2024-05-27

Hurkaleves – ha van egy kis maradék

hurkaleves

Karácsony után van esély rá, hogy van egy kis maradék hurka, és már a hátunk közepére se kívánjuk. Erre az esetre lehet megoldás a hurkaleves.

Bár a hurka attól még hurka, hogy nem sütve van, hanem főzve – de mégis más paprikás alapízzel, és zöldségekkel enni, mint sütve ismét, és ismét, és ismét…

Bármilyen hurkából készíthetjük. Jó hozzá a véres, a májas, a tüdős. Ha véres hurkánk van, és történetesen kapormaggal is ízesítettük, akkor levesünk egy plusz kellemes ízt fog kapni.

A hurkaleves hozzávalói a következők:

  • nagyjából egy szálnyi véres hurka,
  • megközelítőleg ugyanannyi májashurka,
  • negyed kiló csont,
  • 2 evőkanál olaj, vagy zsír,
  • 1 kis vöröshagyma,
  • 1/2 csomó leveszöldség, – de ha többet rakunk bele nem fogja elrontani
  • 1-2 db burgonya
  • 2 dl tejföl a végén,
  • 1 csapott evőkanál liszt,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 1 kávéskanál pirospaprika,
  • 2 babérlevél,
  • 1 kiskanál mustár,
  • 1 kiskanál citromlé,
  • betétnek esetleg eperlevéltészta.

A leves elkészítésének módja:

  1. A csontot a megtisztított zöldséggel, burgonyával együtt 1,2 liter vízben megfőzzük.
  2. A véres- és májashurkát az olajjal, vagy zsiradékkal leöntve a sütőben megsütjük, majd kihűtjük(természetesen ha maradékból készítjük, és az sült volt
  3. – akkor erre a műveletre már nincs szükség. Ha meg van sütve – könnyebben tudjuk karikákra vágni.
  4. De ha úgy szeretjük, és több hurkánk van – nagyobb darabokra is vághatjuk.
  5. A hurka zsiradékában a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, meghintjük a fűszerpaprikával, és az átszűrt levessel felengedjük. Sóval, borssal, babérlevéllel meg mustárral ízesítjük, és a liszttel simára kevert kis levessel besűrítjük.
  6. Néhány percig forraljuk, hogy a liszt nyers íze elmenjen – megfőjön.
  7. Ekkor aztán citromlével pikánsra ízesítjük, majd a karikákra vágott hurkát és a felszeletelt zöldséget beletéve, még egyszer felforraljuk.
  8. Betétnek eperlevéltésztát főzünk bele. Ha krumplival főztük, akkor erre nincs szükség.
  9. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.