2024-05-23

Hogy a tortadíszítés jól sikerüljön….

Hogy a tortadíszítés jól sikerüljön

A tortadíszítés fortélyos dolog, az édes, finom műremek valódi megkoronázása. Az ékességnek azonban nemcsak ínycsiklandóan szépnek, finomnak kell lennie, hanem híven tükröznie is kell a torta jellegét.

Nem utolsósorban ebben rejlik a tortadekorálás szakszerűsége.

A diótortán legyen dió, a gyümölcstortán gyümölcs, a grillázskrémről árulkodjék grillázsos díszítés. Ha pedig répatortát készítünk, arra jó ha marcipánból répácskákat készítünk… (képünk)

A tortadíszítés egyik titka, hogy a torta tetejére csakis ehető dekoráció kerüljön.

A borítás legyen könnyen szeletelhető, ne hulljon le a tányérra rakás során.

Mázat készíthetünk likőrrel, gyümölcssziruppal színesített ízesített fondantból.

A fényes csokoládémáz fortélya:

(1 tortára való bevonat) 15 dkg kristály- vagy mokkacukrot leöntünk nem egészen 1 dl vízzel és sűrű sziruppá főzzük. Beleteszünk 10 dkg összetördelt étcsokoládét és addig keverjük, amíg az felolvad.

Tűzről levéve tovább kavarjuk, amíg már csak langyos és sűrűsödik. Ekkor hozzáteszünk egy kávéskanálnyi vizet, egy tojásfehérje felét és tovább keverjük.

Amikor teljesen sima, leöntjük vele a torta tetejét és késsel szétoszlatjuk. A lefolyó mázat az oldalakon eligazítjuk, hogy mindenütt egyenletesen legyen bevonva és csak akkor teszünk a tortára további díszt, ha az már keményre dermedt.

A gyümölcstorták legszebb dísze a töltelék jellegének megfelelő ízű zselébevonat. A zselét az üzletekben kapható porból az útmutató szerint készítsük el.

Először kirakjuk a megtöltött tészta tetejére a nyers gyümölcsdarabokat, szeleteket és ezt öntsük le a langyos zselével, így hűtés után könnyen szeletelhető és a gyümölcs sem fonnyad meg, mert a zselé fényesen, frissen tartja.


Szép és jó tortadísz a tejszínhab. Ezt cifrázó zacskóból nyomhatjuk a kellő alakzatban a torta tetejére.

Celofánból vagy zsírpapírból háromszög alakot vágunk ki, csücskösre tekerjük, megragasztjuk, fillérekért kapható csillagcsövet illesztünk bele és a keményre felvert tejszínt, mintegy 5 centiméter távolságból nyomjuk ki.


A spriccelőzacskót nemcsak tejszínhabhoz, hanem csokoládékrém ízléses felrakásához is felhasználhatjuk, rácsozhatunk, sőt írhatunk is vele.


Jellegzetes és jóízű díszek lehetnek a különféle reszelékek, ideértve használhatunk erre a célra készen kapható csokis tortadarát is.


Ha kókuszreszeléket használunk, alá feltétlenül mázat kenjünk . Ezt csak akkor hintsünk meg, amikor az már „megkötött”. kókuszreszelékből, a tortából kimaradt krémből és piskótatörmelékből golyócskákat is formálhatunk.

Ezekből szeletenként 1— 1-et rakjunk körbe.


A díszítés megkezdésekor döntsük el, hogy akár a kerek akár a hosszúkás tortából hány szeletet akarunk kihozni és az adagolt díszt az elképzelés szerinti szelettávolságra rakjuk fel. Jó munkát !

Magyar Konyha 1980.4. szám.