
Karácsony után van esély rá, hogy van egy kis maradék hurka, és már a hátunk közepére se kívánjuk. Erre az esetre lehet megoldás a hurkaleves.
Bár a hurka attól még hurka, hogy nem sütve van, hanem főzve – de mégis más paprikás alapízzel, és zöldségekkel enni, mint sütve ismét, és ismét, és ismét…
Bármilyen hurkából készíthetjük. Jó hozzá a véres, a májas, a tüdős. Ha véres hurkánk van, és történetesen kapormaggal is ízesítettük, akkor levesünk egy plusz kellemes ízt fog kapni.
A hurkaleves hozzávalói a következők:
- nagyjából egy szálnyi véres hurka,
- megközelítőleg ugyanannyi májashurka,
- negyed kiló csont,
- 2 evőkanál olaj, vagy zsír,
- 1 kis vöröshagyma,
- 1/2 csomó leveszöldség, – de ha többet rakunk bele nem fogja elrontani
- 1-2 db burgonya
- 2 dl tejföl a végén,
- 1 csapott evőkanál liszt,
- só,
- őrölt bors,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 2 babérlevél,
- 1 kiskanál mustár,
- 1 kiskanál citromlé,
- betétnek esetleg eperlevéltészta.
A leves elkészítésének módja:
- A csontot a megtisztított zöldséggel, burgonyával együtt 1,2 liter vízben megfőzzük.
- A véres- és májashurkát az olajjal, vagy zsiradékkal leöntve a sütőben megsütjük, majd kihűtjük(természetesen ha maradékból készítjük, és az sült volt
- – akkor erre a műveletre már nincs szükség. Ha meg van sütve – könnyebben tudjuk karikákra vágni.
- De ha úgy szeretjük, és több hurkánk van – nagyobb darabokra is vághatjuk.
- A hurka zsiradékában a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, meghintjük a fűszerpaprikával, és az átszűrt levessel felengedjük. Sóval, borssal, babérlevéllel meg mustárral ízesítjük, és a liszttel simára kevert kis levessel besűrítjük.
- Néhány percig forraljuk, hogy a liszt nyers íze elmenjen – megfőjön.
- Ekkor aztán citromlével pikánsra ízesítjük, majd a karikákra vágott hurkát és a felszeletelt zöldséget beletéve, még egyszer felforraljuk.
- Betétnek eperlevéltésztát főzünk bele. Ha krumplival főztük, akkor erre nincs szükség.
- Tálaláskor tejföllel ízesítjük.