2024-05-27

Hentes saláta

hentes saláta

Esélyesen – nem nehéz kitalálni, hogy miért hentessaláta a neve ennek az ételnek. Hát persze, hogy azért, mert egy húsboltban szinte minden fontosabb alapanyag megtalálható hozzá.

No és persze a hentesek nem arról híresek, hogy vegetáriánusok lennének. Ha már saláta – jó, legyen benne egy kis zöldség is, már csak a neve miatt is – na de azért az az igazi, ha a hús dominál.

Legfontosabb összetevői a sertésláb, a sonka, a párizsi, a tojás, no meg hogy ne legyen száraz – egy kis tejföl.

És persze néhány deka ilyen zöldség, néhány deka olyan zöldség – de csak azért, hogy ne mondhassa senki, hogy ez nem saláta.

A hentes saláta hozzávalói –

  • 2-3 sertésláb
  • 30 dkg főtt, füstölt sonka – vagy más füstölthús
  • negyed kiló parizer a jó fajtából, esetleg virsli
  • 5-6 dkg metélőhagyma
  • 5-6 dkg karfiol
  • 3 evőkanálnyi zöldbab
  • 5-6 dkg paradicsom – elhagyható
  • 4-5 dkg zöldpaprika – elhagyható
  • 20 dkg uborka savanyúság – hogy az ecetes, vagy másfajta rajtunk múlik,
  • 4 tojás sárgája a tejfölhöz
  • 4 tojás beledaraboláshoz
  • tormás mustár 1 kanállal
  • só nagyjából 1 evőkanál – nem kell megijedni, a láb főzéséhez
  • jó késhegynyi őrölt bors, vagy ahogy szeretjük.

Elkészítésének módja –

  1. Legegyszerűbb, ha fagyasztott vegyes zöldséget veszünk hozzá, s abból párolunk néhány marékkal. Ha megpárolódott, akkor leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
  2. A metélőhagymát megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk, a paprikát is, ha rakunk bele, s ugyanúgy a paradicsomot is. Felkockázzuk apróra az uborkát is.
  3. Előtte már a sertéslábat megtisztogattuk, és felraktuk főni kuktában a sóval. Ha nincs kukta, akkor fedő alatt megfőzzük.
  4. Sonkát felszeleteljük, vékonyra vágjuk, ugyanúgy a parizert is.
  5. A tojásokat megfőzzük, s ha elkészültek megtisztítunk belőle négyet, a sárgáját összetörjük, és a tejfölbe belekeverjük. Picit sózzuk, borsozzuk, és közé keverjük a tormás mustárt is.
  6. A többi tojást megfőzve felkockázzuk, és a megmaradt kemény tojásfehérjét is.
  7. Ha megfőtt a sertésláb, akkor kicsontozzuk, szépen feldaraboljuk apróra, egy tálba rakjuk. Rá a zöldség, a sonka, a parizer, no meg a tojás, aztán jöhet a tejfölös massza.
  8. Lazán összekeverjük, és kicsit mehet hidegre, hogy az ízek összeérjenek.
  9. Gondolom, nem kell mondani, hogy rendkívül laktató étel – csak óvatosan. A mustáros torma pedig megbolondítja az öntetet, a széttört keménytojás miatt a tejföl erősen hasonlít a majonézre.
  10. A mi hentesünknél előfordult híreim szerint, hogy a zöldséget elfelejtette, pusztán az uborka maradt belőle, no meg a hagyma…. A többi összetevővel nem volt gondja.