
Esélyesen – nem nehéz kitalálni, hogy miért hentessaláta a neve ennek az ételnek. Hát persze, hogy azért, mert egy húsboltban szinte minden fontosabb alapanyag megtalálható hozzá.
No és persze a hentesek nem arról híresek, hogy vegetáriánusok lennének. Ha már saláta – jó, legyen benne egy kis zöldség is, már csak a neve miatt is – na de azért az az igazi, ha a hús dominál.
Legfontosabb összetevői a sertésláb, a sonka, a párizsi, a tojás, no meg hogy ne legyen száraz – egy kis tejföl.
És persze néhány deka ilyen zöldség, néhány deka olyan zöldség – de csak azért, hogy ne mondhassa senki, hogy ez nem saláta.
A hentes saláta hozzávalói –
- 2-3 sertésláb
- 30 dkg főtt, füstölt sonka – vagy más füstölthús
- negyed kiló parizer a jó fajtából, esetleg virsli
- 5-6 dkg metélőhagyma
- 5-6 dkg karfiol
- 3 evőkanálnyi zöldbab
- 5-6 dkg paradicsom – elhagyható
- 4-5 dkg zöldpaprika – elhagyható
- 20 dkg uborka savanyúság – hogy az ecetes, vagy másfajta rajtunk múlik,
- 4 tojás sárgája a tejfölhöz
- 4 tojás beledaraboláshoz
- tormás mustár 1 kanállal
- só nagyjából 1 evőkanál – nem kell megijedni, a láb főzéséhez
- jó késhegynyi őrölt bors, vagy ahogy szeretjük.
Elkészítésének módja –
- Legegyszerűbb, ha fagyasztott vegyes zöldséget veszünk hozzá, s abból párolunk néhány marékkal. Ha megpárolódott, akkor leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
- A metélőhagymát megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk, a paprikát is, ha rakunk bele, s ugyanúgy a paradicsomot is. Felkockázzuk apróra az uborkát is.
- Előtte már a sertéslábat megtisztogattuk, és felraktuk főni kuktában a sóval. Ha nincs kukta, akkor fedő alatt megfőzzük.
- Sonkát felszeleteljük, vékonyra vágjuk, ugyanúgy a parizert is.
- A tojásokat megfőzzük, s ha elkészültek megtisztítunk belőle négyet, a sárgáját összetörjük, és a tejfölbe belekeverjük. Picit sózzuk, borsozzuk, és közé keverjük a tormás mustárt is.
- A többi tojást megfőzve felkockázzuk, és a megmaradt kemény tojásfehérjét is.
- Ha megfőtt a sertésláb, akkor kicsontozzuk, szépen feldaraboljuk apróra, egy tálba rakjuk. Rá a zöldség, a sonka, a parizer, no meg a tojás, aztán jöhet a tejfölös massza.
- Lazán összekeverjük, és kicsit mehet hidegre, hogy az ízek összeérjenek.
- Gondolom, nem kell mondani, hogy rendkívül laktató étel – csak óvatosan. A mustáros torma pedig megbolondítja az öntetet, a széttört keménytojás miatt a tejföl erősen hasonlít a majonézre.
- A mi hentesünknél előfordult híreim szerint, hogy a zöldséget elfelejtette, pusztán az uborka maradt belőle, no meg a hagyma…. A többi összetevővel nem volt gondja.