2024-05-23

Hogy főzzük a virslit, hogy ne hasadjon ki?

Hogy főzzük a virslit, hogy ne robbanjon szét

És hogy jó íze legyen….:

Nem könnyű a válasz a kérdésre – hogy főzzük a virslit… Hát hogy lehet? Beletesszük a vízbe, aztán melegedjen. Hát – nem teljesen.

Hogy főzzük a virslit, hogy ne hasadjon ki, és jó íze legyen?

Erre két megoldás is van. Egyik a vízben főzős módszer, a másik pedig a gőz melegét hasznosítja.

A virsli hozzátartozik a szilveszterhez, de vannak akik az év első napjára hagyják fogyasztását. 


És persze év közben sem megvetendő finomság – persze minőségtől is függ, és sajnos ártól is, hogy mennyire ízletes. No és tőlünk, hogy úgy főzzük-e, ahogy kell….


Ha jó virslit akarunk, akkor  kerüljük a rudakat, és pálcikákat….  Persze, ha megtehetjük anyagilag. 

A legjobb a  roppanós, juhbeles virsli, ami nem csak azért roppan, mert valódi bélbe töltötték, hanem az állaga is más, mint egy műbelesnek.


Ha megvettük kedvenc virslinket, akkor készítsük elő. Ez alatt azt értem, hogyha műbeles mellett döntöttünk, akkor húzzuk le a kabátkát.

Nézzük először a főzős módszert!

Rakjuk fel a főzőlevet melegedni, és tegyünk bele egy szem virslit. A víz ne legyen több, mint amennyiben majd az összes átmelegszik. Nem  úszóversenyt fognak tartani, csak felmelegítjük őket.


No, ezt az egyszem virslit addig főzzük, míg szét nem reped, és utána még kb. 10 percet. Ekkor már nem kell  lobogva főnie, a lényeg, hogy az eredmény elég felismerhetetlen legyen.


Ha idáig eljutottunk vegyük elő a többi virslit, s helyezzük a forró lébe.  Kapcsoljuk ki a tűzhelyt, Pár perc állás után a virslink ehető lesz. Állás idő a virsli méretétől függ, vékonyabb 5-6 perc, vastagabb kicsit több. 

(Amúgy fővetlenül is ehető persze, csak az ízek sajna „nem jönnek ki” tökéletesen) 


Hogy miért finomabb az így főtt virsli?Ennek egyszerű a magyarázata.


A főzővízben szétfővő virslink telíti a benne lévő anyagokkal a főzővizet, ezáltal a később belerakott finomságból már nem távoznak az ízek.


Ennyi a titok – nem nagy dolog – de a különbség érezhető lesz. Finomabb is lesz, mint máskor, ráadásul a felülete nem fog végighasadni.

A gőzölős módszer is egyszerű –

Felrakjuk a főzővizet főni, majd amikor már rendesen forr, fölé rakunk egy rácsot, vagy nagyobb szűrőt – a lényeg hogy a felmelegítendő virslik beleférjenek.

És a gőz fölött hagyjuk melegedni őket nagyjából 5-8 percre, mérettől függően.

Ha juhbeles virslink van, melyek legalább párban vágottak, akkor úgy is intézhetjük, hogy a főz felett fakanalat rakunk az edény szélére, majd erre akasztjuk őket. Néhány perc alatt finom, csábító illatú virslink lesz.