Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Hortobágyi öregtarhonya

A hortobágyi öregtarhonya bográcsban készült pásztorétel volt. Hasonlít a lebbencstésztával főtt slambucra, ellenben ebbe ha csak lehetett raktak paprikát, paradicsomot is – no meg ha volt, szárazkolbászt.

Különbség még, hogy itt a tarhonyát először pirítják meg, nem úgy mint a slambuc esetében, ahol a tésztát utólag forgatják. Általában paprikásnak néz ki az étel, de nem a belerakott fűszerpaprika miatt. Hogy milyen a kinézet az a kolbásztól függ. Ha a szárazkolbász porpaprikával készült, akkor piros, ha nem, akkor fehér a tarhonya.

Aki már fogyasztott ilyen ételt az tudja – egyszerűsége ellenére rendkívül jóízű falatozni való, ami viszonylag hamar elkészül.

Bár egykor bográcsban készítették, ugyanolyan jól megfőzhető a konyhában lábasban is, semmivel sem lesz ízetlenebb – maximum a hangulat másabb a tűz mellett.

A hortobágyi öregtarhonya hozzávalói –


1 kg krumpli,
30-40 dkg tarhonya,
egy-két szép nagy hagyma,
25 dkg füstölt szalonna,
só;
ha van egy szép szalonnabőr,
egy termetes zöldpaprika és egy paradicsom,
kolbász ízlés szerint, de legalább 10-15 dkg

Az étel elkészítésének módja –

A szalonnát felkockázzuk viszonylag apróra, aztán szépen kisütjük – ha már jó, akkor a tepertőt kiszedjük.

Megtisztítjuk a krumplit, megmossuk, majd kockára vágjuk. De egyelőre a tálban hagyjuk.

A tepertő zsírjára rárakjuk a tarhonyát, és kavargatva megpirítjuk. Mikor már majdnem jó a színe, akkor rádobjuk a krumplit is. Összekeverjük, és egy kicsit a krumplival is pirítjuk. Megtisztítjuk a krumplit, megmossuk, felkockázzuk, aztán a tepertő zsírjára rakjuk. Lényegében a tepertő zsíron pirítjuk, puhítjuk meg valamennyire. Közben persze kavargatjuk.

Felöntjük vízzel, aztán kisvártatva belerakjuk a felszeletelt, lebőrözött kolbászt. Sózzuk ízlés szerint.
Közben megtisztítjuk, megmossuk a paprikát, paradicsomot – felvágjuk, és az étel tetejére dobjuk. Ekkor már nem kavargatjuk az ételt, hanem csak piszkálgatjuk, belenyúlunk, kicsit megmozgatjuk.

Amikor már lényegében megpuhult, és elfőtte a levét, akkor megforgatjuk.

Van aki ugyanúgy készíti, mint a slambucot, olyankor az elején nem kell megpirítani. Viszont erre, a forgatásra nincs lehetőség a konyhában, az kifejezetten a bográcsozás időszakában készíthető.

Ha bográcsban készítjük szabad tűzön, és forgatni akarjuk, akkor a kolbászt a pirulás után rakjuk bele a legvégén. Így elkerülhetjük, hogy a kolbász paprikás leve leégjen, mert attól kellemetlen keserű íze lenne.

Ha tetszett a hortobágyi öregtarhonyha recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük