2024-05-21

Házi törökméz

házi törökméz

Gyermekként jópáran álmodoztunk arról vásárban, vagy mézeskalácsosnál járva, hogy egyszer majd valamikor mi is megismerjük a házi törökméz receptjét. Természetesen azért, hogy aztán elkészíthessük.

Aztán ez feledésbe merült, és hát felnőttként elég snassz lenne mások előtt falatozni azt a nagy darab, ragacsos valamit.

Mert hát ahogy hozzáértél, már tapadt, olvadt, de talán még akkor volt a legfinomabb.

Aztán ahogy a levegő érte lyukacsossá vált, és ha nem volt rendesen visszacsomagolva, akkor bizony másnapra elég felismerhetetlenné vált – olvadozni kezdett.

De azért olyan nem fordult elő még így sem, hogy ne fogyott volna el az utolsó falatig.

Ha neked is jó emlékeid vannak ezzel a finomsággal kapcsolatban, akkor itt az alkalom, hogy Te is elkészítsd.

Persze nem lesz olyan hatalmas szelet, mint egykoron, jóval kevesebb cukorral dolgozunk. De attól még az íze „ott lesz”…

A házi törökméz hozzávalói a következők –

  • 30 dkg kristály-, vagy porcukor
  • 3-4 evőkanálnyi méz
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítésének módja –

  1. A törökmézhez a cukrot és a mézet egy mélyebb edénybe tesszük. Nem lesz ennyiből nagy mennyiség, ellenben a szódabikarbónától elkezd majd habzani, emiatt a mélyebb edény – lehet egy kisfazék.
  2. Felrakjuk a tűzre, és folytonos keverés mellett elkezdjük olvasztani. Amint már folyósodik nagyon figyeljünk, hogy nehogy túlpiruljon. Inkább készítsük a továbbiakban takarékon.
  3. Vegyük figyelembe, hogyha félrehúzzuk, akkor még az edényt, és saját hőjénél fogva továbbpirul. Egy kicsivel világosabban húzzuk félre, mint a megszokott törökméz szín.
  4. Ekkor kell hozzáadni a szódabikarbónát, és jól összekeverni. Elkezd habosodni, ez a jó. Ahogy habzik, már borítjuk is egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy porcelán edénybe.
  5. Fontos, hogy ne vízforralás közben dolgozzunk a konyhában, leves se főjön, sőt – ha lehet semmi más – mivel páramentes környezet kell.
  6. Hagyjuk hűlni, ami egyben dermedést is jelent.
  7. Késsel darabolhatjuk, vagy pedig törjük. És ha tárolni akarjuk, akkor légmentesen, lehetőleg fémdobozban kellene. Így kiküszöbölhetjük a ragacsosodást.

Fotó: Wikipédia Londonsista