2024-02-22

Hogy készítsünk jó kelt tésztát?

Kelt tészta

Az élesztővel készült kelt tészta a lehető legolcsóbb sütemény, tésztaféle. Mindenfélét készíthetünk belőle, akár túrósbélest, akár kelt beiglit, akár darázsfészket, vagy buktát…rajtunk áll. 


Fontos, hogy a liszt langyos legyen, és átszitált. Lényeges, hogy a kelesztés letakarva, langyos helyen történjen. Akkor jó a tésztája ha laza, lukacsos, és már válik le a tálról amiben dagasztjuk, és hólyagosodik.

Hozzávalók:

  • 2 dkg élesztő,
  • hozzá 1 dl tej
  • 1 kávéskanálnyi cukor,
  • hozzá 1 kanálnyi liszt kikeverve
  • 1 kanálnyi zsiradék
  • 1 kávéskanálnyi zsiradék
  • 1 kávéskanálnyi cukor
  • 1/2 liter tej langyosan
  • 1 kg liszt

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjuk a pici cukrot, a lisztet, aztán összekeverjük, letesszük kelni.


A liszt közepébe beleöntjük a megkelt élesztőt, vagyis a kovászt, hozzáadjuk a sót, cukrot, zsiradékot, s jó alaposan kidolgozzuk. 


Ha már szép sima, és a táltól is kezd elválni, adunk hozzá még egy kanálnyi zsiradékot, és addig verjük a tésztát, amíg már nem látszódik, és szép matt a tészta.


Ha már szép sima, akkor egy kis lisztet hintünk a tetejére, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk pihenni.
Akkor sikeres a kelesztés, ha kétszeresére nő. Ehhez változó időre van szükség. Van, mikor 3/4 óra alatt elkészül, van mikor kell másfél óra is. 


Utána lisztezett deszkára borítjuk, és úgy töltjük ahogy kedvünk tartja. Darabolni kell, picit lisztezni a tetejét, elsimítani. Nem fontos hozzá nyújtófa, jobb kézzel, így nem nyomunk ki belőle sok levegőt.


Ha megtöltöttük, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással, vagy cukrozott tejjel, majd hagyjuk pihenni vagy 10 percet.


180 fokos sütőben sütjük, mikor szép piros a teteje akkor készült el, és az illata is árulkodni fog.

Fotó: Pixabay

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*