2024-02-23

Hogy válasszunk sütőtököt? Meg egyáltalán milyen fajtát?

Sütőtök

Manapság a piacokon már sokféle sütőtököt lehet venni, ha ott vásárolunk, és nem boltban, akkor termelőtől vegyük, nagyobb az esély, hogy akkor szedték le amikor kellett, hisz nem a tömegtermelésre mentek, hanem a minőségre.

Már jó ideje a piacokra olyan terményeket is kivisznek – nemcsak a sütőtökre jellemző – amit régen maximum az állatokkal etettek meg, most meg úgy vannak vele, ha megvetted, tudd rá. Ők nem láthatnak bele.

Pedig a termelő az tudja, hogy melyik a jó minőségű, és melyik a gyengébb, vagy akár a malacnak való.

De nem egy ördöngösség kiválasztani nekünk sem a jót. Ha nincs bátorságunk hozzá, akkor kérjük meg az árust, hogy mondja meg melyiket vegyük. Ahhoz már tényleg kifejezett rosszindulat, vagy abszolút hozzá nem értés kell, hogy ne a jobbat adja nekünk.

Ha kanadai sütőtököt veszünk (hasonló a kinézete a mi lopótökünkhöz), akkor könnyű dolgunk van. A héj színe elárulja, hogy beérett-e. Ha egyenlegesen élénk narancssárga, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett.

Ha vannak a héján még zöld foltok, az éretlenségre utal. Persze a narancssárga szín sem biztosíték arra hogy tökéleteset veszünk, de lényegesen nagyobb az esély. Ha ismerőstől vásárolunk itt is megkérdezhetjük, hogy megcsípte-e már a dér. Mert ha igen, akkor biztos, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb lesz az íze. 

Ha nem kanadait vásárolsz, hanem hagyományosat, akkor a legjobb döntés a nagydobosi. Persze nem ott termesztik, ott nemesítették ki. 

Szürkéskék héjáról ismerheted fel, és ha megérett, akkor matt, homályos lesz, nem fénylik a héja. Ha nincs felszeletelve – amúgy sem jó ómen szeletelve venni (kés tisztaság, szállja a por, rászállnak a bacik…) akkor figyeld meg a szárát, lehetőleg minél szárazabb szárút vegyél. 

Van még egy ismertetőjele – Az éretlen töknek puha a héja, könnyen belemegy a körmöd. Ha pedig érett, az már kemény. Erről könnyen felismerhető.

Van még egy lehetőség, hogy megvizsgáljuk a tök minőségét, de ha ezt alkalmazzuk, akkor biztos hogy  nem fognak jó szemmel nézni ránk az árusok. Fogsz egy poharat, öntesz bele vizet. A tök belsejéből egy darabkát (csipetet) beleraksz. Ha feljön a víz felszínére akkor rossz, ha lesüllyed, akkor édes…

És jobb, ha tudod, hogy a nagy bevásárlóközpontokban már régen be van tárolva a tök, mikor Te még város az első deres napot…. 

Azt tudod, hogy miért fontos, hogy a tököt megcsípje a dér? Mert a benne lévő keményítő átalakul a hideg hatására cukorrá, ezért lesz édesebb. Ugyanaz a folyamat, mint amikor a krumpli megfagy. Ha ettél már fagyott krumplit, akkor tudod, hogy jóval édesebb, mint a jó minőség.

Fotó: Wikipédia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*