Hortobágyi pásztortarhonya

Hortobágyi pásztortarhonya

A hajdúsági, hortobágyi pásztortarhonya – mint minden pásztorétel – egyszerű. Nem véletlen, hisz a pásztoremberek hónapokig külön éltek a családtól, előre elkészített tésztákból, burgonyából, füstölt húsokból gazdálkodhattak, vagy általuk vágott állatokból.
Egykor paprikát, paradicsomot is csak akkor raktak hozzá, ha az „asszony” vitt utánuk, vagy máshonnan szereztek – nyilván ők a termesztéssel nem foglalkoztak.


Bár a recept fél kiló szárazkolbászt tartalmaz, ennél jóval kevesebb is megadja az ízét. Sőt – „uram bocsá'” ettem olyat is, amiben egy szem nem volt. Mégis a paprika, paradicsom, só, bors úgy megadta az ízét, hogy nem hiányzott igazándiból.

Milyen hozzávalókból készül a hortobágyi pásztortarhonya?


50 dkg tarhonya,
1/2 kg kolbász, /füstölt/
1 kg krumpli,

esetleg 1 szép zöldpaprika

1 kis paradicsom
15 dkg sertészsír,
1/2 vöröshagyma,
4 teáskanál só,
2 teáskanál bors,
2 teáskanál kömény,
1-2 evőkanál őrölt paprika.
Tehetünk bele egy kis csípős paprikát is, ha szeretjük

Az étel összeállítása a következő

  1. Egy nagy evőkanál zsírban folytonosan kevergetve, aranyló barnára megpirítjuk a tarhonyát.
  2. A vöröshagymát kockákra vágjuk, és bográcsban, vagy nagyobb lábosban a többi zsíron megpirítjuk. Amikor már szép üveges, hozzárakjuk a karikákra vágott kolbászt , és együtt felsütjük egy kicsit.
  3. A krumplit tisztítás után kisebb kockákra vágjuk, és a bográcsba, lábasba rakjuk. Nagyjából 10 percig tovább sütjük-pároljuk , együtt a hagymával. . Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, és fűszerpaprikával. Az egészet együtt lepirítjuk, és felengedjük 2-3 liter vízzel.
  4. Amikor félig megfőtt, akkor beleborítjuk a pirított tarhonyát, hozzáadjuk esetlegesen a paprikát, paradicsomot – és innentől sűrűn kevergetjük, nehogy leégjen. De óvatosan, hogy a krumpli egyben maradjon.
  5. Ízlés szerint csípős paprikát is adhatunk hozzá. Ha szükségét látjuk, akkor adunk hozzá vizet – Nem szabad nagyon száraznak lenni. Általában rendesen kell utána önteni, kellhet akár 1-2 liternyi is, hisz fedő nélkül főzzük az ételt. De csak apránként, hogy ne hűtse le a tésztát, ne ázzon el.