
 • kis fej karalábé
 • néhány levél kelkáposzta
 • szép fej vöröshagyma
 • 3-4 gerezdnyi fokhagyma
 • 10 szem egész bors

A hozzávalókat már ismerjük – hogy lesz ebből húsleves?

 1. Ha húslevest készítünk alaptézis, hogy a húst alaposan megmossuk, kedvünkre feldaraboljuk, majd egy fazékban HIDEG vízben felrakjuk főni. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ha a zöldség is benne lesz, akkor gond nélkül ellepje.
 2. És addig veszít is a mennyiségből, hisz várhatóan csak a zöldségig másfél-két órát főni fog.
  Só helyes adagolási aránya kilónként egy evőkanálnyi. Leghelyesebb, ha most is annyit rakunk, majd ha szükséges több, akkor pótoljuk. Erre nyilván szükség lesz, hisz a csont, meg a zöldség is belekerül.
 3. Mikor a húst és csontokat felrakjuk főni – már legyen benne a szépen megtisztított, egyik oldalán kereszttel befágott vöröshagyma, és a néhány fokhagyma, no meg a bors is most kerül bele.
 4. Ne hagyjuk főni nagyon, felforrásig mehet teljes hőfokon, de utána visszavesszük takarékra. Mégpedig annyira óvatosan főjön, hogy csak épp tötyögjön, gyöngyöznie kell a levesnek, itt-ott egy kis mozgolódással.
 5. Ha már főzzük nagyjából másfél órája (felforrástól számítva) akkor nézzük meg milyen állapotban van, s ha rágható, de még szálas, akkor mehet bele a zöldség is.
  Ezeket persze szépen megtisztítjuk előtte, feldaraboljuk hosszúkásakra. Karalábé, zeller kockákban megy bele. Továbbra is lassan főzzük legalább 1 órát. Ez idő alatt átveszik egymás ízét.
 6. Ha megfő, akkor lehúzzuk a tűzről, nyakon öntjük egy deci vízzel, és várunk.
 7. Le fog ülepedni szépen. Ha már láthatóan szép tiszta, akkor egy aprólyukú szűrőn merőkanalanként átengedjük. A húst külön tálra tesszük, a zöldséget szintén.
 8. Levesbe nem kell belefőzni a tésztát, sokkal jobb ha külön lesz, mert nem ázik bele – bár házi tésztánál erre kicsi az esély – és nem lesz homályos tőle a leves.
  Külön lében megfőtt tésztát leszűrjük, leöblítjük gyorsan – utána lecsepegtetjük, majd mehet bele a levesbe.


A húst mártással fogyasztjuk, de ecetes torma is nagyon finom hozzá.
A húsleves megfőtt csontjait külön kiszedve hagyjuk, ha leszedjük róluk a húsokat, akkor azokat feldarabolva akár a levesbe is belerakhatjuk.

Fotó: Wikipédia (Christo)