
Érdekes elnevezés – hetelő – egy ételnek. De ha belegondolunk, ez nem véletlen. Azt jelzi, hogy nagyon soká eltartható étel.
Abból az időből származik, amikor még nem volt hűtő, és fontos volt, hogyha valamit megfőznek, akkor legalább télen egy darabig elálljon.
S húsételek ilyenek voltak, nem főztek minden nap „nagykanállal”.
Tartalmas fogás – ha valaki eszik belőle megérzi, esélyesen estig nem kell étel után keresgélnie.
Amúgy is – akkoriban mindenhez kenyeret fogyasztották, s rendes, emberes méretű szeletet.
A hetelő hozzávalói a következők –
- 10 szelet, szép nagy darab bőrös sertéskaraj
- 2 kg apró savanyú káposzta
- só
- törött bors
- 20 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 deci paradicsomlé
- 1 kávéskanál tárkony
- 3 deci tejföl
- 10 dkg árpagyöngy
Az étel elkészítésének menete –
A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és egy mély lábosba rakjuk. A szalonnára rátesszük a savanyú káposzta háromnegyed részét.
Ha savanyú nagyon, akkor előtte mossuk ki.
A bőrös karajszeleteket megveregetjük, bőrös részeit bevagdossuk és serpenyőben felhevített zsírban világos rozsdavörösre sütjük.
A kisült szeleteket a káposztára rakjuk rá. Azután a visszamaradt káposztát a szeletek fölé rakjuk.
A kisütőzsírban felhevítjük a paradicsomot, hozzáadjuk a tárkonyt és a már előfőzött és lemosott árpagyöngyöt.
A tűzről levéve, hozzákeverjük a tejfölt és ráöntjük a káposztára. Annyi lé legyen a káposztán, hogy egészen elfedje.
Jó meleg, de nem túl forró sütőben legalább 1 és fél órán át sütjük. Ügyeljünk arra, hogy az étel teteje meg ne égjen.
Ha leforrt a leve, egy kis vízzel öntözzük meg.
A káposzta a hússal jól összepárolódik, igen ízes lesz és napokig eláll. Adhatunk hozzá zsírban pirított vagy tört burgonyát, vagy esetleg kukoricakását.
Felmelegítéskor öntsünk egy kis tejfölt a káposztára.